avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Lipsa contract pe locuinta, cum imi schimb buletinul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Lipsa contract pe locuinta, cum imi schimb buletinul?

Am urmatoarea problema: in ianuarie 2026 imi va expira buletinul si nu pot sa-mi fac altul deoarece contractul pe locuinta se afla la matusa mea, care nu vrea sa mi-l dea. Locuinta este a mamei mele, iar ea s-a mutat in casa bunicii mele dupa moartea ei (a bunicii) acum vreo 20 de ani. Ultima data cand mi-am schimbat buletinul - acum vreo 10 ani - mama mea avea contractul pe locuinta si mi l-a dat si mi-am facut buletinul fara probleme, insa matusa mea i l-a luat intre timp, il tine la ea, si nu vrea sa mi-l dea. Nu vreau sa merg sa-i cer matusii contractul deoarece am avut conflicte cu ea in anii precedenti, conflicte datorate faptului ca o batea pe mama, in urma carora politistul/sectoristul care s-a ocupat de caz ne-a pus clar in vedere (si mie si matusii) sa nu mai avem nici un fel de contact intre noi. Dar acum imi trebuie contractul pe locuinta, si cum nu vreau s-o vad pe matusa, am fost la politie sa intreb ce sa fac, iar sectoristul acela nu mai lucreaza in politie, noul politist mi-a spus ca nici el nu mai e sectorist pe zona respectiva si ca voi fi contactat telefonic de colegul lui care se ocupa de zona noastra. Insa nu m-a sunat nimeni de o saptamana deja, si azi l-am sunat de 2 ori pe acel politist, insa nu raspunde la telefon. Ce sa fac pentru a obtine contractul de la matusa in aceste conditii? Fiindca se pare ca politia nu vrea sa ma ajute.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2025
David987, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti cere politiei sa va ajute sa recuperati un contract care nu e al dvs. , doar mama dvs. poate. Oricum , nu ajunge sa-l aveti , mama dvs. va trebui sa mearga la evidenta populatiei sa declare ca e de acord ( DACA e de acord ) sa va faceti pe adresa ei cartea de identitate . Daca matusa nici mamei nu il da , poate cere un duplicat de la emitentul acestuia .
CHKa, utilizator
Mama e in scaunul cu rotile de prin 2017 incoace, si nici nu prea mai rationeaza/judeca normal. Deci nu se pune problema sa ii ceara ea matusii contractul. Mamei i-a fost furat portofelul (cu buletin cu tot) pe strada acum cativa ani de catre niste tigani, si de atunci incoace eu si numai eu tin buletinul ei la mine, fiindca o consider cam iresponsabila, din moment ce asa i-au furat portofelul fiindca ea a vrut sa le dea pomana. De "desteapta" ce e. Singurul motiv pentru care nu am pus-o sub tutela/curatela e ca n-am chef sa ma complic cu toata birocratia aferenta, dar neoficial eu o ingrijesc ca si cum ar fi sub o astfel de interdictie. Asadar, ea nici nu cred ca stie ca contractul nu e la ea in casa sau la mine, si nici nu cred ca-i pasa prea mult. E doar o femeie batrana si bolnava, n-are ea ce autoritate sa aiba ca sa se apuce sa-i ceara contractul matusii. Sa fim bineintelesi in aceasta privinta.

Asadar, ce se poate face? Fostul politist - adica acel sectorist care mi s-a spus ca a demisionat acum cativa ani - mi-a interzis sa mai am vreun contact cu matusa, iar eu n-as vrea s-o vad nici cat negru sub unghie. Atunci cum sa fac rost de contract?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai , nu aveti cum . Daca ati fi “ avut chef sa va complicati cu toata birocratia aferenta “ , ati fi avut drept de semnatura in locul mamei. Nu e vorba de a fi ingrijita ( ca e datoria dvs. de fiu ) , ci de a putea gestiona bunurile ei . Daca ati fi tutore , puteati semna , in numele ei , acceptul de a va face cartea de identitate acolo . Fara a fi tutore - nu aveti . Cum nu aveti dreptul sa cereti duplicat , nici sa-i cereti ceva matusii ( de altfel , ziceti ca nici nu vreti ) . Oricum , chiar daca ati avea contractul , cum va spuneam , nu va ajuta la nimic , fara prezenta mamei . Oficial , domnia-sa are discernamant , are dreptul sa dispuna cine va locui in locuinta ei . Iar cei de la evidenta populatiei nu-i vor incalca , pe vorbele dvs. , acest drept . Procedati cum considerati …
Daca mama nu prea are puterea sa-i ceara matusii contractul, ca fiind in carucior nu se poate deplasa prea usor pana la matusa ca sa i-l ceara, sau daca i-l cere cumva si ea nu vrea sa i-l dea nici ei, atunci eu raman fara buletin la modul definitiv? E normal sau legal sa se intample asa ceva?

Nu inteleg ce ati vrut sa spuneti prin "acceptul de a va face cartea de identitate acolo". Si despre ce duplicat vorbiti? Ce e acela "duplicat" si la ce ma ajuta? Si de ce nu am dreptul sa-l cer, si cui am (sau nu am) dreptul sa-l cer?

Oricum, am discutat deja cu avocatul si mi-am facut programare la dansul pentru saptamana viitoare, ca sa discutam chestiunea si sa gasim o rezolvare.
David987, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimabile, colegii de pe forum te-au sfatuit bine...
Pana in ianuarie 2026 cand iti expira CI-ul, mai este timp sa iti fac toate actele in regula de a fi tutorele mamei tale si apoi poti face orice demersuri legale in numele mamei tale, inclusiv sa iti faci CI-ul la adresa respectiva, sa o reprezinti in eventuale probleme cu personalitati juridice sau fizice. Fiind legal tutorele mamei tale, poti chiar sa o chemi in judecata pe matusa ta ca detine abuziv documente care nu au ce cauta la ea (sau... poate sunt co-mostenitoare pe acea locuinta unde stai tu cu mama ta si vrea sa isi protejeze partea ei de mostenire).
Stiu ce inseamna sa faci toate acele documente pentru a fi tutore pentru ca am trecut si eu pe aici... fara acele documente, in fata autoritatilor, in fata medicilor (va urma curand) esti cam invizibil....
Decizia si actiunea e doar la tine.
Succes

Alte discuții în legătură

Carte identitate - reinnoire, proprietar spatiu cu avc corinaaurora corinaaurora buna , sant corina si vreau sa va spun ca in luna Decembrie imi expira buletinul si vreau sa va spun ca adresa mea de pe buletinul actual este pe adresa mamei ... (vezi toată discuția)
Distrugere intentionata locuinta cfinica cfinica Am pe tatal meu....care are 88 de ani si doreste sa vinda locuinta comuna cu a mamei. Mama este incadrata cu handicap grav si eu ii sint tutorele ... (vezi toată discuția)
Administrarea bunurilor unei persoane majore bolnava psihic miha2012 miha2012 Matusa mea, care locuieste in prezent cu mine si mama mea , mi-a facut o procura notariala, dupa obtinerea discernamantului de la I.M.L., pentru a-i vinde un ... (vezi toată discuția)