avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moștenirea după părinți
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moștenirea după părinți

Buna ziua

As avea și eu o nelămurire privind ceea mai buna metoda că fratele soției mele doar de pe mamă să nu primească nimic sau in caz de ceva foarte puțina parte daca este nevoie

Avem o casa cu etaj făcută de mine împreună cu socrii mei,ei sunt actuali proprietari ai casei și noi avem certificat de moștenitor pe numele nostru
Întrebarea mea este pentru cine mă poate îndruma:
Care este cea mai valabilă soluție pentru a putea beneficia de casa când socrii nu o sa mai fie în viața pentru că din câte am înțeles în instanță el poate să își ceară cota parte din casa chiar daca nu a participat cu bani la construirea casei.Puteti sa îmi spuneți dacă poate sa ceară cota parte și după soțul mamei actual care nu este tatăl dansului?
Menționez că eu dețin dovezi de bani trimiși în România prin posta sau western de aproximativ 20000€ și casa este valorta acum la aproximativ 170000€ mare parte din bani pentru construcție au pus socrii mei pe mai multi ani dar din păcate nu s-au putut face act de construcție pe numele nostru dat fiind că terenul nu era pe numele nostru și ni s-au spus că este foarte scumpă sa facem vânzarea terenului atunci când am început pentru că aveam casa de 3 camera pe teren
Totodată fratele soției din partea mamei nu a participat niciodată la construcția casei și din partea mamei el a vandut și partea dânsei când a fost momentul la moștenirea de la fostul soț decedat și ea nu a primit nimic nu știu dacă a fost înștiințată sau nu de aceea vânzare,și din cate știu eu nici soția nu a fost înștiințată de moștenire o vânzarea acestei moșteniri din partea mamei cu fostul soț.Au trecut ceva ani așa că cred că partea asta nu se mai poate face nimic din păcate

Orice sugestie este binevenita,mai puțin vanzare cumpărare pentru că nu avem banii necesari pentru a plăti aceasta suma acum

Va mulțumesc

Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2025
Crisi365, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 09:16, 1 Aprilie 2025
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, dar nici cum puneți dvs problema nu e tocmai ok.
În primul rand, a fost cea mai proasta idee sa stați cu toții la grămadă, în aceeași casa. Trebuia sa va luați nevasta și sa va faceți casa unde vedeți cu ochii. Ceea ce ați făcut este o situație litigioasă și cauzatoare de discuții și certuri.
În al doilea rand, de ce ați băgat banii într-un imobil pe care nu îl aveți în mod legal în proprietate?
Este o greșeală majoră.
În al treilea rând, în condițiile de mai sus, cum ar putea un jurist sa va sfătuiască sa-l "șuntați" pe cumnat de la moștenirea mamei lui, dacă este un drept legal al său?
Pe soțul soacrei, nu îl moșteneste, ca nu e rudă de sânge cu el.
Nu aveți de unde sa știți ce s-a întâmplat la moștenirea socrului. Înțeleg ca soțul actual al soacrei dvs este tatăl soției.
În atare condiții, soția dvs nu avea niciun drept la moștenirea tatălui cumnatului. Poate soacra a renunțat atunci la moștenire, ramanand doar cumnatul unic moștenitor. Prin urmare, nu avea nevoie de acordul nimanui ca să vândă sau sa întrebe pe cineva.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2025
raluk0207, utilizator
Nu a fost o idee rea in principiu sa punem bani acolo dat fiind că avem alte proprietăți în afara țării , și bani au fost puși acolo doar la sfârșitul lucrării când a rămas socrul fara bani, noi nu am stat acolo decât vara casa fiind la mare,in rest suntem în afara țării. Pe mine ceea ce mă deranjează este că fratele nu a trecut nici macar sa ajute sau să întrebe vreodată de părinți de multi ani daca au nevoie de ceva și nici acum nu știm unde este de câțiva ani pentru că nu mai au legătură cu el de asta nu prea sunt de acord ca el sa moștenească ceva, dar daca este nevoie o să plătim și asta este dar dupa părerea mea nu merita nimic un copil care nu este interesat de părinți.

