avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, In urma decesului bunicii mele, domiciliata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, In urma decesului bunicii mele, domiciliata in judetul ...

Buna ziua,
In urma decesului bunicii mele, domiciliata in judetul Gorj, a ramas o casa construita inainte de 1989, fara autorizatie. Bunica a fost casatorita, dar a divortat in 1975. Din aceasta casatorie s-a nascut mama mea. Ulterior, bunicul s-a recasatorit, iar din casatorie a rezultat un baiat. Bunica nu s-a mai recasatorit. Fratele vitreg al mamei a dat declaratie la notar ca renunta la mostenire, deci mostenitoarea ambilor este mama mea, domiciliata in judetul Caras-Severin. Procedura de succesiune dupa bunicul meu (decedat inaintea bunicii) s-a finalizat recent.
In anul 2003 a fost emis doar pe numele bunicii un titlu de proprietate, unde apare "curti, constructii", dar casa nu este intabulata (nu figureaza in Cartea Funciara).
Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Procedura de succesiune dupa bunica se deschide in judetul unde a avut ultimul domiciliu - Gorj? Conteaza ca inaintea decesului a avut resedinta in jud. CS?
2. Inainte de deschiderea procedurii de succesiune, casa trebuie intabulata pe numele bunicii? Se poate face acest lucru in baza titlului de proprietate emis in 2003? Mai are rost intabularea pe numele bunicii defuncte sau se poate face direct pe mostenitoare?
3. Ar trebui sa existe vreo legatura intre cele 2 proceduri de succesiune? Mentionez ca in certificatul de mostenitor dupa bunicul nu se mentioneaza nimic referitor la imobil. Un notar consultat a afirmat ca ar fi trebuit mentionat ca jumatate din casa revine mamei, dupa tata, dar in niciunul din documentele avute (sentinta de divort, titluri de proprietate), bunicul nu apare ca fiind co-proprietar al casei. Din pacate, nu stim anul exact al initierii/finalizarii constructiei casei. In sentinta de divort, nu se mentioneaza nimic referitor la imobilul in cauza sau vreun partaj.
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2025
gabryel82, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire patriciab patriciab Buna ziua As dori sa stiu daca este necesar sa dau vreo declaratie la notar sau sa deschid succesiune in urma decesului mamei mele. Precizez ca atat casa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , am o intrebare legata de o posibila mostenire . tatal ... Iulia123455 Iulia123455 Buna ziua , am o intrebare legata de o posibila mostenire . Tatal meu a avut grija pana la deces de fratele mamei sale . El a detinut o casa in alt judet , iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune zflorentina zflorentina Buna ziua, am nevioe de un sfat in legatura cu o succesiune. Lucrurile stau astfel: bunicul din parte tatalui meu a plecat cu actele casei in care locuiesc ... (vezi toată discuția)