avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract V/C la notar prin ipoteca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract V/C la notar prin ipoteca

Urmeaza sa vand un apartament la bloc unui cumparator care ia banii din banca (credit ipotecar). La ce trebuie sa fiu atent in procesul de v/c la notar inainte sa semnez actele? Am optiunea sa solicit plata in euro ?(valoarea ar fi 51.000 euro) Pot sa solicit un draft al contractului si sa revin intr-o alta zi sa-l semnez? Mentionez ca, cumparatorul are aprobat creditul si urmeaza sa mergem la notar sa semnam actele. Care este siguranta mea ca suma ceruta imi va fi virata in cont?

. Accept orice sfat si intrebare, multumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2025
NemmyRO, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:23, 3 Martie 2025
Am încheiat 2 astfel de tranzacții în ultimii 3 ani, ambele in condițiile descrise mai sus.
Oți fi încheiat, dar nu ați înțeles nimic. Și va asigur ca nu aveți dreptate, ci dezinformați.
Pana la semnarea contractului de vânzare, proprietar este vânzătorul. Corect?
Cum ar putea sa se semneze întâi contractul de ipotecă? Nu are niciun sens juridic.
Ar însemna să ipotechezi bunul altei persoane, după care tu, cumpărător, sa cumperi bunul respectiv. Este și ilogic și incorect.
Vânzătorul nu are nicio treaba cu ipoteca ta și cu banca.
Pe vânzător îl interesează sa primească banii.
Banca și ipoteca sunt problemele ulterioare ale cumparatorului.
Împrumutatul (debitorul) este cumparatorul.
El garantează plata creditului cu un bun al său.
Cum sa garanteze cu un bun pe care nu l-a cumpărat și nu îl are? Ca transmiterea proprietății operează prin semnarea contractului de vânzare.
Întâi se semnează vânzarea, după care contractul de ipoteca.
Abia după ce banca s-a asigurat ca s-a efectuat intabularea contractului de vânzare pe numele cumparatorului, virează banii în contul vânzătorului.

Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2025
raluk0207, utilizator

NemmyRO a scris:

contract de ipoteca ce inseamna? contractul intre banca si cumparator? eu ca vanzator nu am participare de cat la notar din cate am inteles..

ce m-ar fi interesat pe mine este faptul ca vreau sa fiu atent si sa urmaresc la contractul de v/c propriu zis, ce clauze ar trebui sa aibe ca sa ma protejeze pe mine ca si vanzator asupra pretului si a asigurarii ca-mi primesc banii.

Dvs nu aveți treaba cu banca și cu ipoteca cumparatorului.
E treaba lui cum și de unde face rost de bani.
Pe dvs ca vânzător va interesează ca banca sa va vireze banii.
Dvs nu veți semna decât contractul de vânzare. Atât.
În contractele de vânzare cu credit ipotecar, scrie ca banca va vira banii către dvs, intr-un termen de maximum 10 zile de la data intabularii imobilului pe numele cumparatorului.
În realitate, nu durează atât. Ci 2-3 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit imobiliar Ramooona Ramooona Sunt in postura de vanzator al unui apartament si am semnat un antecontract de vanzare-cumparare cu o persoana ce a facut un credit imobiliar. Banca a dat ... (vezi toată discuția)
Actele de proprietate ale vanzătorului la cine răman? Epuree Epuree Bună ziua, Am incheiat antecontract de cumpărare aprtament in București. Apartamentul a fost cumpărat de la ICRAL după care mai sunt 3 acte notariale ... (vezi toată discuția)
Prima casa- cand vireaza banca banii in contul vanzatorului ? danac71 danac71 Buna ziua, Vand un apartament prin programul Prima Casa 4 (presupun ca asta e ultimul). dosarul a fost aprobat in decenbrie atat de banca(,) cat si de ... (vezi toată discuția)