avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concediere abuziva dovedita in prima instanta si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concediere abuziva dovedita in prima instanta si respinsa in ...

Concediere abuziva dovedita in prima instanta si respinsa in apel.

Buna ziua stimata comunitate.

Pe aceasta cale va supun atentiei cazul meu, care pare cel putin ciudat si pe care il consider o grava eroare a unei instante de judecata (cu intentie sau fara).
In data de 28.12.2022 mi-a fost inmanata (doar mie) o decizie de concediere, conform art.65(1), datorita “conditiilor economice constand in lipsa contractelor, a comenzilor necesare desfasurarii activitatii, lipsa datorata perioadei de criza economica atat nationala dar si la nivel international”.
In conditiile in care Firma au fost mai multe angajari in lunile anterioare (pe acelasi post si functie ca a mea), iar cea mai recenta cu doar 2 saptamani inaintea inmanarii deciziei mele de concediere si ca niciodata nu s-a adus in discutie o eventuala concediere, mai mult nu au fost specificate motivele de fapt si de drept si nici nu afost specificat criteriul dupa care s-a luat decizia( eu fiind singurul dintre angajati cu un copil minor in intretinere si singurul cu studii universitare), am decis ca contest decizia ca fiind abuzva. Angajatorul nu a adus nici o dovada a motivelor invocate in decizie si a trebuit sa aducem noi dovezi ca firma a inregistrat un profit cu 200% mai mare la sfarsitul anului 2022 fata de anul 2021.
Dupa un an prima instanta a decis anularea deciziei de incetare a contractului individual de munca, a obligat parata la plata salariilor pana la o decizie definitiva, obliga la plata a 1000 ron (ore suplimentate lucrate si neplatite), plata de daune morale si cheltuieli de judecata.
In sedinta Apel (foarte scurta) dupa inca un an,angajatorul modifica motivele concedierii, ca fiind salariale ( din nou fara nici o dovada), iar instanta hotaraste : admite in parte cererea de chemare in judecata, respinge ca nefondata cererea de anulare a deciziei de concediere si a despagubirilor. Mentine din prima sentinta doar plata orelor suplimentare si ma obliga doar pe mine la plata de cheltuieli de judecata de 1000 ron catre angajator.
De precizat ca angajatorul nu a adus nici o proba care sa sustina necesitatea iminenta a concedierii mele, la doua saptamani dupa ultima angajare si cu trei zile inainte de revelion, sau orice alta proba care sa arate caracterul real si serios al concedierii si ca efectul concedierii bruste ar fi de natura a rezolva presupusa situatie dificila prin care trece Firma.
Avocatul mi-a spus ca pur si simplu judecatorul nu a vrut sa-mi dea castig de cauza si ca daca vom face contestatie in anulare ori o va respinge, ori va decide din nou impotriva, cu alte cheltuieli de judecata.
Mentionez ca nu am primit comunicarea deciziei si ca imi este foarte neclar cum doua instante pot da decizii total in opuse(fara alte dovezi sau probe) si cum am ajuns din concediat abuziv sa platesc cheltuieli de judecata catre angajator.
Avand in vedere abuzul dovedit in prima instanta si cel putin suspecta decizia instantei de apel, va solicit sprijinul si ajutorul.
Cel mai recent răspuns: danielabraila , utilizator 08:38, 7 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate dura câteva luni.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In procesul pe care va spuneam ca l-am avut , instanta s-a pronuntat in octombrie , a motivat-o in anul urmator in decembrie ( 14 luni ) si acasa am primit-o in luna februarie (2 luni ) . Asa ca , multa rabdare …
Buna seara.

