Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților.Participă →
Buna ziua,
Va rog o intrepretare la art. 164, alin (8) din Codul Muncii.
Noi avem urmatoarea situatie. La 1 ian. 2025 am marit salariile la o parte din angajati la minimul brut pe econimie, acestia aveau peste minimul pe economie pana la 31 decembrie, si anume 3800 lei, dar au contractele incheiate de mai mult de 2 ani.
La 1 ianuarie noi trebuia sa le marim peste minimul brut legal ?
La 1 ianuarie noi nu trebuia sa le mariti peste minimul brut legal .. termenul de 2ni se refera strict numai la salariul minim , adica sa aiba salariul minim in aceasta perioada , nu si peste.
Chiar daca contractele lor sunt incheiate inainte de 2022? Mentionez ca pe perioada contractelor nu au fost niciodata incadrati pe salariul minim decat incepand cu 1 ianuarie 2025. Intreb acest lucru deoarece am auzit o discutie pe aceasta tema, iar lectorul respectiv mentiona ca un angajat cu o vechime de minim 24 luni nu are voie sa fie pe minimul pe economie. Va rog daca ma puteti clarifica din punct de vedere legala. Va multumesc foarte mult!
Este prost informat acel lector ..sa citeasca bine textul de lege ... " Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni, de la data încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective salariatului i se acordă un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată." ... adica, timp de 24 de luni salariatul trebuie sa aiba salariul minim , dupa aceasta perioada se va majora salariul peste minim.