Electrician vs Lucrător universal
Sunt angajat pe post de electrician la Centrala Termică a orașului (singurul post ,obținut prin concurs și aprobat de Prefectura Județeană). Aceasta este în subordinea Primăriei, iar noul primar vrea să înființeze o societate particulară care să deservească Primăria,obiectul muncii fiind curățarea trotuarelor, vopsitul băncilor, gardurilor,curățarea zăpezii, etc.,neavând post de electrician în schemă.
Vor să ne dăm demisia pentru a fi angajați la noua firmă,dar eu să deservesc si Centrala ca electrician. Nu se pune problema de șomaj, deoarece postul s-ar bloca. Deci există deja un înlocuitor.
Eu nu voi accepta semnarea demisiei și atunci voi rămâne angajatul la Centrala Termică,dar în fișa postului,undeva la urmă specifică dreptul Șefului de Centrală de ați da și alte sarcini și astfel devii lucrător universal .
Șeful de Centrală fiind subordonat direct Primăriei, mă va trimite să fac servicii de necalificat la noua firmă.
Cum credeți că aș putea proceda în acest caz,pe care eu îl consider un abuz?
Bună ziua!
Cred ca trebuie să așteptați să vedeți exact ce se întâmpla. Să fiți angajat la firma primăriei pe post de lucrător universal, dar în fapt să fiți electrician la Centrală nu e în regulă. Faptul că în fișa postului se specifică că seful de centrală vă poate da și alte sarcini as zice că se interpretează in sensul că vă poate da alte sarcini, coepsunzătoare postului pe care sunteți angajat, cel de electrician. Adică nu ar trebui să vă dea sarcini de ... fochist să spunem - și în niciun caz la un alt angajator (altcumva decât prin delegare, detașare). Sesizarea ITM ar fi o variantă în această situație ipotetică, dar ar trebui văzut în concret ce drepturi vă sunt încălcate si ce e de făcut.
Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
Sesizati ITM-ul local cu privire la demisia sugerata de catre angajator sau instanța judecătorească, solicitând anularea demisiei, dacă aceasta a fost provocată de angajator.
Autorizatie iscir
adimanea
Buna ziua! Am o cunostiinta pe angajatorul il obliga sa lucreze si ca fochist desi nu este prevazut in contractul de munca acest lucru. Problema este ca nu ... (vezi toată discuția)