avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie respinsa desi nu am primit verificare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie respinsa desi nu am primit verificare metrologica/filmare

Buna ziua,

Probele cerute in instanta de fond, nu trebuiesc trimise ambelor parti?
La o contestatie pentru o amenda de viteza, s-a cerut filmarea radar si verificarea metrologica a aparatului, insa cei de la politie au spus in intampinare simplu ca a fost filmat cu aparatul x, dar nu au depus (sau nu am primit eu) verificarea metrologica sau filmarea, iar la documente anexate au spus ca dovada celor spuse ei o fac cu copia PV (fiind singurul document primit in afara de intampinare).

Bineinteles, contestatia a fost respinsa. E posibil sa fi depus doar 1 copie din cele cerute si sa fie nevoie sa le scot de la arhiva? Nu era normal sa le primesc si eu cu intampinarea?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2025
mariustz, utilizator
Cel mai recent răspuns: mariustz , utilizator 17:08, 18 Martie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu vreau sa sara nimeni cu nimic, ci sa se respecte legea. O contraventie de viteza trebuie sa aiba la baza o inregistrare facuta de un aparat omologat care se presupune ca e verificat la zi, asta zice legea, ce nu se pupa cu practica si cu procedura civila mai exact? Acele probe se prezinta obligatoriu sau PV-ul e nul.

Nu stiu ce preconceptii vedeti dvs si nici nu ma intereseaza, eu am 2 contestatii mai vechi pe care le-am castigat in apel fiindca judecatorul de aici le respinge pe ideea ca oricum toate sunt neintemeiate, asta ce e daca nu lipsa de interes?

Si totodata, cat timp exista judecarea in lipsa, nu vad de ce as sta in judecatorie ore in sir (pentru ca nici ora nu se respecta).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa spune legea, codul rutier, nu procedura civila. O astfel de contraventie trebuie probata tehnic, asta implica prezentarea obligatorie, din partea politiei, a unor documente. In general, la o astfel de contraventie, se obisnuieste ca in plingerea contraventionala sa se solicite documentele respective, care sa ateste ca aparatul are verificarea metrologica periodica in termen, cel putin. Daca a expirat, e caz de nulitate relativa.
Articolul 121
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligați să respecte viteza maxima admisă pe sectorul de drum pe care circulă și pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum și cea impusă prin mijloacele de semnalizare.
(2) Nerespectarea regimului de viteză stabilit conform legii se constată de către polițiștii rutieri, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.
[ link extern ]

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Asa o fi, nu zic nu, insa din ce spuneti pare ca va asteptati ca partea adversa sa sara repede cu dovezi pentru dv. Ceea ce nu se pupa cu practica si procedura civila.

Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2025
latka, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este corect, insa depinde nu doar ce probe ai scris acolo sa iti aduca partea adversa, ci daca din redactarea plangerii reiese utilitatea ei.
Colegul de mai sus are dreptate, omologarea, verificarea aparatului radar tine de legea materiala, nu procedurala.
Sigur ca puteti folosi dispozitiile privind judecata in lipsa, eu n-am spus sa nu le folositi, va spun doar ca fiecare comportament procesual transmite un mesaj.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Dacă nu ați consultat dosarul, de ce vă plângeți? Instanța nu face corespondență cu părțile. Aveți posibilitatea, ca parte în proces, să vă folosiți de dosarul electronic; solicitați accesul, și vedeți tot ce este la dosar. Nu este complicat, dar trebuie să urmați o procedură, pe care o găsiți pe site.
mariustz a scris:

Buna ziua,

Bineinteles, contestatia a fost respinsa. E posibil sa fi depus doar 1 copie din cele cerute si sa fie nevoie sa le scot de la arhiva? Nu era normal sa le primesc si eu cu intampinarea?

Multumesc!

Nu se plange nimeni, era pur si simplu o intrebare.
Nu stiam de dosarul electronic, am trimis cerere, multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la hotarare irevocabila ciudatelul ciudatelul Am contestat un proces verbal de contraventie, prin care am aratat ca agentul care mi-a dat amenda nu era cel constatator si am cerut in instanta probe precum ... (vezi toată discuția)
Raspuns la intampinarea politiei gygy83 gygy83 Buna seara, Am contestat o amenda rutiera privind depasirea vitezei, mizand pe faptul ca nu mi-a fost prezentata nicio proba in momentul in care m-au oprit ... (vezi toată discuția)
Amenda radar goldieczr goldieczr Buna ziua. Acum cateva zile am fost surprins cu 133 km/h in localitate (pe o sosea larga, absolut libera fiind mijlocul noptii, unde nimeni nu merge cu mai ... (vezi toată discuția)