avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Deducerea chieriei si a altor cheltuieli pentru o ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Deducerea chieriei si a altor cheltuieli pentru o firma care functioneaza in alt spatiu decat sediul social.

De putin timp am infiintat un SRL avand ca domeniu de activitate Publicitate- cod CAEN 731.Pentru sediu social am incheiat un contract de comodat la o adresa X.Ulterior am inchiriat un apartament de la o persoana fizica intre aceasta si firma incheindu-se un contract ce a fost inregistrat la finante.Pentru utilitati(gaz,curent,internet,telefon) s-au incheiat de asemeni contracte pe firma.Din aceasta perspectiva doresc sa stiu care este modalitatea cea mai simpla si mai putin costisitoare de a putea deduce aceste cheltuieli(chirie,gaz,curent,telefon).Am inteles ca e necesar schimbarea sediului social la adresa respectiva procedura identica cu infiintarea unei firme.Exista si posibilitatea stabilirii unui punct de lucru insa in conditiile in care firma este autorizata la beneficiar nu stiu daca e posibili.
Daca pentru gaz ,curent..etc se primesc facturi pentru chirie care este documentul necesar in contabilitate pentru deducerea acesteia?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 09:48, 19 Iulie 2009
va trebui un contract de inchiriere intre firma si persoana fizica. Parerea mea ca pe aceasta baza se pot deconta cheltuielile de inchiriere. Dar daca si activitatea firmei se desfasoara la noul sediu, inchiriat, nu va jucati, faceti un punct de lucru sau mutare de sediu, cum considerati, pt. ca in caz de verificari amenzile cred ca sunt cam usturatoare, si acuma ca intra bani asa "putini" la buget ... in vremuri de "criza" ... nu se stie niciodata.
Daca nu se desfasoara activitatea acolo, lasati contractul de inchiriere in conta si decontati in baza lui, si folositi ca si depozit, sau doar adresa de corespondenta imobilul inchiriat.
Cum spuneam,exista contract de inchiriere.Firma ofera servicii de publicitate online si pentru asta eu si sotul meu n-avem nevoie decat de 2 calculatoare si o conexiune la internet asta insemnand ca facem treaba asta in acel apartament in care si locuim.Presupunand ca trebuie sa schimb actele firmei, daca maine ma mut intr-un alt apartament cu chirie va trebui sa fac acelasi lucru???De fiecare data cand ma mut?Aceasta schimbare de sediu social costa si dureaza cat infiintarea unei firme.Nu exista alta alternativa legala?
Aveti in vedere si disponibilitatea de a infiinta o alta firma numai ca sa evit aceasta situatie in sensul in care daca am gresit cumva la infiintarea firmei sa pot corecta aceasta greseala si pe viitor sa numai am aceasta problema.
Ma gandesc ca trebuie sa existe o solutie pentru aceasta problema si juristii trebuie sa o stie!
nu se poate generaliza juristii.
Aveti nevoie de sfaturile cuiva de la Registrul Comertului, in ceea ce priveste sediul, pentru ca sunt mai multe tipuri, de sedii, si costa notarea lor, dar diferit, insa numai de la Registrul Comertului va pot da date exacte.
In rest din contractul de inchiriere este sufiecient pt. decontare. Ca depozit merge imobilul inchiriat si daca este firma de publicitate on line. Depozitati "obiectele de inventar" acolo :)
Dar sa luati in calcul ca orice comunicare oficiala de la finante, stat ... va merge catre firma la adresa care apare ca si sediu, sau sediu de corespondenta. Deci daca nu se fac modificarile la Registru riscati sa nu primiti cine stie ce instiintari importante de plata ... ... ...
Mare dilema!
Raspunsul este extrem de simplu.

Pentru a deduce cheltuielile aferente operarii unui sediu, fiscul iti cere urmatoarele:
- dovada folosintei spatiului (contract de comodat, inchiriere)
- declararea unui punct de lucru la acel sediu secundar.
- declararea sediului la Fisc.

Asta-i tot.

In ce priveste cheltuielile, este recomandabil ca toate facturile sa fie pe numele societatii.
Daca nu este posibil, poti deconta si facturi pe numele proprietarului, daca faci un act aditional la contractul de inchiriere/comodat ... prin care stipulezi:

" Chiriasul se obliga sa achite toate cheltuielile de intretinere ale imobilului, gaz, apa, canal, gunoi, intretinerea condominiului, etc., chiar daca acestea sunt emise pe numele proprietarului. Proprietarul se obliga sa nu deduca aceste cheltuieli in contabilitatea altei entitati economice. Proprietarul va prezenta originalele documentelor justificative ale cheltuielilor"

Nu vei putea, totusi, sa deduci TVA-ul din facturile de utilitati emise pe numele proprietarului.

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli locuinta serviciu srl Angela Stancioi Angela Stancioi Buna ziua, cum se pot inregistra si deconta cheltuielile de intretinere locuinta de serviciu pentru un SRL. SC a inchiriat o locuita-apartament care nu este ... (vezi toată discuția)
Se pot deduce cheltuielile legate de sediu? ContSters115967 ContSters115967 Am un apartament care figureaza ca sediu si punct de lucru. Locuiesc in alt apartament. Se pot deduce toate cheltuielile legate de sediu? ...intretinere, ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere spatiu punct de lucru intreprindere individuala claudiu21tgv claudiu21tgv buna ziua. am si eu niste intrebari cu privire la contractul de inchiriere spatiu punct de lucru pentru o I.I. daca se poate sa ma ajute cineva. 1 ... (vezi toată discuția)