In urma cu doua zile am primit motivarea Curtii de Apel, asa ca am citit-o si recicit-o de foarte multe ori, si care inevitabil mi-a confirmat faptul ca justitia nu este intotdeuna dreapta si corecta..
Din pacate sunt pus in fata unui abuz al unei instante de judecata, care dovedeste superficialitate sau rea vointa in analizarea dosarului.
Pe scurt, Instanta de Fond hotaraste intemeiat si anuleaza decizia de concediere, motivand:” Sintagma cauza reala si serioasa evoca fapte, ipoteze determinabile care sa excluda abordarile subiective. Cauza este reala cand prezinta un caracter obiectiv, fiind impusa de nevoia surmontarii unor dificultati tehnice, economice, de imperativul economic al cresterii productivitatii muncii, al adaptarii la evolutiile noilor tehnologii. Cauza este serioasa atunci cand situatia unitatii angajatorului este una grava, amenintand evolutia sau chiar viabilitatea ei”.”Din probele administrate in cauza, tribunalul retine ca aceste motive invocate de angajator disimuleaza o concediere abuziva si ilegala”.
Cum am mai precizat angajatorul nu a adus nici o proba care sa sustina motivele economice grele invocate in decizia de concediere.

Urmeaza decizia Curtii de apel (definitiva) : Curtea de apel retine ca desfiintarea locului de munca al reclamantului intimat este efectiva, postul acesteia fiind suprimat din structura societatii apelante, de referatul nr… de aprobare a organigramei, raportul privind aprobarea organigramei si hotararea nr…privind reorganizarea societatii”.
Documentele la care face referire Instanta sunt acte interne ale Societatii, supuse aprobarii de catre administrator si aprobate tot de el, iar in raportul (specificat de instanta) privind aprobarea organigramei, specificand” rezulta desfiintarea unui numar de 11 posturi deoarece se restrange activitatea datorita noilor prevederi legislative si a conditiilor economice care ne afecteaza in mod direct”.
Din nou vorbe goale, fara sustinere cu probe si efectul acestor decizii este doar concedierea mea.

In concluzie Curtea de Apel hotaraste ca este suficient ca angajatorul sa modifice organigrama si ca nu este nevoie sa motiveze cu probe concrete, un raport sau o analiza financiara serioasa care sa sustina motivele invocate in decizia de concediere, pentru a da nota de legalitate a unei concedieri. Art 65 (2) din codul muncii specificand clar:" Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.".

Cauza concedierii nu poate fi modificarea organigramei, ci exclusiv motivele invocate in decizia de concediere, care trebuiau probate cu inscrisuri, dupa cum corect si just a constatat prima instanta.

Hotararea Curtii de Apel creeaza un precedent foarte periculos prin care orice angajator care doreste eliminarea unui angajat incomod, fabrica documente interne de reorganizare prin care hotaraste desfiintarea postului respectivului angajat , motivand probleme economice in decizia de concediere, pe care nu este ulterior obligat sa le prezinte in cazul unei contestatii.

Este lesne de inteles si aproape de neinchipuit cata frustrare si ce sentimente de neputinta poate aduce unei persoane ce nu a avut niciodata probleme cu legea, o decizie nedreapta si faptul ca atunci cand a cerut ajutorul Justitiei, aceasta nu a functionat.
Pe principiul stipulat de mai multe ori de angajator:”E firma mea si fac ce vreau”, instanta a decis ca asa este si ca legea nu are valoare.
Domnule Ovidiu. Se pare ca cineva este nestiutor a unor paragrafe din legislatia Romana. Pe scurt ce am inteles eu. supararile dumneavostra : 1 - Concediat (dar angajate alte persoane pe acealasi post ) - Pot fi 1 pana la infinit oameni pe acelasi post dar cu atributiuni diferite. ( din monent ce fisa postului difera). Presupun ca dumneavostra cand lucrati la acea firma erati constient ca volumul de lucru a scazut. Si poate angajatorul in loc sa angajeze noi muncitori a ales sa angajeze oameni care stiu sa debaraseze... poate isi schimba un pic domeniul de activitate. Nu ai de unde sa stii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere ilegala cu art 65 sentinta nelegala?!!!! hodan i hodan i Am primit preavizul in data de 13 martie apoi decizia in data de 31 martie am mers in instanta iar conform probelor reiese ca in aceeasi luna martie firma a ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de concediere LUMI1971 LUMI1971 Buna ziua!As dori un sfat daca se poate in legatura cu un proces de contestatie decizie concediere.S-a contestat in instanta decizia de concediere a ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca - nulitatea absoluta ContSters83715 ContSters83715 1) Daca pierd la tribunal litigiul de munca atunci in recurs la curtea de apel pot invoca si alte exceptii de procedura anume "nulitatea absoluta" prevazuta de ... (vezi toată discuția)