Bună seara! Anul trecut în noiembrie ne-am deschis o firma de curățenie cu sediul social în apartamentul personal ,acesta fiind luat prin credit prima casa .
Eu și soțul suntem administratori 50-50 și în același timp și lucram in firma ,facem personal curat la clienți,momentan nu avem angajați .
Întrebarea mea este daca putem plati din contul firmei legal rata apartamentului care este și sediul social al firmei și facturile de gaz și curent ?
In ce priveste facturile la gaz, curent si alte utilitati, conform codului fiscal (art 25, alin 4, lit k), puteti deduce maxim 50% din valoarea cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu aflat în locuința proprietate personală a unei persoane fizice, folosită și în scop personal, corespunzătoare suprafețelor puse la dispoziția contribuabilului în baza contractelor încheiate între părți, în acest scop.
In ce priveste rata, aceasta nu o puteti plati din contul firmei. Ca sa puteti deduce o parte din cheltuiala cu rata ati putea sa inchiriati firmei o parte din acel apartament (deci nu comodat ci contract de inchiriere), insa trebuie sa faceti calculele sa vedeti daca aveti vreun avantaj pt ca, desi puteti deduce chiria, in calitate de persoane fizice va trebui sa platiti impozit pe acea chirie (8%) pe care tot firma va trebui sa il retina si vireze plus CASS (daca depasiti plafonul de 6 salarii). Posibil sa merite sau sa nu merite, aceste calcule le puteti face cu contabilul.
Plata facturi prin firma
ypo
Avem un srl. cu doi asociati :sot-sotie,sediul firmei este apartamentul in care locuim si pe care suntem proprietari 50%sotul,50%sotia,nu am depus contract de ... (vezi toată discuția)