Am urmatoarea problema: in ianuarie 2026 imi va expira buletinul si nu pot sa-mi fac altul deoarece contractul pe locuinta se afla la matusa mea, care nu vrea sa mi-l dea. Locuinta este a mamei mele, iar ea s-a mutat in casa bunicii mele dupa moartea ei (a bunicii) acum vreo 20 de ani. Ultima data cand mi-am schimbat buletinul - acum vreo 10 ani - mama mea avea contractul pe locuinta si mi l-a dat si mi-am facut buletinul fara probleme, insa matusa mea i l-a luat intre timp, il tine la ea, si nu vrea sa mi-l dea. Nu vreau sa merg sa-i cer matusii contractul deoarece am avut conflicte cu ea in anii precedenti, conflicte datorate faptului ca o batea pe mama, in urma carora politistul/sectoristul care s-a ocupat de caz ne-a pus clar in vedere (si mie si matusii) sa nu mai avem nici un fel de contact intre noi. Dar acum imi trebuie contractul pe locuinta, si cum nu vreau s-o vad pe matusa, am fost la politie sa intreb ce sa fac, iar sectoristul acela nu mai lucreaza in politie, noul politist mi-a spus ca nici el nu mai e sectorist pe zona respectiva si ca voi fi contactat telefonic de colegul lui care se ocupa de zona noastra. Insa nu m-a sunat nimeni de o saptamana deja, si azi l-am sunat de 2 ori pe acel politist, insa nu raspunde la telefon. Ce sa fac pentru a obtine contractul de la matusa in aceste conditii? Fiindca se pare ca politia nu vrea sa ma ajute.
CHKa
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu puteti cere politiei sa va ajute sa recuperati un contract care nu e al dvs. , doar mama dvs. poate. Oricum , nu ajunge sa-l aveti , mama dvs. va trebui sa mearga la evidenta populatiei sa declare ca e de acord ( DACA e de acord ) sa va faceti pe adresa ei cartea de identitate . Daca matusa nici mamei nu il da , poate cere un duplicat de la emitentul acestuia .
Mama e in scaunul cu rotile de prin 2017 incoace, si nici nu prea mai rationeaza/judeca normal. Deci nu se pune problema sa ii ceara ea matusii contractul. Mamei i-a fost furat portofelul (cu buletin cu tot) pe strada acum cativa ani de catre niste tigani, si de atunci incoace eu si numai eu tin buletinul ei la mine, fiindca o consider cam iresponsabila, din moment ce asa i-au furat portofelul fiindca ea a vrut sa le dea pomana. De "desteapta" ce e. Singurul motiv pentru care nu am pus-o sub tutela/curatela e ca n-am chef sa ma complic cu toata birocratia aferenta, dar neoficial eu o ingrijesc ca si cum ar fi sub o astfel de interdictie. Asadar, ea nici nu cred ca stie ca contractul nu e la ea in casa sau la mine, si nici nu cred ca-i pasa prea mult. E doar o femeie batrana si bolnava, n-are ea ce autoritate sa aiba ca sa se apuce sa-i ceara contractul matusii. Sa fim bineintelesi in aceasta privinta.
Asadar, ce se poate face? Fostul politist - adica acel sectorist care mi s-a spus ca a demisionat acum cativa ani - mi-a interzis sa mai am vreun contact cu matusa, iar eu n-as vrea s-o vad nici cat negru sub unghie. Atunci cum sa fac rost de contract?
CHKa
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Pai , nu aveti cum . Daca ati fi “ avut chef sa va complicati cu toata birocratia aferenta “ , ati fi avut drept de semnatura in locul mamei. Nu e vorba de a fi ingrijita ( ca e datoria dvs. de fiu ) , ci de a putea gestiona bunurile ei . Daca ati fi tutore , puteati semna , in numele ei , acceptul de a va face cartea de identitate acolo . Fara a fi tutore - nu aveti . Cum nu aveti dreptul sa cereti duplicat , nici sa-i cereti ceva matusii ( de altfel , ziceti ca nici nu vreti ) . Oricum , chiar daca ati avea contractul , cum va spuneam , nu va ajuta la nimic , fara prezenta mamei . Oficial , domnia-sa are discernamant , are dreptul sa dispuna cine va locui in locuinta ei . Iar cei de la evidenta populatiei nu-i vor incalca , pe vorbele dvs. , acest drept . Procedati cum considerati …
Daca mama nu prea are puterea sa-i ceara matusii contractul, ca fiind in carucior nu se poate deplasa prea usor pana la matusa ca sa i-l ceara, sau daca i-l cere cumva si ea nu vrea sa i-l dea nici ei, atunci eu raman fara buletin la modul definitiv? E normal sau legal sa se intample asa ceva?
Nu inteleg ce ati vrut sa spuneti prin "acceptul de a va face cartea de identitate acolo". Si despre ce duplicat vorbiti? Ce e acela "duplicat" si la ce ma ajuta? Si de ce nu am dreptul sa-l cer, si cui am (sau nu am) dreptul sa-l cer?
Oricum, am discutat deja cu avocatul si mi-am facut programare la dansul pentru saptamana viitoare, ca sa discutam chestiunea si sa gasim o rezolvare.
andrey_f_c
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimabile, colegii de pe forum te-au sfatuit bine...
Pana in ianuarie 2026 cand iti expira CI-ul, mai este timp sa iti fac toate actele in regula de a fi tutorele mamei tale si apoi poti face orice demersuri legale in numele mamei tale, inclusiv sa iti faci CI-ul la adresa respectiva, sa o reprezinti in eventuale probleme cu personalitati juridice sau fizice. Fiind legal tutorele mamei tale, poti chiar sa o chemi in judecata pe matusa ta ca detine abuziv documente care nu au ce cauta la ea (sau... poate sunt co-mostenitoare pe acea locuinta unde stai tu cu mama ta si vrea sa isi protejeze partea ei de mostenire).
Stiu ce inseamna sa faci toate acele documente pentru a fi tutore pentru ca am trecut si eu pe aici... fara acele documente, in fata autoritatilor, in fata medicilor (va urma curand) esti cam invizibil....
Decizia si actiunea e doar la tine.
Succes