Despre moștenirea din partea mamei cu celălalt soț soacra mea nu a semnat nimic și nici nu a fost înștiințată cum ar trebui legal când ceva se vinde fara acordul ei dat fiind că au căsătoriți, totuși acest pas trebuie investigat pentru că nu știu detaliile.
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai. Nu știți ce s-a întâmplat acolo. Nici ce a semnat soacra, nici dacă bunurile respective nu au fost bunurile proprii ale primului soț.
În privința cumnatului, viata te poate duce în orice loc de pe planetă.
Sunt copii stabiliți în SUA sau Australia. Asta nu înseamnă că sunt copii rai și nu ii interesează de părinți și ca ar trebui excluși de la moștenire.
Puteți încheia cu socrii un contract de întreținere.
Asta presupune sa le asigurați îngrijire și cele necesare traiului, pana la decesul ambilor, iar în schimb, sa primiti casa.
Incercati sa va resemnati. Nu tot ce este legal este si moral. Daca copilul "pleaca de acasa" la 18 ani, poate sa nu mai treaca pe la parinti niciodata, si va mosteni parintele decedat. Asta e legea romaneasca, care trebuie respectata. Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asta e legea peste tot. Unele legislații admit părintelui să-și dezmoștenească total copilul dacă are nemulțumiri față de el, alte legislații permit doar o dezmoștenire parțială când e vorba de descendenți, acesta din urmă fiind cazul și la noi. Tocmai pentru că nici dezmoștenirile nu sunt întotdeauna fundamentate moral.

Oricum, copiii nu sunt iobagi pe moșia părinților, ca dreptul lor de moștenire să fie condiționat de munca prestată părinților și proporțională cu aceasta. Bașca că în speța pe care o discutăm fiul din prima căsătorie este copilul soției, dar nu și al soțului, pe care poate are motive temeinice să nu-l iubească. Unii părinți vitregi chiar sunt vitregi și se poartă urât cu copiii subadulți ai soților/soțiilor lor.

Cât privește moștenirea primului soț al mamei, de ce ar fi fost aceasta chemată la succesiune, dacă la momentul morții fostului soț ea era divorțată și deja măritată cu al doilea soț? Că așa se înțelege din cele scrise aici. Cu atât mai puțin ar fi putut fiica mamei din a doua căsătorie cu un alt bărbat să emită vreo pretenție la moștenirea unui străin care s-a întâmplat să fie fostul soț al mamei și tatăl fratelui. Normal că fiul decedatului, rămas moștenitor universal al tatălui său, care înțeleg că nu și-a mai întemeiat o nouă familie, a făcut succesiunea de unul singur.

Pe de altă parte, fiul mamei are în mod logic vocație succesorală la moștenirea acesteia, împreună cu sora sa și cu tatăl vitreg, dacă eventual tatăl vitreg îi va supraviețui mamei. La moștenirea tatălui vitreg, desigur, nu se pune problema ca fiul soției din prima căsătorie să aibă ceva de primit; aia e exclusiv moștenirea fiicei și a mamei, dacă aceasta îi va supraviețui celui de-al doilea soț.

ibn a scris:

Incercati sa va resemnati. Nu tot ce este legal este si moral. Daca copilul "pleaca de acasa" la 18 ani, poate sa nu mai treaca pe la parinti niciodata, si va mosteni parintele decedat. Asta e legea romaneasca, care trebuie respectata. Succes!

Alte discuții în legătură

Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Succesiune feliciaion feliciaion buna ziua. va fac un rezumat la ceea ce vreau sa stiu. apartamentul in care lucuim este pe numele socruluicare din nefericire acum pe 6 februarie a decedat . ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu probleme? dana07 dana07 Buna ziua. Sotul soacrei mele a decedat. Din prima casatorie a acestuia exista un baiat, care nu s-a ocupat niciodata de tatal sau. Cu 10 ani in urma, socrul ... (vezi toată discuția)