Am in derulare o dezbatare succesorala pentru o casa parinteasca si ma confrunt cu urmatoarea problema: parerile in contradictoriu ale celor 2 avocati contractati.
Casa parinteasca + terenul aferent au fost proprietatea bunicului, acest avand 4 copii. Bunica a murit inaintea celor 4 urmasi si nu a fost dezbatuta succesiunea ei. La scurt timp a murit si unul dintre urmasi ( a lasat in viata 2 copii), ramand in viata bunicul si cei 3 urmasi. Dupa cativa ani, a murit si bunicul, iar cei 3 urmasi au deschis dezbatarea succesorala. La proces au fost chemati si copii primului copil decedat de catre instanta. Dar aici apare si problema avocatilor, unul dintre ei sustine ca mostenitorii primul copil nu pot mosteni citand ar 957 NCC si 965 NCC iar al doilea sustine ca acestia urca automat in clasa 1 de mostenitori.
Are cineva cunostiinta de aceasta speta? Multumesc.
957 NCC spune "(1) O persoană poate moşteni dacă există la momentul deschiderii moştenirii. Dispoziţiile art. 36, 53 şi 208 sunt aplicabile."
In cazul de fata, este vorba de mama copiilor care a decedat inaintea parintilor ( bunicii ). De ce exista aceasta contradictie cu articolul de mai sus ?
La succesiunea bunicii, nu urca nimeni în nimic. Moștenitori sunt bunicul (soț supraviețuitor) si cei 4 copii (inclusiv cel decedat, care la data morții bunicii, era în viața).
Nepoții "urca" în gradul tatălui lor la succesiunea bunicului, în calitate de nepoți de fiu predecedat și culeg cota tatălui lor.
Sunt doua succesiuni distincte. A bunicii si a bunicului.
Deci ambele prevederi legale sunt aplicabile
Succesiune
krista56
Buna seara. Am o situatie si as avea nevoie de sfatul dvs. Bunica, vaduva de mai multi ani, a avut 4 copii, 3 sunt in viata si unul a decedat in urma cu 16 ani ... (vezi toată discuția)