Situatie: Se cumpara in anul 2020 UN IMOBIL de catre o firma platitoare de tva in regim de taxare inversa de la o alta companie paltitoare de tva.
In anul 2024 firma cumparatoare a imobilului iese de la platititor TVA.
In anul 2025 firma vinde imobilul unei persoane fizice. Nemaifiind platitoare de tva nu mai poate emite facturi cu tva. Cum se procedeaza cu tva -ul dedus la cumparare in regim de taxare inversa? Se face ajustare? Daca da cum se declara la ANAF?
Multumesc
Detaliile sunt limitate pentru a va oferi un raspuns punctual insa:
- din 2024 firma "iese de la platitori de TVA" - trebuie verificat cum s-a facut iesirea din sistemul de TVA si daca era necesara ajustarea si in 2024.
De ex. daca inregistrare in scop de TVA a fost anulata pentru lipsa operatiuni, trebuia facuta si in 2024 cu 1/20 din tva prin ultimul decont de TVA depus.
- pentru 2025 aveti formularul D307
Recomandarea mea e sa verificati un pic si cum s-a folosit imobilul intre 2020 - 2024 raportat la prevederile art 305. Daca de exemplu s-a inchiriat fara a colecta TVA sau daca a fost folosit in alte scopuri decat activitati economice - trebuia facuta ajustarea.
In 2024 a iesit la cerere deoarece cifra de afaceri a fost sup 60000 euro la final de 2023. Nu au fost facturate chirii, a fost folosit doar ca si sediu de firma.
Taxa trebuia ajustata din 2024 cf art 83 alin 7 din nomele codului fiscal.
(7) Persoana impozabilă care solicită scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal în vederea aplicării regimului special de scutire are obligația să ajusteze taxa deductibilă aferentă:
b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate în proprietatea sa în momentul trecerii la regimul de scutire, în conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;
Dvs, ati solictat in 2024 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrare in scop de TVA pentru aplicarea unui regim special de scutire si anume Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici prevazut la art 310 cod fiscal.
Vanzare spatiu
egivandor
Buna ziua!Firma are in proprietate un spatiu comercial pentru care am gasit cumparator persoana fizica.Firma este in inactivitate temporara din 2015,am fost ... (vezi toată discuția)