trebuie sa dezbateti intai succesiunea dupa decedata. daca nu a avut copii, mostenitori sunt sotul, mama dvs si matusa. mama si matusa va vand dvs cotele lor, iar cu unchiul dvs incheiati un contract de intretinere. cumnatii n-au vreo treaba cu mostenirea dupa decedata.
batranul ar trebui expertizat la IML (fiind vb de un accident vascular, fratii lui dupa decesul unchiului, pot ataca actul pt lipsa de discernamant a unchiului la incheierea actului) si apoi asistat la incheierea contractului de cei de la autoritatea tutelara.
Cand spuneti cumnati va referiti la cei din partea decedatei sau ai sotului?
Data fiind conditia medicala precara a unchiului, cine poate initia procedura de succesiune si el cum poate fi reprezentat? Tot in acest sens, o expertiza medico-legala poate fi facuta la domiciliu pentru a diminua efortul la care ar fi supus?
Nu-mi este clar daca eu am raport de rudenie doar fata de matusa decedata sau si fata de unchiul vaduv. Si tot nu am inteles exact care sunt mostenitorii valizi pentru fiecare dintre cei doi.
Si sunt derutat si de o speta precedenta cand una dintre surorile matusii decedate acum, i-a lasat (vaduva fiind deja) apartamentul fiului meu. La momentul respectiv erau mai multe surori in viata, dar nu s-a pus problema de catre notar sa se dezbata succesiunea ci a interpretat ca atare testamentul.
Asadar in aceasta speta, tot un testament, ar putea fi o solutie viabila si sigura?
matusa e mostenita de sot si cele doua surori (daca sunt singurele). dupa decesul unchiului mostenitori sunt numai fratii (cei in viata si urmasii celor decedati)
fratii nu sunt mostenitori rezervatari, de aceea matusa a putut dispune de intreaga sa avere si daca testamentul nu a fost atacat de nimeni, fiul dvs a mostenit cf testamentului.
va poate lasa unchiul testament, la fel, dansul nu are mostenitori rezervatari, dar la fel poate fi atacat de frati sau urmasii acestora, daca nu avea discernamant la intocmirea actului. v-ati acoperi daca l-ati expertiza la iml si ar avea discernamant
Buna ziua,
Nu am facut nici un progres in aceasta speta pana acum, dar mi-a venit intre timp o idee pe care as vrea sa o verific.
M-am gandit la infiintarea unei societati in care sa fim asociati eu si unchiul meu, acesta din urma participand la capitalul social cu aport in natura, apartamentul (care va echivala cu un numar considerabil de parti sociale), iar eu cu aport in numerar. Suplimentar as prevede optiunea in actul constitutiv ca in caz de deces al unui asociat partile lui sociale sa fie cesionate celorlalti asociati.
Este aceasta o abordare mai buna si mai sigura pentru mine in fata fratilor acestuia?
M-am gandit la aceasta forma pentru ca mi s-a parut ca in zona legislatiei companiilor nu sunt prevederi (evidente) referitoare la starea medicala a unui asociat.
Ezitarea mea mare este legata de expertizarea la IML, deoarece eu care traiesc cu el zi de zi, consider in mod subiectiv ca are suficient discernamant pentru o persoana in conditia lui, pe cand o evaluare medicala releva starea lui de moment si in mod destul de facil poate fi negativa (de exemplu este foarte posibil sa nu poate raspunde la un anumit test, dar cantareste mai mult dupa parerea mea faptul ca in mediul lui domestic, familiar, are abilitatea sa rezolve sau sa incerce rezolvarea multor situatii curente: de exemplu sa incerece mici reparatii domestice, sa-si faca singur patul, sa-si gestioneze zilnic starea de igiena, masa, etc, atribute evidente ale unei persoane cu un minim discernamant).
Va multumesc.
P.S.
Faptul ca intr-o destul de mare masura el este monitorizat video (destul de lungi perioade sunt inregistrate) si astfel se poate evidentia sprijinul de care beneficiaza din partea mea si respectiv starea lui de intretinere buna, constituie un avantaj pentru mine? Eventual marturiile persoanelor pe care le-am angajat pentru a ma ajuta la activitatile casnice si de ingrijire?