avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Optiuni apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Optiuni apartament

Situatie de rudenie:
nepot pe partea materna (mama mea a fost sora cu raposata).
Situatie posibili mostenitori:
decedata mai are doua surori in viata (mama mea si o sora fara copii, fara pretentii), respectiv doi cumnati (fiecare cu copii - intentie de renuntare anuntata, probabil cu scop de bluf). Sotul vaduv mai are doi frati in viata cu copii (nu stiu despre alte rude din partea fratilor deja decedati si nici despre intentiile lor succesorale). Nimeni nu si-a anuntat intentia de a se ocupa de intretinerea sotului vaduv.
Situatie materiala:

* Apartament achizitionat in 1991 de la ICRAL, achitat si intabulat (promis verbal ca mostenire fiului meu mic)
* Autoturism LADA 1200 inmatriculat (potential interes pentru cupon RABLA ?!)
* Depozite bancare separate: sotul cu sotia ca imputernicit.
* Pensie militara de nivel mediu (colonel trecut in rezerva in 1992), cu posibilitatea de a asigura traiul curent si medicatia lunara.


La momentul actual detin actele originale ale apartamentului, conventiile de depozit cu banca si carduri bancare.

Situatie de fapt:
Am organizat inmormantarea raposatei (folosind atat resursele celor doi cat si resurse proprii) si ma ocup de ingrijirea reala si efectiva a sotului vaduv (singur in general, ajutat de mama mea si eventual apeland in viitor la ajutor specializat la domiciliu). Acesta din urma are o conditie medicala destul de precara si prezinta ca sechela a unui accident vascular (din anul 2005) conditia medicala de afazie (imposibilitatea de a pronunta unele sau majoritatea cuvintelor, posibil imposibilitatea de a citi / scrie. In aceasta perioada a avut cel putin activitate / relatie bancara cu mai multe banci, asistat si de sotie).

Obiective:

* Intrarea in posesia apartamentului dupa decesul unchiului vaduv (prima optiune pe numele meu, a doua optiune pe numele fiului meu), intr-o forma greu atacabila. (presupun ca prima operatiune realizarea succesiunii sotului dupa sotia decedata).
* Posibilitatea de a putea gestiona depozitele bancare (transferarea lor in conturi curente) pentru a suporta:
o ajutorul medical specializat la domiciliu,
o cheltuieli pentru imbunatirea nivelului de confort si calitatea vietii pentru sotul vaduv,
o cheltuieli specifice legate de necesarele proceduri de succesiune a decedatei,
o cheltuieli pentru imbunatirea habitatului (igienizare, reconditionare etc.)
o acoperirea unor necesitati si cheltuieli personale ale mele, dat fiind ca timpul consumat ma pune in situatia de a diminua afacerile personale care constituie venitul meu lunar.


Cu deosebita consideratie,
Cel mai recent răspuns: infosystems4u , utilizator 14:16, 14 Septembrie 2011
trebuie sa dezbateti intai succesiunea dupa decedata. daca nu a avut copii, mostenitori sunt sotul, mama dvs si matusa. mama si matusa va vand dvs cotele lor, iar cu unchiul dvs incheiati un contract de intretinere. cumnatii n-au vreo treaba cu mostenirea dupa decedata.
batranul ar trebui expertizat la IML (fiind vb de un accident vascular, fratii lui dupa decesul unchiului, pot ataca actul pt lipsa de discernamant a unchiului la incheierea actului) si apoi asistat la incheierea contractului de cei de la autoritatea tutelara.
Cand spuneti cumnati va referiti la cei din partea decedatei sau ai sotului?
Data fiind conditia medicala precara a unchiului, cine poate initia procedura de succesiune si el cum poate fi reprezentat? Tot in acest sens, o expertiza medico-legala poate fi facuta la domiciliu pentru a diminua efortul la care ar fi supus?
Nu-mi este clar daca eu am raport de rudenie doar fata de matusa decedata sau si fata de unchiul vaduv. Si tot nu am inteles exact care sunt mostenitorii valizi pentru fiecare dintre cei doi.
Si sunt derutat si de o speta precedenta cand una dintre surorile matusii decedate acum, i-a lasat (vaduva fiind deja) apartamentul fiului meu. La momentul respectiv erau mai multe surori in viata, dar nu s-a pus problema de catre notar sa se dezbata succesiunea ci a interpretat ca atare testamentul.
Asadar in aceasta speta, tot un testament, ar putea fi o solutie viabila si sigura?
Ultima modificare: Marți, 24 Mai 2011
infosystems4u, utilizator
matusa e mostenita de sot si cele doua surori (daca sunt singurele). dupa decesul unchiului mostenitori sunt numai fratii (cei in viata si urmasii celor decedati)
fratii nu sunt mostenitori rezervatari, de aceea matusa a putut dispune de intreaga sa avere si daca testamentul nu a fost atacat de nimeni, fiul dvs a mostenit cf testamentului.
va poate lasa unchiul testament, la fel, dansul nu are mostenitori rezervatari, dar la fel poate fi atacat de frati sau urmasii acestora, daca nu avea discernamant la intocmirea actului. v-ati acoperi daca l-ati expertiza la iml si ar avea discernamant
Buna ziua,

