avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietarul ma forteaza sa suport costuri pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietarul ma forteaza sa suport costuri pentru reparatii butuc usa

Buna seara,

Sunt chirias intr-un imobil nou construit de aproximativ un an. Contractul este inregistrat la ANAF.
Saptamana trecuta am ramas blocat in apartament pe dinauntru pentru ca s-a blocat butucul (1) de la usa.
Noapte fiind, proprietarul a chemat in regim de urgenta un domn pe care care a gaurit butucul (1) cu bormasina si a desfacut usa. Apoi proprietarul l-a platit cu 500 lei.

A doua zi au venit muncitorii dezvoltatorului si au montat un butuc (2) cu un cilindru nepotrivit. Mecanismul era cu 1.5mm mai mare decat trebuia, dar eu n-am stiut acest lucru. Muncitorii nu au cerut bani pentru lucrare.

Intre timp am evitat sa incui usa jos. Acum doua seri teama mea s-a adeverit, am inchis si jos cu cheia si iar am ramas blocat in apartament cu noul butuc (2).
Proprietarul nu a vrut sa mai sune pe cineva in regim de urgenta pentru a evita costurile si am stat blocat in casa mai mult de 28 de ore fara mancare. Intr-un final au venit alti muncitori ai dezvoltatorului si au schimbat butucul (3), clanta si tot mecanismul, identificand ca problema a fost dimensiunea nepotrivita a butucului (2) montat anterior.

Proprietarul vrea ca eu sa suport cheltuiala de 600 lei pentru butuc (2). Dansul sustine ca asigurarea apartamentului acopera orice mai putin usa de la intrare. Din punctul meu de vedere, daca nu am rupt cheia in usa, nu simt ca a fost vina mea ca s-a blocat initial butucul (1), si nici ca a fost montat un butuc gresit (2).

Nu este o suma exorbitanta, dar nu e prima oara cand proprietarul m-a pacalit cu banii. Dupa acest incident as doeri sa ma mut.
As dori sa stiu ce spune legea in acest caz. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:29, 28 Februarie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1788
Sarcina reparaţiilor
(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.
(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.
(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.
(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.
Detalii: [ link extern ]

Din moment ce proprietarul (locatorul) nu poate dovedi ca defectiunea se datoreaza unei uzuri sau neglijente cauzate de uzura din "folosinta obisnuita a bunului" , ci e un defect, repetat, datorat starii tehnice proaste/gresite a bunului respectiv, nu datorati nimic, conform codului civil. Sa reclame cui doreste.

Mutati-va, actualul proprietar nu cunoate regulile unui astfel de contract.
Ultima modificare: Vineri, 28 Februarie 2025
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mașina de spălat s-a stricat și trebuie înlocuită - cine trebuie s-o cumpere, proprietarul sau chiriașul? radu elefterescu radu elefterescu Buna ziua,am inchiriat un ap.pe o perioada mai lunga si in al patrulea an de inchiriere se stricamasina de spalat si trebuie schimbata,cine plateste ... (vezi toată discuția)
Chirias spatiu comercial aurora 13 aurora 13 Buna seara, Va rog indrumati ma ce anume am de facut in cazul in care am inchiriat un spatiu comercial de o luna de zile si acum o saptamana a inceput sa ... (vezi toată discuția)
Am stat cu chirie cu contract... mi s-a spart o țeavă la bucătărie ... MitrofanGheorghe MitrofanGheorghe Am stat cu chirie cu contract... Mi s-a spart o țeavă la bucătărie și a fost inundat vecinul de dedesupt.. În urma acesteia am chemat un instalator care ... (vezi toată discuția)