avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Soțul meu a avut o mătușă care a murit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Soțul meu a avut o mătușă care a murit în septembrie ...

Bună ziua! Soțul meu a avut o mătușă care a murit în septembrie anul curent. Ea trăia singura Intr-un apartament din București, soțul fiind decedat de 7 ani. Nu a avut copii din casnicie, dar soțul a avut doi copii dintr-o căsnicie anterioară. Anul trecut când încă era în viață aceasta mătușă s-a trezit cu chemare în tribunal, la un proces deschis de copii soțului pentru partea ce l-i se cuvenea din partea acestuia din valoarea apartamentului( in contract erau trecuți ambii soți) Venind pandemia procesul s-a întins. Între timp, așa cum am menționat mai sus, aceasta mătușă a murit procesul nefiind finalizat. Acum nu poate fi finalizat procesul pentru că trebuie prezentate certificatele de moștenitori, după spusele avocatului care ne reprezintă(sau mă rog, o reprezenta pe mătușa când trăia) . Aduc la cunoștință și că între timp mătușă a lăsat doi moștenitori cu testamente notariale, moștenitori ce nu fac parte dintre rudele sale. Acum vin cu doua între bari: 1. Daca atunci când mătușă trăia tribunalul ar fi hotărât 3/8 din valoarea apartamentului sa l-i se cuvine celor doi copii ale soțului și 5/8 din apartament mătușii, daca procesul nu s-au finalizat se schimba procentajul și cât?2. Dacă totuși(că nu mai știu exact) s-a hotărât deja, dar mai era vorba de o întrevedere la tribunal conform procedurilor, atunci se mai poate reveni asupra hotararii.3. Moștenirea poate fi atacată? In ce condiții?4. Mătușa de anul trecut până în iulie anul curent, a locuit la Galați la sora ei mai în vârstă. De a lungul timpului a fost dusă la doctori, investigatii, tratamente acasă, etc la care au participat și moștenitorii. Tot de anul trecut în urma investigațiilor i s-a descoperit parkinson-ul pentru care a făcut tratament continuu. S-a gândit că înaintează în vârstă și o să i fie mai greu și și a exprimat dorința de a fi dusă la azil. La Galați a fost imposibil și în plus venitul ei era foarte mic, nefiind nici alte posibilități la rudele din jur, și ele nu cu o situație financiară sau alte posibilități mai răsărite. Aflând de posibilitatea că ea sa poată beneficia de ajutor de handicap ce i era necesar că plus la venit și o posibilitate reală de a fi dusă la un azil, dar asta abia o data cu apariția pandemiei, am inceput sa facem demersurile: abia în iunie am reușit să o internam in spitalul de psihiatrie pentru evaluări și referatele necesare dosarului de handicap pe care urma să l intocmim-l-am și depus între timp dar nu a mai apucat... Imediat după externarea din spital și înainte de altfel(dar nu am vrut sa acceptăm) și a dorit să revină la locuința dânsei din București unde urma să locuiască tot singura că până acum un an (deși nu era indicat având în vedere mențiunile din documentele medicale și a sănătatii ei). Bine, din păcate nici la Galați nu prea existau posibilități de a fi ținută de sora ei, aceasta având și ea probleme de sănătate și vârstă de 73 ani, și așa cum am menționat mai sus, nici o alta ruda nu avea posibilitatea să o mai ajute.... Până la urmă s-ar fi găsit o soluție dar nu a mai vrut nici în ruptul capului să mai stea, asigurandu-ne că are cine sa se ocupe de ea(niste prietene pe care și familia le știa) Într-adevăr, acestea s-au și ocupat de dânsa, o lună și ceva cat a mai trăit locuind în apartamentul dânsei. Subliniez și că dosarul pentru obținerea certificatului de handicap a fost depus în București acolo unde și avea domiciliul și unde ar fi trebuit să ajungă echipa să constate handicapatul pentru a aproba dosarul. Iertați-ma că va dau atâtea detalii! Ce vreau să știu, este că dacă testamentul a fost întocmit în mai anul curent (până atunci lua tratament pentru Parkinson) și a murit în septembrie după ce i-am scos referat de la Psihiatrie cu "Demență in Parkinson" și după ce a fost dusă la locuința dânsei (nu ne am putut opune) și având în vedere că în testament este menționată obligația moștenitorilor de a se îngriji de ea cat este in viață și de a i se face înmormântarea cuvenită și pomenirile de după.....Poate fi datorita celor de mai sus atacat testamentul de cei care ar avea dreptul la succesiune ( sora, doi copii după alta sora și doi după un frate- deci numai o sora in viață,vin rest doar copii după frați) Parintii mătușii sunt morți.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ediandrei , utilizator 16:54, 4 Octombrie 2020
Testamentul poate fi atacat doar de moștenitorii rezervatari. Moștenitorii rezervatari sunt copii, soțul supraviețuitor și părinții defunctului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
testamentul poate fi atacat de oricine are interes, daca e vb de lipsa de discernamat, e anulabil.
art 1038
(1) Testamentul este valabil numai dacă testatorul a avut discernământ și consimțământul său nu a fost viciat.
Bună ziua! Bineînțeles că a avut discernământ și și-a exprimat propria voința! Testamentul s-a întocmit la notar și autentificat de acesta.....

gi-jane2 a scris:

testamentul poate fi atacat de oricine are interes, daca e vb de lipsa de discernamat, e anulabil.
art 1038
(1) Testamentul este valabil numai dacă testatorul a avut discernământ și consimțământul său nu a fost viciat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacarea testamentului Corina1982 Corina1982 Buna ziua! In familia mea a murit recent o verisoara. Aceasta si-a petrecut ultimele saptamani de viata la azil, iar sora mea a facut-o sa ii lase prin ... (vezi toată discuția)
Optiuni apartament infosystems4u infosystems4u Situatie de rudenie: nepot pe partea materna (mama mea a fost sora cu raposata). Situatie posibili mostenitori: decedata mai are doua surori in viata (mama ... (vezi toată discuția)
Testament rude indepartate sisjsnsm sisjsnsm Buna seara! Daca intr-o familie X si Y sunt surori (X mi-a fost bunica) si Y (matusa mai indepartata in viata, de gradul 1 sa zicem). Intrebarea se raporteaza ... (vezi toată discuția)