avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Am o situație dificila cu mama mea 81 de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Am o situație dificila cu mama mea 81 de ani care ...

Buna ziua,
Am o situație dificila cu mama mea 81 de ani care locuieste la 400 de km de mine. Sunt plecata de aproape 30 de ani și am pastrat doar o legatura superficiala din cauza caracterului narcisist si abuzului emoțional de-a lungul timpului, chiar si la maturitate. Am aflat toate aceste lucruri abia in terapie in urma urmatorului eveniment.
Cu 3 luni in urma m-a sunat pentru o problema de sanatate si am sarit ca orice copil de narcisist vinovat de nefericirea mamei sa o salvez. Am adus-o la mine si am incercat s-o ajut cu spitalizare si medici pentru peoblema ei care din cauza varstei ( osteoporoza neglijata) nu mai poate fi reparata. Pentru ea a venit ca un soc fiind foarte independenta toata viata, pentru mine a fost asteptat ca se ajunge aici. Nu a ascultat de sfaturile medicilor de a folosi cadrul pentru mers, a cazut si a facut mai rau. Eu muncesc destul de mult, sunt singura și nu am putut s-o duc la alti medici, ea deplasandu-se foarte greu. I-am propus initial sa vanda apartamentul si sa se mute mai aproape de mine dar a refuzat. M-a amenințat ca daca nu o duc la ea acasa se arunca pe geam. Nu a avut niciodată respect nici pentru mine si nici pentru fratele meu desi noi suntem oameni de cariera si a continuat sa se poarte dictatorial si fara respect. Am dus-o acasa unde este in grija unei vecine. Sub sloganul ca "eu vreau sa mor in casa mea, am fost singura și m-am sacrificat pentru voi" eu sunt acum diagnosticata cu tulburare depresiv-anxioasa si sunt sub tratament si psihoterapie. Deși ma macina vina de a nu fi putut s-o multumesc toata viata pur si simplu nu mai pot. I-am oferit varianta unui camin pentru batrani pe care sa il platesc, varianta unei femei la domiciliu. A refuzat totul pe principul ca o sa vada ea ce face, ca si-a trăit viata.
Ii platesc facturile, are pensia, nu vreau nimic altceva decat sa pot functiona din nou. Sunt singura și nu avem niciun fel de rude iar gandul de a o avea din nou sub același acoperiș urland la mine si nemultumita de nimic, cerandu-mi sa trăiesc in propria ei drama m-au impins in pragul sinuciderii. Am fugit la 400 de km ca sa pot sa functionez si tot ce am construit in 30 de ani s-a naruit intr-o secunda.

