avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Acte necesare pfa electrician
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Acte necesare pfa electrician

Buna ziua, as dori sa imi deschid un pfa pentru prestarea serviciului de electrician, este nevoie pentru aceasta doar de autorizatia ANRE sau mai este necesar si un curs de calificare, am lucrat ca si necalificat si am facultate in domeniu, de aceea pot sa am autorizatia ANRE fara necesitatea unui curs de calificare suplimentar. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Andr123478 , utilizator 16:42, 12 Martie 2025
Acte necesare pentru a presta servicii ca PFA sau firmă
Dacă vrei să lucrezi pe cont propriu, ai nevoie de:

Înregistrare ca PFA sau firmă
Cerere de înregistrare la Registrul Comerțului.
Act de identitate.
Dovadă calificare profesională (certificat/diplomă de electrician).
Dovadă sediu profesional (contract de închiriere sau act de proprietate).
Specimen de semnătură.
Cod CAEN potrivit activității (ex. 4321 – Lucrări de instalații electrice).

Autorizație ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei)
Pentru a executa instalații electrice, ai nevoie de o autorizație ANRE, în funcție de activitățile prestate:

Grad I – doar pentru activități fără legătură cu rețelele electrice publice.
Grad II – pentru proiectare și execuție instalații electrice de joasă tensiune (până la 1kV).
Grad III – pentru lucrări la instalații de medie și înaltă tensiune.
Grad IV – pentru verificări și expertize tehnice.
Pentru a obține autorizația ANRE, trebuie să:

Ai o diplomă de calificare în domeniu.
Ai experiență practică (în unele cazuri).
Susții un examen de autorizare organizat de ANRE.

Acte necesare pentru conformitatea legală
Dacă ai un PFA sau o firmă, mai ai nevoie de:

Aviz de funcționare (de la primărie, dacă desfășori activitatea într-un spațiu comercial).
Contract de muncă și protecția muncii (dacă ai angajați).
Asigurare de răspundere civilă profesională (opțională, dar recomandată).
Asta vreau sa intreb, se pune ca dovada calificare profesionala autorizatia ANRE IIA+IIB?
Nu este clar, daca detineti sau doriti sa obtineti autorizatia respectiva. Facultatea in domeniu nu va confera automat, autorizatie ca electrician.
Daca detineti autorizatia respectiva, in nume propriu, puteti presta numai activitati din domeniul electric care se incadreaza in gradele respective.
Vedeti Regulamentul de autorizare electricieni, aici: [ link extern ]
Am deja autorizatia IIA +IIB, vreau sa stiu daca pe langa aceasta autorizatie imi mai trebuie si certificat eliberat de la o scoala postliceala in urma unui curs de electrician

Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod caen pentru pfa - pot alege mai multe caen? lamar lamar As dori sa aflu daca avand diploma de electrician exploatare medie si joasa tensiune pot sa inscriu PFA cu urmatoarele coduri CAEN: 4321 - Lucrari de ... (vezi toată discuția)
Pot elabora proiecte de instalatie electrica ca pfa? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, cu codul CAEN 4321 - Lucrari instalatii electrice pot elabora, ca PFA, proiecte de instalatii electrice, ce sa fie ulterior atestate MLPAT - ... (vezi toată discuția)
Pfa instalatii electrice si sanitare, reparatii, mentenanta tehnica catalin_utilizator67 catalin_utilizator67 Buna ziua, Doresc sa deschid un PFA pentru efectua instalatii electrice si sanitare, reparatii, mentenanta tehnica la locuinta clientilor. Am experienta ... (vezi toată discuția)