Buna ! Ma confrunt cu o problema destul de ciudata si in speranta ca se gaseste cineva cu un sfat, ma adresez voua !
Acum 15 ani, cand inca bunicul meu era in viata, s-a pus in discutie mostenirea casei. Bunicul detinea jumate din casa ( dupa moartea bunicii mele) iar cealalta jumatate se impartea celor 3 copii . (unul dintre copii e mama mea, care ingrijeste fratele ei cu handicap, cealalta dintre frati fiind cu treaba ei in alta localitate). Inainte de moartea bunicului, a venit un notar acasa pt ca bunicul dorea sa renunte la dreptul lui in favoarea celei care are grija de fiul cu handicap de gradul 1 ( fizic si psihic..si care are nevoie de insotitor). In acel moment, a venit si al treilea copil (sora), care a semnat un act cum ca partea ce ii revine ei o cedeaza mamei mele. ( tot din acelasi motiv ...ca il va ingriji pe fratele cu handicap) . Acum, dupa 15 ani in care mama l-a ingrijit pe fratele ei, a investit in casa pe care o detine aducand-o la pretul poate dublu sau triplu fata de cum era cand a primit-o, eu ma intreb ...ce se intampla cu partea care ii revine acestui frate cu handicap ...si care nu s-a pus niciodata in discutie deoarece s-a presupus ca ii revine tot mamei mele . Va rog , daca poate cineva sa ma lamureasca, v-as fi recunocatoare ! Multumiri oricui raspunde !!
Al treilea copil ( sora) ce fel de act a facut? asupra cotei care ii revenea din partea bunicii? atunci trebuia sa faca donatie la notar; asupra cotei care ii va reveni din partea bunicului? e interzis de lege ( pacte asupra unei mosteniri nedeschise, viitoare).
Partea fratelui cu handicap ( daca nu are discernamant) poate fi administrata de un tutore/curator, nu stiu exact situatia, care poate fi mama dvs. Pana la decesul lui, nu se poate face altceva. Si atunci, ce bunuri va avea, se impart intre mostenitorii lui ( parinti si frati dc. nu are copii).
Atunci sa discutati cu fratii mamei daca vor sa renunte in favoarea mamei dvs.
Buna sa va fie inima:)
Undeva in ceea ce ati zis dvs.. sa strecurat o greseala... dupa moartea bunicii, bunicul nu avea dreptul decat la un sfert din partea sotiei sale si 3 sferturi copii... asftel bnunicul avea 5/8 din intregul imobil si fiecare copil avea1/8 din imobil... acum inteleg ca bunicul i-a lasat prin act (ce fel de act???!!!- e important de stiut) partea cei revine de la sotia sa, sau partea ce -i revine din intregul imobil, iar nu se intelege mamei dvs. sora cealalta, am inteles, ia lasat partea ei mamei, adica 1/8..
discutia adevarata e, de fapt cat ia lasat bunicul mamei dvs.. funcite de asta si d e data decesului sau anterior sau ulterior copilului handicapat, se stabileste ce s-ar mai imparti acum din imobil intre fratii supravetuitori.. toate cele bune
buna din nou !
exista un singur act intocmit de notar ...e putin diferit fata de cum am specificat mai sus ...
actul se numeste " certificat de mostenitor" si este semnat de bunicul , mama si sora ei.
notarul care a intocmit actele ( parerea mea despre el nu pot sa o spun ...ca mi-e jena aici ) nu a gandit ce se intampla cu ceea ce i se cuvine persoanei cu handicap, desi a fost platit sa intocmeasca actul in asa fel incat sa ramana totul persoanei care ingrijeste de acesta ( adica mama mea ) si a specificat asa : partea bunicului este cedata persoanei care ingrijeste de cel cu handicap, in timp ce sora care a cedat partea ei, nu a cedat-o in favoarea cuiva ....
eu deduc de aici ca partea ei ....se imparte intre mama si fratele handicapat !
multumesc din nou celor care imi raspund !
vreau un sfat ...cum sa procedez cat mai simplu si corect ?!
Rog pe cine este in masura sa raspunda, as vrea sa stiu daca se poate rezolva doar cu declaratia sorei care a renuntat cum ca nu ar avea nicio pretentie nici dupa ( doamne fereste !) moartea fratelui cu handicap ( nici ea , nici familia ei ) ??
Mostenire
elena_smen
Mama cand era in viata ne-a lasat mostenire o casa.Suntem 4 frati dintre care o sora a cedat o parte din casa in favoarea mea,restul mama ne-a impartit in ... (vezi toată discuția)