avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rata dobanzii legale penalizatoare intre profesionisti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rata dobanzii legale penalizatoare intre profesionisti ar fi ...

Rata dobanzii legale penalizatoare intre profesionisti ar fi sa zicem in 2024 si 2025 in jur de 15% pe an, nu? (7% BNR + 8 pct proc). Adica la o suma de plata la 01.01.2024 de 10.000 lei, ar fi in martie ac in jur de 1500 + 400 lei? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 06:41, 11 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Potrivit OG 13/2011, dobanda penalizatoare reprezinta dobanda datorata de debitorul obligatiei pentru neindeplinirea obligatiei respective la data scadenta. Conform aceluiasi act normativ, rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR (adica rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României) plus 4 puncte procentuale, iar in cazul profesionistilor, plus 8 puncte procentuale.
Cu titlu de exemplu, in perioada 01.2024 – 06.2024, rata dobanzii de referinta a fost 7%, in luna 07.2024, rata a fost 6,75%, iar in perioada 08.2024 – 11.2024, rata a fost 6,50%. Aceeasi rata a fost mentinuta pana inclusiv in luna februarie 2025 (deci in perioada mentionata de dvs. avem o medie de 6.75%). Pentru o suma datorata de 10.000 lei scadenta la 01.01.2024, la data de 1 martie 2025, dobanda ar fi de aproximativ 1700 lei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sarut mana!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare dobanda legala cristianvladescu cristianvladescu Care este nivelul actual al dobinzii legale pe care o pot pretinde unui client care nu si-a platit la scadenta facturile? Cum se calculeaza? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Dobanda penalizatoare contracte 2016 alinanicoleta86 alinanicoleta86 Buna ziua, In relatiile contractuale dobanda penalizatoare se stabileste cu acordul partilor. daca nu este scris in contracte se calculeaza cf. ratei de ... (vezi toată discuția)
Restituire imprumut in transe eugen82 eugen82 Cu mai bine de un an in urma am imprumutat pe cineva cu suma de 10.000 euro pentru 3 luni. Am redactat in scris un act. I-am dat numarul meu de cont in ... (vezi toată discuția)