avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct. Donatii. Lamuriri va rog
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct. Donatii. Lamuriri va rog

Buna seara. As avea si eu niste intrebari legate de donatii. Nu stiu cum e corect sa formulez, nu sunt in domeniu, deci iertati-ma daca nu folosesc termenii sau verbele cum ar fi corect si standard. Nu sunt la nivelul acela .
Am primit drept de proprietate un imobil cu donatie uzufruct. Dar persoanele (sa ii numim cei doi crai) nu stau in acel imobil, iar acel imobil e de fapt o cladire unde sunt 2 spatii comerciale si 4 apartamente. 1. Deci eu primind asta prin uzufruct, craii au drept sa foloseasca tot, dar eu nu? 2. Daca eu as lucui intr-unul din apartamente, ei au dreptul sa vina peste mine in casa? 3. Aș putea vinde doar un apart? Sau un etaj?-cumparatorul nu are nici o problema cu craii, nu are nevoie de imobil, si accepta. - trebuie anuntati si craii daca eu vand? In contractul de donatie este imobilul si terenul.-dar dacă o sa mai fac o cladire pe acelasi teren, uzufruct acapareaza si cladirea noua?
Inteleg sa folosesti acest "uzufruct" in cazul in care pers chiar locuieste acolo, si are nevoie de ingrijiri...dar nu inteleg de ce s-ar face daca pers nu sta acolo, sau detine mai multe cladiri. In fine. Daca mi-ati putea clarifica intrebarile de mai sus , ați face un mare bine sinapselor mele care nu mai dau randament.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2025
crisu502, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:37, 1 Martie 2025
Craii se numesc juridic "uzufructuari".
Dreptul de proprietate are 3 componente: posesia, folosinta si dispoziția asupra bunului.
În baza acelui contract de donație, dreptul de proprietate, ca întreg, s-a împărțit între uzufructuari (care au posesia și folosinta) si dvs (nud proprietar- care aveți dreptul de dispoziție).
Referitor la întrebările dvs:
1. Da. Ca titulari ai dreptului de folosinta și posesie, uzufructarii hotărăsc cine va locui cu ei în imobil.
2. Da.
3. Puteți vinde nuda proprietate, fara acordul uzufructuarilor, urmând ca cel care cumpără sa respecte dreptul acestor, pana la decesul ambilor.
Practic, va cumpăra imobilul cu uzufructuarii înăuntru.
Pentru a construi, aveți nevoie în primul rand de acordul uzufructuarilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2025
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager marcelini marcelini Uzufructul poate instraina(vinde sau dona) o proprietate pe care a facut-o impreuna cu familia?Daca da,in ce conditii?Ce acte sunt necesare pentru a preveni ... (vezi toată discuția)
Proprietate pe numele tau Dincă Georgiana Dincă Georgiana Cum se numește actul care ți-l face un părinte atunci când el se exprima : facem acte pe teren în asa fel încât sa nu îl poți vinde? Act de vânzare ... (vezi toată discuția)
Am cumpărat două imobile ca nud proprietar, fără să știu în acel moment ce înseamnă asta. ce drepturi am cât timp uzufructuarul este în viață? mrctm mrctm In 2016 am cumparat prin contract de vanzare-cumparare o casa si un teren de la persoana cu care am convietuit in concubinaj 16 ani. Cand am incheiat ... (vezi toată discuția)