avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi

Joi, 8 mai, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua, O societate a instituit un regulament ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua, O societate a instituit un regulament intern de workation, ...

Bună ziua,
O societate a instituit un regulament intern de workation, prin care angajații pot lucra un număr limitat de zile pe an de oriunde din Uniunea Europeană sau din Spațiul EFTA, în baza unei solicitări individuale, fără a fi vorba despre o detașare în interesul angajatorului.

Pentru unul din angajați, am depus prin portalul RODPA o cerere pentru obținerea documentului portabil A1, iar după aproape două luni cererea a fost respinsă.

Motivul respingerii este neclar — documentul explicativ conține doar formulări generale, care nu par să fie aplicabile acestei situații. Nu se face nicio referire concretă la prevederi legale care ar exclude acordarea formularului A1 în contextul unui workation.

Aș aprecia dacă mă poate ajuta cineva care s-a mai confruntat cu această situație sau cunoaște procedura:

1. În cazul în care nu este vorba despre o detașare, ci despre muncă la distanță în baza unei politici interne (workation), se poate obține formularul A1?

2. Care sunt condițiile exacte în care se poate acorda formularul A1 în acest context?

3. Există vreo recomandare privind formularea cererii pentru a reflecta corect specificul muncii la distanță voluntare (nu detașare)?

4. Ce pași recomandați pentru contestarea/resolicitarea documentului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:12, 4 Aprilie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da, dar trebuie argumentat foarte bine.
2. Trebuie ca munca să fie prestată cel putin 1/4 din timp în sttatul de origine, contractul să fie înregistrat și taxele sa fie achitate în statul de origine.
3. Trebuie argumentat bine si mutat interesul de pe angajator pe angajat si pe faptul ca nu este o detașare.
4. Verificarea tuturor condițiilor și contestarea deciziei emise de casa de pensii. Sau reluarea procedurii de la început cu refacerea documentației în care sunt invocate argumentele.

Vă recomand să apelați la un avocat pentru acestă procedură.
Formularul A1 se elibereaza numai pentru detasari in UE ... sunt prevederi privind modalitatea de eliberare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formular a1 paguro paguro Buna ziua!Am deschis un PFA in octombrie 2019.Sunt mecanic auto cu specializare in repararea masinilor de curse(tip formula 1).In cursul acestei luni voi ... (vezi toată discuția)
Detasare in ue clueorc clueorc Buna ziua, Daca un angajat al unei societati din Romania este detasat in UE pe o perioada de 1 sau 2 ani, in baza unui contract intre o societate din UE si ... (vezi toată discuția)
Agent munca temporara POINT CONSULTING HR POINT CONSULTING HR Buna ziua, Ma intereseaza daca o companie de leasing de personal deschisa in Romania, care pune la dispozitie lucratori pentru companii din strainatate, ... (vezi toată discuția)