avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... A fost retinut certificat de inmatriculare (parbriz ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

A fost retinut certificat de inmatriculare (parbriz fisurat, ...

A fost retinut certificat de inmatriculare (parbriz fisurat, anvelope noi 185 65 R 14 in loc de 175/ 65 R 14, lumina far ceata stanga). Pe dovada de circulatie eliberata este mentionat gresit, scris de mana, numarul de inmatriculare al auto. CJ 10 in loc de CJ 90. Intrebarea care se pune este daca aceste acte pot fi anulate si care ar fi procedura. Multumesc.
Multumesc frumos pentru ajutor! Cred ca nu merita efortul sa ne judecam cu ei. Ideea este ca a fost retinut Certificatul de inmatriculare aparent fara motive. Nimic din deficientele mentionate nu pun in pericol circulatia pe drumurile publice.
Asta e cu totul altceva, pentru faptul ca s-a retinut certificatul fara motiv puteti ataca PV de constatare. Este insa interesanta motivarea unei astfel de actiuni, pentru ca aparent ar fi doua motive.

Legea presupune ca doua dintre temeiurile aratate de dv. mai sus prezinta pericol pentru circulatia pe drumurile publice si nu vad cum sa dovediti in contra legii.
Nu facem teoria lupsei luminilor, ca stim toti ca nu e voie cu becuri arse pe drumurile publice si stim si ca nu ne vad ceilalti participanti sau pot sa ne creada mopede...
Privitor la anvelope, dv. aveti anvelope mai late si mai inalte decat permite legea, ceea ce poate afecta stabilitatea autovehicolului, viteza pe care o masoara acesta, uneori cei cativa mm pot duce la frecarea rotii de caroserie...

Nu inteleg de ce spuneti ca asta nu ar fi periculos...
Nu exista temei legal si nu stim toti, poate unii, gresit.

Articolul 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:
........................................
c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;
[ link extern ]
Asta inseamna sa nu ai deloc, sau becurile sa fie toate arse.
sau, cum scrie in RA de aplicare OUG 195
Articolul 114
(4) Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere ori remorcile cu deficiențe la sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcțiune pe partea stânga, în față o lumină de întâlnire și în spate una de poziție.

[ link extern ]
Adica, mai pe scurt, se poate circula, chiar si noaptea, cu becuri arse, daca indeplinesti cerinta minima descrisa in articol.

Deci e voie cu becuri arse pe drumurile publice, nu toate.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Nu facem teoria lupsei luminilor, ca stim toti ca nu e voie cu becuri arse pe drumurile publice si stim si ca nu ne vad ceilalti participanti sau pot sa ne creada mopede...

Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2025
latka, utilizator
De fapt contraventia este aceea de a circula noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare [...] prevăzute în normele tehnice în vigoare. Daca in normele tehnice un autovehicul are 2 faruri si circula numai cu unul, atunci se incalca legea.
Oricum, nu stiu daca e aplicabila lit. d, poate fi e.
In cazul de fata lipsea lumina ceata stanga, dar Regulamentul nu poate adauga la lege nici permisiuni si nici altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este ilegal sa ai un far de ceata defect? mai bine zis, e penalizabil? ... Kryghn Kryghn Este ilegal sa ai un far de ceata defect? Mai bine zis, e penalizabil? Am fost oprit pentru lipsa unui far de ceață (față) si apoi cautat pentru toate ... (vezi toată discuția)
Buna seara! fratelui meu i s.a reținut certificatul de înmatriculare ... Ilona402 Ilona402 Buna seara! Fratelui meu i s.a reținut certificatul de înmatriculare după imaginile unor camere de luat vederi din comuna, pentru motivul: defecțiuni ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă "deficienţe majore la sistenul de iluminare" Bastiahos Bastiahos Din 25.05.2018, art. 101, alin. 1 pct. 11 spune că se sancționează, cu clasa a treia de sancțiuni, deficiențele majore ale sistemului de iluminare. Nu am ... (vezi toată discuția)