avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara. Am o situatie si as avea nevoie de sfatul dvs. Bunica, vaduva de mai multi ani, a avut 4 copii, 3 sunt in viata si unul a decedat in urma cu 16 ani si are un baiat. Un fiu a locuit cu bunica in aceeasi casa de mai bine de 16 ani, Unul din frati doreste sa-l lase in continuare in apartament,(stiind ca aceasta era si dorinta mamei lor si nici nu ar avea unde sa se mute) dar celalalt frate si nepotul vor sa vanda apartamentu, indiferent ca unchiul nu o sa mai aiba unde locui. Poate nepotul, de la fiul decedat sa solicite el singur succesiunea dupa bunica si sa-i oblige sa vanda apartamentul ? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:55, 11 Octombrie 2012
Apartamentul e propriu al bunicii sau e in coproprietate cu bunicul ? Bunica a decedat si ea ?
Poate solicita dezbaterea succesorala singur, orice poate solicita ieşirea din indiviziune, dar de aici şi până la o obliga să vândă este cale lungă. În primul rând cu ajutorul unui avocat, dacă acest nepot nu a făcut nici un act de acceptare a succesiunii, poate fi înlăturat de la moştenire. Termenul in care ar fi putut accepta moştenirea este de 6 luni pe vechiul cod civil sau 1 an conform noului cod. Chiar şi in cazul in care şi.ar dovedi calitatea sa de moştenitor acceptant, cota sa nu este una atât de mare încât să oblige la vânzare, de obicei se efectuează o expertiză, se evaluează bunul şi moştenitorul primeşte cota sa parte materială dacă bunul este comod partajabil în natură sau o sumă de bani dacă bunul nu poate fi împărţit.
Bunica a decedat acum 5 luni si cumparase integral apartamentul dupa decesul bunicului. Este de fapt o problema umanitara. Fiul care a locuit cu mama sa, nu are unde sa se duca daca se vinde apartamentul iar cota de 1/4 din contravaloarea acestuia nu i-ar permite sa cumpere altceva. Un frate este de acord sa il lase acolo (este si f bolnav, de altfel), doar nepotul din partea fiului decedat este cel mai vehement>
Imi spunea cineva ca s-ar fi modificat o lege, 357/2010 si ca nepotii, de la fii decedati nu mai mostenesc , mostenesc doar fii in viata
Nu stiu ce ati aflat si de unde....dar nepotii de fiu/fiica predecedata vin la mostenirea bunicului/bunicei prin reprezentare, adica urca in locul celui predecedat...aceasta institutie exista In NCC art. 965-969...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire demenescum demenescum Buna ziua! Avem urmatoarea situatie: Pe o proprietate s-a facut succesiunea dupa moartea tatalui,intre 2 frati si sotia supravietuitoare, dar nu si ... (vezi toată discuția)
Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Mostenire Cristian-D Cristian-D Buna ziua si multumesc anticipat. Mama mea a mostenit in 2010 casa parintilor ei decedati (bunicilor mei) fiind unica proprietara(tatal meu este decedat din ... (vezi toată discuția)