Bună ziua,
O societate a instituit un regulament intern de workation, prin care angajații pot lucra un număr limitat de zile pe an de oriunde din Uniunea Europeană sau din Spațiul EFTA, în baza unei solicitări individuale, fără a fi vorba despre o detașare în interesul angajatorului.
Pentru unul din angajați, am depus prin portalul RODPA o cerere pentru obținerea documentului portabil A1, iar după aproape două luni cererea a fost respinsă.
Motivul respingerii este neclar — documentul explicativ conține doar formulări generale, care nu par să fie aplicabile acestei situații. Nu se face nicio referire concretă la prevederi legale care ar exclude acordarea formularului A1 în contextul unui workation.
Aș aprecia dacă mă poate ajuta cineva care s-a mai confruntat cu această situație sau cunoaște procedura:
1. În cazul în care nu este vorba despre o detașare, ci despre muncă la distanță în baza unei politici interne (workation), se poate obține formularul A1?
2. Care sunt condițiile exacte în care se poate acorda formularul A1 în acest context?
3. Există vreo recomandare privind formularea cererii pentru a reflecta corect specificul muncii la distanță voluntare (nu detașare)?
4. Ce pași recomandați pentru contestarea/resolicitarea documentului?
1. Da, dar trebuie argumentat foarte bine.
2. Trebuie ca munca să fie prestată cel putin 1/4 din timp în sttatul de origine, contractul să fie înregistrat și taxele sa fie achitate în statul de origine.
3. Trebuie argumentat bine si mutat interesul de pe angajator pe angajat si pe faptul ca nu este o detașare.
4. Verificarea tuturor condițiilor și contestarea deciziei emise de casa de pensii. Sau reluarea procedurii de la început cu refacerea documentației în care sunt invocate argumentele.
Vă recomand să apelați la un avocat pentru acestă procedură.
Formular a1
paguro
Buna ziua!Am deschis un PFA in octombrie 2019.Sunt mecanic auto cu specializare in repararea masinilor de curse(tip formula 1).In cursul acestei luni voi ... (vezi toată discuția)
Detasare in ue
clueorc
Buna ziua,
Daca un angajat al unei societati din Romania este detasat in UE pe o perioada de 1 sau 2 ani, in baza unui contract intre o societate din UE si ... (vezi toată discuția)