avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am avut o matusa fara copii care a decedat, eu fiind ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am avut o matusa fara copii care a decedat, eu fiind nepoata ...

Am avut o matusa fara copii care a decedat, eu fiind nepoata de frate predecedat , am pus o vecina, care a fost platita sa aiba grija de ea . Matusa suferea de dementa iar vecina a adus notarul acasa si ia facut testament. Titul de proprietate este pe numele sotului matusii dupa care nu s-a facut succesiunea. Femeia careia i s-a facut testament vrea sa faca succesiunea cu rudele sotului matusii. Eu am facut declaratie de acceptare a succesiunii dupa matusa. La deschiderea succesiunii sotului matusii notarul este obligat sa ma cheme si pe mine (nu sunt mostenitor rezervatar al matusii- in baza declaratiei de acceptare a succesiunii matusii) ? Cand pot sa o chem in judecata pe motiv ca matusa nu avea discernamant (dovedit cu acte medicale) la data incheierii testamentului , trebuie sa astept un an de la deces ?
Cum pot vizualiza acest testament ?
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2025
Mariana Chiri, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mariana Chiri , utilizator 22:47, 7 Aprilie 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu veți fi chemata la dezbaterea moștenirii, nefiind moștenitor rezervatar.
Acceptarea pe care ați facut-o ar conta numai în împrejurarea ca beneficiarul testamentului ar renunța la testament, caz în care moștenirea devine legală.
Nici sa vedeți testamentul nu puteți pentru ca testamentul este un act secret, față de care dvs sunteți un terț, nefiind beneficiarul.
Dacă aveți suspiciuni ca mătușa nu avea discernământ, va adresați instantei pentru o acțiune în anularea testamentului.
Dar acțiunea cum o fac dacă nu am.numar testament , nume exact ? Pe cine dau în judecata ? La cât timp de la deces pot sa fac acțiunea?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2025
Manuela Rășină, administrator
În primul rand, de unde știți ca exista testament?
Mi-a spus după moartea mătușii fata care a avut grija de ea ( platita) ca eu nu mai am nici un drept la moștenire ca ia făcut matusa testament ei și soțului ei .
Și l-a arătat la o persoana care mi -a spus. Eu nici nu știu exact numele fetei din buletin. Ea ii ridica toate drepturile bănești ale mătușii ( pensie, indemnuzatie handicap ,- diagnostic dementa- indemnizație însoțitor în numele mătușii cu acordul meu verbal în schimbul îngrijirii matusii) cam 4.400 ron/ luna din care cheltuia pentru matusa maxim 600 Ron. Dosarul de handicap a fost depus de mine la comisie dar m-a ajutat și ea cu scrisoare de la medic familie ( știa diagnosticul)

raluk0207 a scris:

În primul rand, de unde știți ca exista testament?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate doar este vorba de o procura pentru ridicarea pensiei.
Iar dacă se va pune problema deschiderii unei acțiuni, avocatul va depune la instanță o încheiere privind verificarea evidentelor succesorale și a Registrelor Naționale Notariale.
Inclusiv Registrul Național Notarial de Evidenta a Liberalitatilor, unde apar înregistrate tratamentele (cu număr, data și biroul notarial unde a fost intocmit).
Mai departe, instanta va dispune prezentarea unei copii după duplicatul testamentului.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! soțul meu a avut o mătușă care a murit în septembrie ... ediandrei ediandrei Bună ziua! Soțul meu a avut o mătușă care a murit în septembrie anul curent. Ea trăia singura Intr-un apartament din București, soțul fiind decedat de ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate persoana cu afectiuni mintale anghelly anghelly buna ziua. Am o vecina care sufera de probleme mintale pt care primeste si pensie de handicap. Dupa decesul sotului sau, a fost la notar pt modificarea actelor ... (vezi toată discuția)
Succesiune testamentara ramona74 ramona74 buna ziua, parintii mei au avut grija de o persoana, divortata si nerecasatorita, fara copii si fara parinti in viata, diin anul 2008 de can a decedat mama ... (vezi toată discuția)