avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupa de muncă conf ORD 50 sau 125/1990 Buna ziua, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupa de muncă conf ORD 50 sau 125/1990 Buna ziua, am lucrat în perioada 01.12.1990-01.11.1994 la CFR ...

Buna ziua, am lucrat în perioada 01.12.1990-01.11.1994 la CFR in meseria de vânzător bilete într-o halta comercială, va rog să mă ajutați cu un răspuns întrucât, pentru acea perioadă mi s-a spus că nu se acordă grupa 2 de munca deși toate meseriile CFR au avut grupa de muncă. Va rog sa-mi acordați și un sfat in eventualitatea de a face un demers in instanță în acest sens.
Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica-Daniela , utilizator 08:39, 4 Martie 2025
1. Principiul de bază al încadrărilor în grupele de muncă este cel al analizei condițiilor de muncă, care trebuie să aibă în vedere condițiile concrete de lucru, cum ar fi lucrul în mediu toxic, program de lucru, factori nocivi etc.

Nominalizarea persoanelor care se încadrează în grupele I şi II de muncă se face de către conducerea unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi, tinindu-se seama de condiţiile deosebite de muncă concrete în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiţii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).

2. Prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție - Completul competent să judece recursul în interesul legii nr. 9 din 16 mai 2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891 din 8 noiembrie 2016 (Decizia nr. 9 din 16 mai 2016), s-a statuat că: „În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor pct. 6-8 și 12 din Ordinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale nr. 50/1990, instanțele de judecată au posibilitatea analizării și constatării pe cale judiciară, ulterior abrogării acestui act normativ, a încadrării muncii prestate în perioada 18 martie 1969-1 aprilie 2001, după caz, în grupele I sau II de muncă.

3. În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 35 Cod procedură civilă, art. 111 Cod de procedură civilă din 1865, art. 2502 Cod civil, respectiv art. 268 alin. (2) din Codul muncii, republicat, acţiunile în constatarea dreptului la încadrarea în grupe de muncă, conform dispoziţiilor Ordinului nr. 50/1990, intră în categoria acţiunilor în constatare de drept comun şi sunt imprescriptibile, pe cale de consecinţă toate instanţele de judecată urmează a dispune în consecinţă în condiţii de deplină legalitate în cea ce priveşte interpretarea şi aplicarea normelor de drept corespondente, dar şi a probaţiunii administrate de către părţile interesate şi care au deplină legitimitate procesuală.
(ICCJ - Decizia nr. 13 în dosarul nr. 4324/1/2015)
Mulțumesc frumos! În cartea de muncă am specificat sporul de munca grea însă nu a fost operat cum trebuie grupa de muncă nu este trecută iar,Resursele Umane îmi spun că nu am grupa de muncă deși ,mă repet meseriile au avut până în anul 2001 grupa de muncă la CFR.

POPA GHEORGHE a scris:

Pentru a beneficia de grupa de munca ar trebui, sa aveti, mentiuni in carnetul de munca sau sa prezentati o adeverinta din partea angajatorului.
Beneficiarii de grupa de munca trebuiau nominalizati, pe locuri de munca, incadrate in grupa de munca conform avizului primit de la ITM pe documentele intocmite de firma (conform legislatiei aplicabile in acea perioada) si prezentate spre avizare.
Este dreptul dvs., sa deschideti actiune in instanta. Nu avem de unde sa stim ce va decide instanta. Depinde de documentele prezentate de dvs. sau din cele gasite la firma de expertul tehnic judiciar desemnat sa efectueze o expertiza tehnica judiciara in specializarea protectia muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Categoria sudorului electric Pescar.80 Pescar.80 Ce categorie avea sudorul electric inainte de 1989 mai precis la Ascensorul in Bucuresti intre 1972-1984? Cu respsct. (vezi toată discuția)
In ce grupa de munca ma incadrez chitiboi chitiboi Am lucrat 8 ani ca inginer electric in metalurgia feroasa si 14 ani in electrica. Ma incadrez intr-o grupa de munca pentru a putea iesi la pensie mai ... (vezi toată discuția)
Nu mi s-a trecut în carnetul de muncã grupa i în perioada 1990-1995 stanescuvion stanescuvion am onoarea sa va salut. am iesit la pensie ptr. limita de varsta la data de 17.09.2012. am lucrat cu radiatii tehnice 25 de ani(gama+rx).nu mi s-a trecut in cm ... (vezi toată discuția)