Sunt somer din 11 Dec 2009. Am depus actele de somaj in 21 Ian 2010 si trebuie sa ma prezint la vizat carnetul de somaj in 15 Febr 2010.
Cum trebuie sa parasesc tara, am anuntat in scris ITM in 4 Febr 2010 faptul ca voi fi plecat din tara incepand din 15 Febr (exact data pt viza) pe o perioada mai mica de 3 luni. Le-am lasat si IBAN ul contului meu pentru virarea somajului.
Am incercat azi 11 Febr sa obtin viza de somaj pt luna Febr, insa functionara m-a refuzat pt faptul ca somajul meu a fost suspendat pt plecarea din tara. Conform carei legi am fost refuzat? Exista o lege care imi interzice in aceste conditii sa beneficiez de somaj?
De ce nu pot beneficia de somaj macar pt o luna, in conditiile in care inca sunt somer si inca nu am plecat din tara?
Vi se pare corect ca eu sa platesc statului lunar contributiasi sa nu beneficiez de somaj nici macar pt o luna?
Ce pot face in acest caz? Cui ma pot adresa?
1. Dvs., cu mana dvs., ati facut cererea de suspendare a indemnizatiei de somaj pentru o anumita perioada. Faptul ca nu ati plecat din tara nu anuleaza cererea dvs.
2. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
...
d) la data plecării din ţară pe o perioadă mai mică de 3 luni, la cererea persoanei, precum şi, după caz, la data obţinerii autorizării pentru menţinerea plăţii indemnizaţiei de şomaj, la cererea persoanei care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene şi al Spaţiului Economic European pentru a căuta un loc de muncă şi doreşte să îşi menţină plata indemnizaţiei de şomaj;
...
(3.1) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. d), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 3 luni de la data suspendării în condiţiile alin. (1) lit. d).
3. Pe perioada suspendarii indemnizatiei de somaj nu mai puteti viza carnetul de somer pentru ca somajul este suspendat si nu mai primiti nici indemnizatie.
4. Dupa reluarea somajului primiti indemnizatia in continuare.
5. Nu pierdeti nimic din indemnizatia de somaj pentru ca acesta se reia, de unde a ramas, pana la expirarea perioadei initiale.
6. Asa ca va rog sa cititi bine legea si pe urma sa aruncati acuzatii!
Multumesc pt sfat, dar nu toata lumea cunoaste toate legile. Si nu e o vina imputabila mie. Eu nu am acuzat pe nimeni.
Eu sunt un om corect, si sinceritatea vad ca nu-si are rostul.
Dvs ce ati face in locul meu? Sa fiti somer 2 luni si sa nu va primiti banii doar pt ca pleaca din tara?
Cum puteti vorbi asa?
1. Faptul ca nu ati cunoscut legea nu va face mai putin vinovat.
2. Daca nu ati plecat din tara trebuia sa retrageti cererea de suspendare a somajului.
3. Daca ati plecat din tara trebuia sa stiti ca pe aceasta perioada nu primiti indemnizatie de somaj.
4. V-am spus mai sus ca nu ati pierdut nici perioada de somaj nici indemnizatia. acestea se reiau dupa ce faceti cererea de incetare a suspendarii somajului.
5. Cititi iar ce am scris mai sus, cu calm, si veti intelege unde ati gresit si ca nu ati pierdut nimic.
Interventie moderator:
:rtfm:
1. Ati acuzat statul ca nu va da indemnizatie de somaj desi ati platit contributie la somaj.
2. Eu v-am aratat textul de lege si am fost la fel de sincer si de corect.
3. Aici am discutat cazul dvs. si nu al meu.
4. Daca raspunsul nu va convine dvs. asta nu inseamna ca eu v-am dat un raspuns incorect sau ilegal.
5. Imi cer scuze daca raspunsul nu a fost pe placul dvs. si ca mi-am pierdut timpul meu, pe banii mei, sa va fac sa intelegeti unde ati gresit!
6. Ca rasplata pentru efortul meu, dvs. ma jigniti! Imi pare tare rau ca va comportati asa!
7. Daca nu aveti incredere in raspunsurile noastre de ce mai apelati la noi?
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Somaj
veronyka48
Buna ziua!Situatia mea este urmatoarea:pe data de 9 febr.2010 trebuia sa ma prezint la viza pentru somaj,dar din motive personale nu am fost.M-am prezentat pe ... (vezi toată discuția)