Nu pot s-o ajut asa cum si-ar dori ea. Fie sa ma mut acolo fie s-o aduc aici, lucru pe care nu mi-l mai doresc. Nu este moral dar este o chestiune de ori eu ori ea.
Intrebarea mea este daca in caz ca situatia ei se deterioreaza si eu refuz sa o mai salvez, daca pot fi acuzata de abandon in vreun fel. Nu ii pot oferi ceea ce isi doreste ea iar ea nu doreste decat ce vrea ea. Nu are incredere decat in vecina ei. Nu am posibilitatea fizic sa fac naveta și nu va accepta sub nicio forma un azil.
Cel mai recent răspuns: Cami50 , utilizator 14:56, 25 Martie 2025
14 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate nu prea aveti ce face in situatia asta , cunosc genul pentru ca l-am avut in familie , va face numai ce vrea pana la capatul vietii fara sa ia in consideratie nici o alternativa si nici un sfat . In nici un caz nu trebuie sa va simtiti vinovata si este o prostie sa va ganditi la sinucidere sau alte autopedepse , o persoana ca mama d-vostara nu este decat o manipulatoare si intriganta care denatureaza intotdeauna adevarul in favoarea ei , nu va fi multumita niciodata de nimic si nu va regreta sau aprecia niciodata nimic , nici daca va dati viata pentru ea . Nu va va acuza nimeni de abandon , incercati sa va detasati si sa va vedeti de viata , aveti dreptul ca orice om sa aveti intimitatea si viata pe care v-o doriti si nu mai lasati pe nimeni , indiferent cine ar fi sa va tulbure acest drept . Poate mai tarziu cand va deveni mai vulnerabila fizic veti putea face ceva pentru ea dar in nici un caz singura ci impreuna cu fratele d-voastra care ar trebui sa se implice si el . Este foarte posibil sa-i lase acelei vecine casa si bunurile ei sub o forma sau alta , daca nu va afecteaza lasati-o sa faca ce vrea , linistea d-voastra si starea psihica sunt mai importante decat niste bunuri materiale primite insotite de ura si blesteme . Va rog sa fiti optimista , sigur vor veni si pentru d-voastra vremuri mai bune si viata chiar merita traita !
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2025
Etsy123, utilizator
18 din 18 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu veți fi acuzata de abandonat și nu va poate obliga nimeni sa stați cu ea, nici la dvs și nici la ea. Are pensie și dacă dvs ii platiti facturile, poate apela la cineva pe care sa plătească pt ajutor în casa.
Fiecare cum își așterne, asa doarme, nu va mai învinovățiti ca nu aveti de ce. Aveți grija de sănătatea dvs
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeti ca dupa cum observ sunteti foarte aproape de depresie. Lasati-o sa faca ce doreste, caci atunci cind nu va mai putea va apela la ajutorul dumneavoastra. Fiecare in parte avem doar o singura viata.
7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va compatimesc sincer si sunt in totalitate empatic cu situatia d-voastra deoarece sunt cam in aceeasi situatie dar parca cu accente mai grave .
Maica-mea este o persoana malefica , mitomana , manipulatoare si intriganta , are 85 de ani si insista sa stea cu mine cu toate ca ii repet de 20 de ani ca nu am conditii , sunt bolnav si este o persoana toxica pentru mine si familia mea . In linii mari tot ce mi se intampla mie citesc ca vi se intampla si d-voastra , suntem in aceeasi situatie numai ca ffind barbat poate sunt mai tare psihic si nu am cedat nervos dar va inteleg pe deplin pentru ca am trecut si eu prin aceste mustrari de constiinta .
Cred ca ar trebui sa va ganditi ca in fata Domnului sunteti absolvita si iertata pentru ca ati incercat sa faceti tot ce a fost posibil sa fie bine , ati respectat-o si ati ajutat-o cat ati putut .
Uneori am impresia ca maica-mea doreste sa ma distruga si sa ma ia cu ea pe lumea ailalta in acelasi timp sau chiar inaintea ei . Uneori am impresia ca face intentionat in asa fel sa ma distruga psihic deoarece comportamentul , dorintele , deciziile luate sunt ilogice si aberante .
Sunt alaturi de d-voastra in cuget va doresc tot binele din lume si sa realizati ca va distrugeti viata pentru cineva care este la sfarsitul vietii si poate nu-si poate imbratisa si impaca cu obstescul sfarst decat daca isi ia si copilul pe lumea ailalta .
Curaj si tarie sufleteasca sa va traiti viata in liniste !!!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere legal nu poti fi acuzata de nimic, doar voiam iti zic ca ai facut o treaba foarte buna cu tine, ai sarit in ajutorul ei chiar daca ti-ai riscat sanatatea mentala, stai linistita, eu cred ca ai fost si esti un copil bun pentru parintii tai. Nu o ura pe mama ta, urasete pacatul pe care il are. Lasa gandurile sa treaca cum au venit, Fa-ti treaba de om cat poti si cat te lasa ea s-o ajuti. Eventual chiar poti sa iei controlul asupra ei, doar esti mai sanatoasa si mai in putere, nu-i convine zi " Bye Bye , cand o sa te porti frumos ma intorc sa te ajut "
E momentul sa fii in control !

Alte discuții în legătură

Vecin hartuitor MariaStef MariaStef Buna ziua! Va rog sa imi spuneti ce lege ma apara de un vecin curios si hartuitor, ca are tot timpul ceva de reprosat. M-am mutat la casa de curand si avem un ... (vezi toată discuția)
Fiica mea abuzata psihic de tatal vitreg floralin floralin buna dimineata.am si eu o problema legata de fica mea din prima casatorie care are 15 ani si de vreo2 ani nu se mai intelege cu actualul tata vitreg cea ce a ... (vezi toată discuția)
Intrebare hartuire cerulsenin cerulsenin Buna ziua, Ma confrunt cu o problema, este vorba de o vecina care doreste isi doreste cu orice pret sa-mi creeze neplaceri pe plan personal, in sensul ca ... (vezi toată discuția)