avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune - drept de creanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune - drept de creanta

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: fostul meu partener de viata (30 ani, necasatoriti), inainte de a deceda (in 2021), a ipotecat apartamentul sau, iar dupa 1 luna a murit in strainatate. Pina anul trecut am platit impreuna cu fiul sau ratele creditului, chitantele fiind pe numele meu in calitate de tert platitor ( asa au cosiderat cei de la IFN, ca este corect). Intelegerea, facuta cu fiul sau, fiind una verbala, urmand ca dupa vanzarea apartamentului respectiv sa-mi restituie suma cu care l-am ajutat. Anul acesta a gasit cumparator, a obtinut certificatul de mostenitor si a perfectat vanzarea.
Cand i-am solicitat o parte din banii cu care l-am ajutat, m-a refuzat categoric. La masa succesorala ( care s-a facut partial) vor urma alte bunuri si imobile,realizate impreuna, unde sunt coproprietar in cote egale, platind eu si impozitele aferente , pe numele amandorura, fiind de buna credinta. Intrebarea mea este ce pot face sa-mi recuperez banii cu care l-am ajutat pe fiul sau (crescut de mine de la 7 ani), deoarece mi-a dat minunata veste ca doreste sa instraineze si celelalte proprietati. Daca il dau in judecata pentru drept de creanta la masa succesorala , ma tem ca dureaza prea mult, iar el se misca destul de repede..., iar dezbaterea masei succesorale este facuta prin imputernicit care are imputernicire totala, pentru negociere, vanzare, incasare .
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 12:39, 9 Aprilie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vedeti, iata unul din dezavantajele concubinajului, Iar cum banul e ochiul dracului, orice intelegere verbala este doar pentru linistirea sufletului. Acum, cred ca singurul ;ucru pe care il puteti face este actionarea in justitie. Succes.
@celeonora Aveti si dvoastra vina dvoastra, concubinajul, contrar parerii multora (includ aici si popimea de toate riturile), este mult mai avantajos decat casatoria. Daca iti stii interesele, (si) de aia sunt avocatii, sa te sfatuiasca. Vorbesc prin prisma gestionarii patrimoniului fiecaruia. Orice achizitie de bunuri in comun se poate face simplu, in cote parti. Imobile, autoturisme, electrocasnice mai scumpe, etc. Casatoria, daca nu esti atent cand o inchei, te baga la comun, ,,comunitate legala". Cred ca nici 1% dintre romani nu aleg regimul matrimonial al separatiei de bunuri! Si statul e parşiv (zisei mai sus de popime!), tine la sertar legea parteneriatului civil, chit ca acum 2(doi!) ani CEDO s-a pronuntat in aceasta speta. Vorba unui clasic in viata: „Trăim în România și asta ne ocupă tot timpul”
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2025
DlGoe, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu , nu e mai avantajos concubinajul . Dincolo de motive morale , religioase , casatoria iti da niste drepturi : de mostenire , de o eventuala pensie de urmas , de multe altele . In concubinaj -practic - ai toate indatoririle unei persoane casatorite ( le accepti , desigur , de buna-voie , dar le indeplinesti ) si nici un drept . Stimata @celeonora , consultati urgent - daca se poate azi , nu maine - un avocat care sa va sfatuiasca ce e de facut . Trebuie deschis proces de partaj ( iesire din indiviziune ) cu fiul , notati litigiul in cartea funciara si , pana la o hotarare a instantei , ati blocat orice vanzare . Pentru suma platita din credit , mai depinde si ce a facut concubinul cu banii , dar tot cred ca aveti drept de creanta , va spune avocatul ce si cum . Succes . PS . Nu stiu daca e cel mai bun sfat , tot n-ar putea vinde fara dvs. celelalte bunuri , ca sunteti coproprietar , tot avocatul va poate arata ce cai sunt mai avantajoase ( eu nu sunt jurist ) .
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2025
CHKa, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să vă văd când o să cădeți bolnav la pat și concubina dumneavoastră o să fie trimisă la plimbare de doctori, în timp ce deciziile o să vină să le ia un frate sau un văr cu care nu v-ați mai văzut de 20 de ani.

DlGoe a scris:

@celeonora Aveti si dvoastra vina dvoastra, concubinajul, contrar parerii multora (includ aici si popimea de toate riturile), este mult mai avantajos decat casatoria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire concubinei adrianag1974 adrianag1974 Am trait in concubinaj cu un barbat 20 de ani.El a fost casatorit iar in urma casatoriei a avut doi copii la ora actuala majori.Cand am hotarat sa stam ... (vezi toată discuția)
Mostenire concubina?? raduonline raduonline Salut am o nelamurire. Daca am trait in concubinaj cu o doamna vreo zece ani am si un copil de la ea, dupa care m-am despartit de ea. Am cunoscut o alta femeie ... (vezi toată discuția)
Partaj marius_boss marius_boss baiatul meu a stat cu o femeie 8 ani de zile nefiind casatoriti ,copii sau adresa impreuna . el a murit iar eu ca tatal lui nu stiu cat imi revine din ... (vezi toată discuția)