avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... După decesul sotului meu au venit la moștenire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

După decesul sotului meu au venit la moștenire soacra și cumnata...

Bună ziua, am o întrebare? După decesul sotului meu au venit la moștenire soacra și cumnata. Cumnata a moștenit mai mult decât mine.Practic, jumătate, e corect?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:41, 28 Martie 2025
Dați mai multe detalii.
Bunurile pentru care s-a dezbătut succesiunea au fost proprii ale soțului sau comune?
A rămas și soacra moștenitoare sau a renunțat?
La bunurile dobândite în timpul căsniciei. ( nu avem copii).Soacra a acceptat succesiunea.Dansa are 1/6,cumnata 6/12;eu 4/12.Am fost căsătoriți 37 ani, De ce sa te mai căsătorești, sa întemeieze o familie, dacă frații au mai multe drepturi decât sotia care a îngrijit soțul, care l a sprijinit în tot acest timp.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2025
NINAIONESCU, utilizator
Soacra a rămas moștenitoare și ea?
Sau a renunțat?
Buna ziua!

Nu imi dau seama cum ati culesc mostenirea dupa cotele precizate, INSA cf LEGII sotul supravietuitor- adik Dvs veti culege 1/3 din mostenirea iar soacra si cumnata IMPREUNA cota de 2/3.

Acestea sunt cotele CORECTE LEGALE.

Jumătatea soțului (1/2), s-a împărțit intre:
- dvs 1/3. Adică 1/6. La care se adaugă jumatatea dvs de drept (1/2).
1/6 + 1/2 = o cota totala de 4/6.

Restul de 2/3 din jumatate, adica 2/6, se împarte intre:
- soacra 1/4, rezultând o cota de 2/24
- cumnata 3/4, rezultând o cotă de 6/24.

Deci, dvs aveți 4/6 (sau 16/24), soacra 2/24 și cumnata 6/24.
Cum ați ajuns la concluzia ca ar avea cumnata mai mult?

Alte discuții în legătură

Succesiune blonzi blonzi Buna ziua,de curand a murit socrul meu si as vrea sa fac succesiunea .Ei sunt patru frati si mama soacra,unul din frati a spus ca el doreste parte din ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa frate si cumnata decedata romeopf romeopf Va rog sa-mi spuneti, daca fratele meu a murit si nu am apucat sa facem succesiunea deoarece si sotia lui a murit dupa 3 saptamani. Ei nu au avut copii iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune frati adriana vulcu adriana vulcu Sotul meu a avut un cumnat care a decedat in 2001, iar sora sotului a decedat in 2008. Nu au avut copii, nu au testamente si au stat impreuna dar au fost ... (vezi toată discuția)