avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara! Mama mea dorește sa îmi facă acte pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara! Mama mea dorește sa îmi facă acte pe un bun imobiliar ...

Bună seara! Mama mea dorește sa îmi facă acte pe un bun imobiliar cu obligatie de întreținere, deoarece mai am frați care nu sunt în relații bune cu ea. Ce proceduri sunt de urmat?
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2025
eugenia2008, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lrsdl , utilizator 23:35, 25 Februarie 2025
Bună seara!
În primul rând, este necesar ca imobilul să fie înscris în cartea funciară. Ulterior, puteți încheia la notar fie un contract de întreținere (dacă întreținerea este stipulată pe toată durata vieții mamei, este prezumată a fi donație deghizată), fie un contract de donație cu sarcina întreținerii. La donație ar exista avantajul faptului că, în cazul dvs., nu ați plăti impozit pe transferul dreptului de proprietate.
Pe de altă parte, în cazul decesului mamei, se poate pune problema reducțiunii liberalitatilor excesive, anume donația/donația deghizată, care încalcă rezerva succesorală a mostenitorilor rezervatari (soț supraviețuitor, descendenți, părinți).
Discutați cu un notar eventualele posibilități, avantaje și dezavantaje.

eugenia2008 a scris:

Bună seara! Mama mea dorește sa îmi facă acte pe un bun imobiliar cu obligatie de întreținere, deoarece mai am frați care nu sunt în relații bune cu ea. Ce proceduri sunt de urmat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de întreținere Prodeanu Prodeanu Bună seara.Eu am un contract de înteținere cu părinții mei.Aş vrea să ştiu dacă după moartea mamei mele, tata a decedat, frați mei mai au drept la ... (vezi toată discuția)
Termen de prescripție giovanni72 giovanni72 Cînd este invocată rezerva succesorala in urma unui testament, termenul de prescripție de cînd se calculează? De cînd a luat la cunoștință verbal ... (vezi toată discuția)
Care sunt avantajele și dezavantajele donației cu întreținere și uzufruct? se poate face și intre persoane din afara familiei? neranegrescu neranegrescu Care sunt avantajele si dezavantajele donatiei cu intretinere si uzufruct? Se poate face si intre persoane din afara familiei? O persoana straina de familie ... (vezi toată discuția)