avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunica traieste , a avut 3 copii din care unul decedat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunica traieste , a avut 3 copii din care unul decedat care are ...

Bunica traieste , a avut 3 copii din care unul decedat care are un copil, deci nepotul bunicii
La moartea bunicii, nepotul are acelasi drept la succesiune ca parintele decedat?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:56, 4 Aprilie 2025
Da
Am consultat un avocat care sustine ca doar copiii in viata au dreptul la mostenire. M-ar ajuta opinia tot a unui avocat, pentru ca mi se pare incredibil. Am intrebat si notari care sustin ideea ca are aceleasi drepturi de mostenire dupa parintele decedat. Multumesc.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Nepotul de fiu predecedat vine la moștenirea bunicii, prin reprezentarea tatălui său, spre a culegere partea din moștenire care s-ar fi cuvenit acestuia dacă ar mai fi trăit.

Aceasta este reprezentarea succesorală. Ea este o ficțiune a legii. A fost gândită spre a nu pedepsi pe nepotul de fiu pentru "vina" de a-i fi murit tatăl înainte de vreme.
Firește, este insă libertatea nepotului dacă vrea sau nu vrea să vină la moștenirea bunicii. El poate să accepte sau să refuze moștenirea bunicii.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2025
romascanu, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos! Mi-ati luat o piatra de pe inima. Mi s-ar fi parut nedrept, nu are nici o vina ca i-a murit parintele. Pentru ca suntem in apropiere de paste, va urez sarbatori luminate, alaturi de vei dragi!
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Offtopic
Dati-i link acelui avocat către forumul nostru, poate mai invata si el câte ceva, poate asa salvați câțiva oameni de la dezastru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)
Succesiuni law_and_order law_and_order Buna ziua! sunt studenta la drept in anul 4 si invat pentru o restanta la drept civil - succesiuni. din pacate nu am putut sa ajung la cursuri si la seminarii, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am in derulare o dezbatare succesorala pentru o casa ... Ionel G Ionel G Buna ziua, Am in derulare o dezbatare succesorala pentru o casa parinteasca si ma confrunt cu urmatoarea problema: parerile in contradictoriu ale celor 2 ... (vezi toată discuția)