Am primit o amenda in orasul Iasi acum 2 ani, toamna 2023, nu am acordat prioritate pietonilor. Nu am semnat procesul verbal (acum stiu ca trebuia), iar cand a ajuns procesul verbal la domiciliu nu am fost acasa. Din cate am inteles, procesul verbal intra in debit si va urma sa ajunga la primaria locala (unde am resedinta, alta localitate decat Iasi). Au trecut deja doi ani si inca nici urma de amenda. Acum vreau sa imi schimb resedinta in alta localitate.
In acest caz ce se intampla cu amenda? Va ajunge la primaria din localitatea in care ma mut? Va ajunge in localitatea de unde ma mut? Pot sa uit de ea de tot sau va veni sub o forma umflata in cativa ani? Orice sfat sau informatie e bine venita.
Termenul de prescriere e de 5 ani. Posibil sa nu va ajunga, posibil sa fiti somat de catre primaria din localitatea unde va mutati. Daca se depaseste termenul contestati in instanta pentru a actiona prescrierea, in caz de va someaza dupa depasirea acestui termen de prescriere.
Somatia va avea ca plata doar suma amenzii sau se va percepe si o dobanda? Si prin ce cale se comunica somatia? Va fi livrata la adresa mea noua prin posta sau publicata pe ghiseul.ro?
Nu va poate spune nimeni ce se va intimpla exact. Pe ghiseul.ro , cind veti capata rol acolo unde va mutati, va aparea si acel debit restant, amenda neplatita. Asta cind si daca se va transmite. Am vazut zilele astea un raspuns primit dupa 30 de ani pentru o problema legata de proprietate. Puteti invoca termenul de prescriere, in instanta, daca vine mult prea tirziu.