avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care sunt avantajele și dezavantajele donației cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care sunt avantajele și dezavantajele donației cu întreținere și uzufruct? Se poate face și intre persoane din afara familiei?

Care sunt avantajele si dezavantajele donatiei cu intretinere si uzufruct? Se poate face si intre persoane din afara familiei? O persoana straina de familie trebuie sa dovedeasaca un anumit nivel financiar?
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 13:57, 21 Mai 2018
1.
Avantaje pentru cine?
Întrebarea dvs. este prea generală.
Dacă doriți să vă delectați cu ...sutele de pagini ale vreunui tratat de drept, v-am putea recomanda.
Sau, mai bine, încercați dvs. să ne descrieți situația care v-a determinat să adresați întrebarea.

2. Da
3. Nu
Persoana in varsta face donatie apartamentul in care domiciliaza unei persoane straine de familie sa, contra intretinere si drept viager de locuire. Avantajele si dezavantajele pentru persoana in varsta donatoare ( cam cat costa actele la notar comparativ cu un contract de vanzare cumparare? poate fi atacat de mostenitorii rezervatari? poate mai sunt si alte aspecte pe care nu le cunosc ).
Dumneavoastra doriti perfectarea unui contract de intretinere cu drept de uzufruct viager.

Contractul de intretinere reprezinta contractul prin care o parte , numita intretinator, se obliga sa presteze intretinere catre intretinut, pe perioada vietii sale.

In cazul in care nu este indeplinita obligatia contractuala de intretinere, intervine sanctiunea rezolutiunii, sanctiune pe care o constata si o pronunta instanta de judecata.

Contractul este prezumat a fi o donatie deghizata, daca este perfectat in consideratie mostenitorilor rezervatari ( parinti, sot supravietuitor, descendenti ),si nu este indeplinita obligatia de intretinere.

Cata vreme actul este valabil incheiat si este respectata obligatia de intretinere , acesta produce efecte juridice.


Dreptul de uzufruct viager reprezinta un drept real principal, esentialmente derivat, prin care atributele posesiei si folosintei sunt desprinse din continutul dreptului de proprietate.

Uzufructuarul exercita aceste drepturi.

Proprietatea redevine deplina la momentul in care se stinge dreptul de uzufruct viager, ce poate fi constituit pana la data decesului uzufructurarului.

Din exprimarea dvs inteleg ca doriti sa incheiati un contract de donatie cu sarcina intretinerii si rezerva uzufructului viager. Ca si costuri nu sunt diferente mari fata de un contract de vanzare, sau fata de un contract de intretinere. Fiind, in principiu, o liberalitate (donatie cu sarcina intretinerii) si nu un act cu titlu oneros (contract de intretinere propriu-zis), contractul de donatie ar putea fi atacat de mostenitorii rezervatari, daca le incalca rezerva succesorala. Totusi, la calculul rezervei succesorale si a cotitatii disponibile, se va lua in calcul si sarcina - astfel, transmiterea dreptului va fi considerata a fi facuta cu titlu gratuit numai in parte. In concluzie, mostenitorii rezervatari isi vor putea cere "partea" din valoarea imobilului din care s-a scazut valoarea sarcinii efectiv prestate. Cu alte cuvinte, depinde si de cat timp prestati sarcina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare teren pe numele mamei sori67 sori67 Vreau sa cumpar un teren si apoi sa construiesc o casa, dar as vrea sa -l cumpar pe numele mamei.Nu stiu ce contract pot face cu ea pentru a putea sa stam in ... (vezi toată discuția)
Vecina mea dorește să-mi lase apartamentul în schimbul întreținerii, cu condiția ca tot ea să fie proprietară până decedează. ce contract putem face astfel încât și eu să fiu asigurată? URIAS URIAS Buna ziua, Vecina mea, in varsta de 80 de ani, doreste sa imi lase mie apartamentul in schimbul intretinerii. Nu mai are rude de nici un grad. Dorinta cea mai ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)