avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intebare privind Fondul de Reparatii la o asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intebare privind Fondul de Reparatii la o asociatie de proprietari ...

Buna seara. !
O intebare privind Fondul de Reparatii la o asociatie de proprietari.
Avansul la Fondul de Reparatii este considerat restanta ? Sau soldul negativ, in Raportul FR, este restanta (deci cheltuiala pentru reparatii) ?

AG a hotarat suma de Ron 35 / luna = 420 Ron/an, ca avans la FR. In lipsa unor reparatii planificate, cat timp se plateste aceasta suma lunara ? Permanent ?
Am o discutie cu presedintele in acest sens.
Eu i-am spus ca, indiferent ce reparatie se va face eu voi plati pentru avea, in fiecare luna, un disponibil la FR de 420 RON.
Presedintele insista sa platesc in continuare, chiar daca nu exista reparatii planificate. si chiar daca am acest disponibil. Imi spune ca se vor aplica penalizari daca nu platesc avansul de pe lista.
Legea spune ca "avansul, la FR, se plateste anual, in transe lunare egale".
Eu interpretez ca avansul se plateste lunar (sau integral), conform Hot AGA. In anul urmator, in functie de ce reparatii sunt planificate, suma se poate modifica (creste).
Dar important este ca disponibilul la FR, in fiecare luna, sa fie cel stabilit pentru anul bugetat.
Daca anul trecut AGA a stabilit suma anuala de 400 Ron, si anul acesta de 430 Ron, eu ar trebui sa platesc diferenta, astfel incat sa am 430 Ron, sold la FR, tot timpul.
Presedintele imi spune ca trebuie sa platesc, in transe lunare sau anual, Ron 400 (anul trecut) si Ron 430 anul acesta, in conditiile in care nu sunt planificate reparatii. Daca nu, imi aplica penalizari.

Dvs cum intelegeti legea ? Ma puteti ajuta, va rog ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ricadinas , utilizator 23:00, 8 Aprilie 2025
Deocamdata presedintele are dreptate. Dvs. puteti sa va convingeti vecinii sa organizati o AG, in conditiile art. 47 alin 3 litera b, din legea 196/2018, ca sa dezbateti utilitatea stringerii acelui fond.
Orice suma afisata pe lista de plata este restanta. Fondul de reulment de reaparatii etc si se aplica la suma penalizarii.
In lege zice ca fondul de reparatii se plateste obligatoriu anual in fiecare luna dar sunt multi care aplica doat o singura data luna sau in 2 3 luni.
dar nu inteleg de ce vaveti toti suma egala? Se stabileste o suma sa zicem 10.000lei chiar daca nu facem reparatii si se imparte pe cata indiviza . Nu cred ca sunt toate apartamentele egale.
Si nu inteleg de ce spuneti ca trebuie sa platit diferenta sa aveti de la 400 la 430 lei . Ala ar fi fondul de rulment.
Este evident de ce exista o suma lunara egala, pentru ca asa scrie in legea 196/2018 nu scrie de cota parte indiviza la art. 71.. Si nu scrie ca nu se poate colecta in mod egal pentru toti proprietarii.

ricadinas a scris:


dar nu inteleg de ce vaveti toti suma egala? Se stabileste o suma sa zicem 10.000lei chiar daca nu facem reparatii si se imparte pe cata indiviza . Nu cred ca sunt toate apartamentele egale.

Buna ziua ! Multumesc pentru raspuns !
Sumele sunt diferite, in functie de cota parte, mai mari ptr apt cu 3 camere si mai mici ptr apt cu 2 camere.
Problema este ca fd de reparatii s-a stabilit ca o suma arbitrara, si nu ca o suma necesara in functie de un plan de reparatii.

Pana acum am platit suma anuala (lunar x 12 luni), iar pentru orice reparatie, care depasea acest disponibil, plateam toti banii integral.

Ani de zile nu s-a facut nici o reparatie, in asociatie. Am platit, mai multi ani, contributia la FR, si am ajuns sa avem, unii dintre noi, sume peste 1000 ron. Deci banii, in loc sa stea in buzunarul meu (al nostru), stateau la asociatie, la FR.
In acealsi timp existau multi restantieri, cu restante la intretinere mai mult de 3 luni (pentru 2 apartamente chiar ani, care s-au si prescris). Ceea ce inseamna ca pentru acele apartamente, intretinerea se platea din FR. Asa ca am decis sa nu mai platesc avans, a la long, si sa platesc integral reparatiile, cand apar.
Acum s-a schimbat presedintele si noul presedinte mi-a spus ca va aplica penalizari daca nu platesc lunar.

Intrebarea mea are fi:
1. daca se aplica penalizari pe un avans (care nu reprezinta o cheltuiala (plata) a asociatiei) ?
2. cat timp se plateste la FR, in conditiile in care nu se efectueaza nici o reparatie ? Mai ales ca acest fond nu se restituie , daca se vinde apartamentul.
3. daca se poate stabili in AGA, o suma maxima, de atins la FR (de exemplu sa fie disponibil, in permanenta, un sold de 400 ron) ? Sa nu mai ajungem in situatia in care avem disponibil sume peste 1000 ron, fara nici un plan de reparatii. Sincer, eu nu am in casa o asemenea suma, de rezerva !

Va multumesc !
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da, asa prevede legea, ca acea transa lunara sa fie afisata, fiecaruia, pe lista lunara de cheltuieli de intretinere.
2. Legea 196/2018 spune la art. 71 ca "Comitetul executiv fundamenteaza si prezinta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea fondului de reparatii, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari."
Asta ar insemna ca trebuie sa existe un plan de a repara CEVA, lucru ce trebuie afisat si adus la cunostinta proprietarilor. Sa zicem ca ati "ratat" afisarea acelui scop, atunci utilizati prevederile art. 28 din aceeasi lege si cereti, in scris, presedintelui de asociatie copii dupa documentele care informeaza despre acea fundamentare a FR.
3. Asta reiese din art. 71, daca exista o fundamentare, atunci trebuie sa existe si o suma de strins.

Daca nu sunteti multumita de raspunsuri, puteti utiliza prevederile art. 52 :
Articolul 52 (1)Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau pot/poate ataca in justitie respectiva hotarare.
(2)Actionarea in justitie in conformitate cu prevederile alin. (1) nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.

Veti plati pina obtineti in instanta o hotarire favorabila. Aliati-va si cu alti proprietari pentru reusita, angajati un avoxat.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2025
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)
Pot folosi fondul de rulment la reparatii capitale ?? iulian odob iulian odob Buna ziua .Ma poate ajuta cineva referitor la fondul de rulment .?? Pot scoate din fondul de rulment bani sa repar subsolul blocului ??Stiu problema cu ... (vezi toată discuția)
Penalizari fond reparatii asociatie de proprietari rocky rocky Buna ziua, exista lege (si daca da, care este) care stipuleaza ca se pot aplica penalizari pentru neplata fondului de reparatii? Stiu ca este obligatoriu dar, ... (vezi toată discuția)