avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pt grupa II de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pt grupa II de munca

Am lucrat timp de 10 ani in grupa II de munca la Fabrica de Antibiotice Iași în perioada august 1977-septembrie 1987..
Am dreptul la majorărea punctajelor lunare cu 50%,?
Daca da, trebuie sa depun o cerere la Casa județeană de pensii? sau majorările se fac automat în sistem?

Mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 22:56, 13 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depuneti adeverinta la CJP daca nu aveti mentiuni in carnetul de munca legat de anii respectivi ca lucrati in grupa de munca.
La dosarul de pensie există dovada ca am lucrat in grupa II de munca inca de la inceput.

POPA GHEORGHE a scris:

Depuneti adeverinta la CJP daca nu aveti mentiuni in carnetul de munca legat de anii respectivi ca lucrati in grupa de munca.

acest răspuns util
Sunteti in pensie ? daca da , probabil vi s-a calculat deja sporul de grupa , daca spuneti ca ati avut documente in acest sens . De ce credeti ca nu v-a fost calculat acest spor ? Depinde sub imperiul carei legi v-ati pensionat : pe Legea 263/2010 - ati primit ( sau trebuia sa primiti ) un spor la punctaj de 25% . Daca v-ati pensionat pe Legea 360/2023 - sporul pentru grupa 2-a este de 0,25 puncte pe an .
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2025
CHKa, utilizator
M-am pensionat in anul 2004. Nu imi dau seama daca mi s-a luat in calcul grupa a doua de munca.
Nu mi se aplica și mie “majorării punctajelor lunare cu 50%” conform Deciziei ÎCCJ nr. 28/2024?

CHKa a scris:

Sunteti in pensie ? daca da , probabil vi s-a calculat deja sporul de grupa , daca spuneti ca ati avut documente in acest sens . De ce credeti ca nu v-a fost calculat acest spor ? Depinde sub imperiul carei legi v-ati pensionat : pe Legea 263/2010 - ati primit ( sau trebuia sa primiti ) un spor la punctaj de 25% . Daca v-ati pensionat pe Legea 360/2023 - sporul pentru grupa 2-a este de 0,25 puncte pe an .

acest răspuns util
In 2004 era in vigoare Legea 19/2000 , iar aceasta prevedea punctaj suplimentar pentru grupe . Daca le aveati trecute in cartea de munca , atunci ati primit deja acest plus la punctaj . Pentru grupa a 2-a , aveti punctajul suplimentat cu 25% . Nu mai primiti nimic in plus . Decizia ICCJ nr. 28/2024 nu prevede ca toate locurile de munca incadrate in grupa a 2-a vor fi considerate in conditii speciale , ci doar unele ( din minerit , constructii de masini , constructii de nave , din energetica , etc. ) . Eu nu am vazut nimic despre industria de medicamente .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru experti tehnici judiciari - decizia Îccj nr. 28/ 03.06.2024. dcd admis. efectele asimilării ... POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Decizia ÎCCJ nr. 28/ 03.06.2024. DCD admis. Efectele asimilării grupei a II-a de muncă în condiții speciale Luni, 3 iunie 2024, Înalta Curte de ... (vezi toată discuția)
Nu este cumva o greșeală la l360/2023 la art 88 pct a? eu am ... tomadorel tomadorel Nu este cumva o greșeală la L360/2023 la art 88 pct a? Eu am 24 ani și 9 luni lucrate în grupa a doua, sunt pensionar de 7 ani, și înseamnă că voi ... (vezi toată discuția)
Punctaj stagiu aferent grupe de munca viorelk viorelk Buna seara Prin OUG 100/2008 se acorda un punctaj stagiului aferent grupelor de munca: -0,50 gr. - pe an I/conditii speciale, -0,25 pe an - gr II/ cond ... (vezi toată discuția)