avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... codul rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

codul rutier

Pe DN6 intre Caransebes si Lugoj am cautat s-a cumpar rovinieta de 7zile dar nu am gasit,pentru ca nu aveam nevoie de mai mult timp.Intre timp m-a oprit o masina de politie rurala si o masina de la drumuri nationale.Fiinca nu aveam rovinieta mi-au dat amenda dar CUM? M-ia scris datele pe o foaie de hirtie fara s-a semnez absolut nici un act,dar dupa 3saptamani am primit un proces verbal cu amenda de 1000 lei fara semnatura mea si culmea are semnatura lui si la constatator si la martor iar la mentiuni nici macar nu m-a intrebat daca am sau nu.Cind am ajuns la Timisoara am cumparat rovinieta pe7zile inclusiv cu ziua aceea.Si am mai primit un proces verbal de afisare la domiciliu in care sunt 2semnaturi de martor si delegat DRDP fara vreo stampila .INTREBAREA MEA este:Daca pot sa fac contestatie si daca am cistig de cauza? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: adrian t. , utilizator 00:48, 10 Aprilie 2010
intr-o masura mai mica sunt deacord cu dvs.
inseamna ca orice organ constatator in momentul cand va constata o contraventie ramane la aprecierea lui daca va aplica sanctiunea pe loc sau intr-o luna,2 sau 5...dupa cum vrea muchii lui !?
Eu nu incerc sa scot in evidenta ca persoana in cauza este nevinovata(chiar dl respectiv a evidentiat ca nu avea rovineta pt ca nu a gasit de unde sa cumpere)eu incerc sa il ajut sa scape de sanctiune. Art. 13 prevede termenul de prescriptie nu termenul de aplicare . Aplicarea sanctiunii se va face imediat daca este posibil(cum este in cazul de fata).
"termenul de 6 luni este pentru situatia in care ai luat la cunostinta de comiterea contraventiei " stiu ca este pt organul constatator...doar am spus ca scriu in calitate de fost organ constatator!
Daca este rubrica "este/nu este de fata"...care este motivul care il determina sa tina cont de a 2 parte(nu este de fata) faptul ca si-a uitat cotorul de pv-uri!?
ATENTIE !!! Termenul de 6 luni nu se refera doar la contraventiile continue !!!
Din cate stiu eu raderele fixe au fost scoase si declarate ilegale...dar nu aceasta este problema!
ATENTIE !!! Radarul fix nu este un organ constatator. Organul constatator este politistul care se uita pe caseta si constata comiterea contraventiei.(politia romana a avut zeci de mii sanctiuni anulate in urma "constatarii" radarelor fixe. Intrucat sanctiunea se aplica celui care a comis fapta...iar dupa 3 luni de la comitere proprietarul autoturismului(in urma solicitarii politiei de a comunica cine a condus) "nu isi mai amintea cine a condus in ziua respectiva si la ora respectiva" s-ar putea sa fi fost un autostopist fara masina si cu permis si care din pacate la data aplicarii sanctiunii "decedase"(procedura des intalnita).
Dispozitia in cauza reglementeaza modul de interventie al politistului fata de anumite situatii ! modul de interventie fata de minori, de femei, in cazul scandalurilor, conflictelor familiale, cum trebuie sa intre in serviciu un politist(adica cu dotarea necesara exercitarii serviciului in cazul nostru cu cotoare de pv), modul de interventie la constatarea unei infractiuni in flagrant, unei contraventii.
Rubrica "nu este de fata" este pt situatii in care nu este posibila aplicarea sanctiunii pe loc sau cand aplicarea este intrerupta de o situatie de urgenta ce nu sufera amanare. In cazul de fata sa presupunem ca in momentul in care scria pv era sesizat cu privire la producerea unui accident grav, bineinteles ca nu o sa stea sa termine de scris si dupa aia va interveni la accident...in situatia aceasta politistul va inapoia actele contravenientului va interveni la accident si dupa va continua cu aplicarea sanctiunii . Un alt exemplu: politistul aplica o sanctiune pt contraventia de cersetorie iar in momentul aplicarii sanctiunii un cetatean il sesizeza despre comiterea unei talharii...normal ca va interveni pt prinderea faptuitorului lasand aplicarea sanctiunii contraventionale...care va fi continuata ulterior cand bineinteles contravenientul nu este prezent !
Mai mult decat atat in speta noastra contravenientul a aplicat o pedeapsa principala dar a omis ca trebuie aplicata si una complementara.
Consider ca nu trebuia sa va pronuntati ca fiind gresit ceea ce am scris eu mai sus.
IGPR a dat o dispozitie prin care iti spune(politistului) ca la intrarea in serviciu trebuie sa ai asupra ta toate materialele din dotare. Mai descrie tactica interventiei. Modul de interventie al politistului. Este un indrumar pt toate situatiile care pot face obiectul muncii de politie.
~ Conținut șters la cerere ~
nu stiu care este situatia radarelor in tara....stiu sigur ca in bihor nu mai functioneaza niciun radar fix !
asta ziceam si eu....daca politistul nu poate justifica aplicarea sanctiunii ulterior si in lipsa contravenientului atunci are o problema. Daca a semnat el la martor atunci 100% nu are ce cauta in sistem si ar trebui sa il ia la intrebari un domn procuror !Daca nu ma insel , cred ca a comis un concurs de infractiuni prin aplicarea semnaturii la rubrica martor.
cred ca , contravenientul ar trebui sa conteste respectivul pv si sa ii "traga " la dl "organ" o plangere penala de toata frumusetea !
Foarte greu de urecheat un politist la noi,eu sunt intr o situatie similara si nimeni nu urecheaza pe nimeni pe cale ierarhica!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pv contraventie - tulburarea linistii si ordinii publice wwalentin wwalentin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea chestiune:intr-o seara ,deranjat de un grup de indivizi care tulburau linistea publica in dreptul ... (vezi toată discuția)
Amenda rovinieta razvan19762708 razvan19762708 Astazi am primit in posta instiintare semnata de un agent constatator cnadnr,semant in original cu pixul un plic in care am gasit un proces verbal ... (vezi toată discuția)
Amenda radar! proces verbal nesemnat. 6 puncte penalizare = 301 ron? dorudoru dorudoru Sambata 11.06.2011. mergem cu masina de la Deva - la - Timisoara .La vre- 30 km de Lugoj la intrarea intr-un sat.Stateau ascunsi politistii cu radarul. Este ... (vezi toată discuția)