Asta e legea peste tot. Unele legislații admit părintelui să-și dezmoștenească total copilul dacă are nemulțumiri față de el, alte legislații permit doar o dezmoștenire parțială când e vorba de descendenți, acesta din urmă fiind cazul și la noi. Tocmai pentru că nici dezmoștenirile nu sunt întotdeauna fundamentate moral.
Oricum, copiii nu sunt iobagi pe moșia părinților, ca dreptul lor de moștenire să fie condiționat de munca prestată părinților și proporțională cu aceasta. Bașca că în speța pe care o discutăm fiul din prima căsătorie este copilul soției, dar nu și al soțului, pe care poate are motive temeinice să nu-l iubească. Unii părinți vitregi chiar sunt vitregi și se poartă urât cu copiii subadulți ai soților/soțiilor lor.
Cât privește moștenirea primului soț al mamei, de ce ar fi fost aceasta chemată la succesiune, dacă la momentul morții fostului soț ea era divorțată și deja măritată cu al doilea soț? Că așa se înțelege din cele scrise aici. Cu atât mai puțin ar fi putut fiica mamei din a doua căsătorie cu un alt bărbat să emită vreo pretenție la moștenirea unui străin care s-a întâmplat să fie fostul soț al mamei și tatăl fratelui. Normal că fiul decedatului, rămas moștenitor universal al tatălui său, care înțeleg că nu și-a mai întemeiat o nouă familie, a făcut succesiunea de unul singur.
Pe de altă parte, fiul mamei are în mod logic vocație succesorală la moștenirea acesteia, împreună cu sora sa și cu tatăl vitreg, dacă eventual tatăl vitreg îi va supraviețui mamei. La moștenirea tatălui vitreg, desigur, nu se pune problema ca fiul soției din prima căsătorie să aibă ceva de primit; aia e exclusiv moștenirea fiicei și a mamei, dacă aceasta îi va supraviețui celui de-al doilea soț.
ibn a scris:
Incercati sa va resemnati. Nu tot ce este legal este si moral. Daca copilul "pleaca de acasa" la 18 ani, poate sa nu mai treaca pe la parinti niciodata, si va mosteni parintele decedat. Asta e legea romaneasca, care trebuie respectata. Succes!