Nu am facut nici un progres in aceasta speta pana acum, dar mi-a venit intre timp o idee pe care as vrea sa o verific.
M-am gandit la infiintarea unei societati in care sa fim asociati eu si unchiul meu, acesta din urma participand la capitalul social cu aport in natura, apartamentul (care va echivala cu un numar considerabil de parti sociale), iar eu cu aport in numerar. Suplimentar as prevede optiunea in actul constitutiv ca in caz de deces al unui asociat partile lui sociale sa fie cesionate celorlalti asociati.
Este aceasta o abordare mai buna si mai sigura pentru mine in fata fratilor acestuia?
M-am gandit la aceasta forma pentru ca mi s-a parut ca in zona legislatiei companiilor nu sunt prevederi (evidente) referitoare la starea medicala a unui asociat.
Ezitarea mea mare este legata de expertizarea la IML, deoarece eu care traiesc cu el zi de zi, consider in mod subiectiv ca are suficient discernamant pentru o persoana in conditia lui, pe cand o evaluare medicala releva starea lui de moment si in mod destul de facil poate fi negativa (de exemplu este foarte posibil sa nu poate raspunde la un anumit test, dar cantareste mai mult dupa parerea mea faptul ca in mediul lui domestic, familiar, are abilitatea sa rezolve sau sa incerce rezolvarea multor situatii curente: de exemplu sa incerece mici reparatii domestice, sa-si faca singur patul, sa-si gestioneze zilnic starea de igiena, masa, etc, atribute evidente ale unei persoane cu un minim discernamant).
Va multumesc.

P.S.
Faptul ca intr-o destul de mare masura el este monitorizat video (destul de lungi perioade sunt inregistrate) si astfel se poate evidentia sprijinul de care beneficiaza din partea mea si respectiv starea lui de intretinere buna, constituie un avantaj pentru mine? Eventual marturiile persoanelor pe care le-am angajat pentru a ma ajuta la activitatile casnice si de ingrijire?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2011
infosystems4u, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine sunt mostenitorii Sophiam Sophiam Buna ziua! Matusa mea dupa mama are 84 ani. Nu are copii, este vaduva si rudele cele mai apropiate suntem noi, eu si fratele meu. Nu mai exista alte matusi ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenire geta2005 geta2005 Soțul meu ,fiu unic a decedat înaintea mamei lui eu nora am dreptul la mostenire , casa si terenul soacrei mele ? Mentionez ca nu am avut copii cu soțul meu. (vezi toată discuția)
Pentru situatia in care sunt unica mostenitoare la casa matusii mele de care ma ingrijesc romandaniela romandaniela Sunt unica mostenitoare si matusa mea m-a imputernicit prin testament olograf sa o mostenesc dupa moarte. Are un apartament de 3 camere. Ma ingrijesc de draga ... (vezi toată discuția)