La ce va referiti? Sunteti scumpa la vorba...
Poate va faceti putin timp sa cititi cate ceva - Drepturi si obligatii pentru proprietari sau pentru as. prop., din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi
funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.
De obicei, as. prop. afiseaza la loc vizibil o Lista de plata in care sunt repartizate toate cheltuielile / fiecare apartament - asta pentru informare, onor proprietarilor/chiriasilor.
Puteti considera Lista de plata ca o "invitatie" scrisa pentru plata intretinerii - daca asta ati vrut sa aflati.
La noi, proprietarii care doresc, instiinteaza as. prop. cu adresa de mail unde le putem trimite o Nota de plata privind obligatiile ce revin proprietarului. Le ,ai trimitem si un mesaj SMS privind suma de plata repartizata.
Sunt administrator de bloc si un vecin care plateste numerar, avea de plata intretinerea din aprilie, mai iunie iulie, cand a venit sa plateasca a zis ca doreste sa achite doar lunile mai-iunie deoarece nu este de acord cu calculul pe aprilie, eu i-am facut chitanta de incasare conform indicatiei verbale.
Acum cineva contesta listele si zice ca imputatia platii se face la cea mai veche datorie, indiferent de ce indica proprietarul verbal in momentul platii
In codul civil scrie ca doar daca se face plata prin banca trebuie sa mentioneze ce vrea sa plateasca
Deci, e corect cum am procedat? Indicatia verbala este suficienta? sau trebuia sa-l pun sa scrie ce doreste sa plateasca?
Adam Grecu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ei, acum am inteles cu indicatia verbala...
Ceea ce nu inteleg multi proprietari:
- contestarea unei liste de plata (repartizarea cheltuielilor pentru un prop.) se face in 10 zile de la afisarea LP; sigur, nimini nu o sa zica nimic daca contestarea (in scris), proprietarul o face dupa 10-15 zile, dar de facut trebuie sa o faca pentru a se convinge de justetea repartizarilor, sau daca as. prop. a gresit, la urmatoare LP se vor face corecturile;
- am intles ca omu' a venit dupa 3 luni, ca el nu achita aprilie... si dvs. i-ati incasat ce a vrut el; in opinia mea nu este o greseala capitala, numai ca tebuia sa-i explicati (poate ca chiar ati procedat asa), ca daca nu achita luna ramasa in urma, suma respectiva se va penaliza si o sa fie nevoit sa plateasca mai mult;
- la fel se intampla si la platile facute prin banca - adica chiar legea zice ca omu' achita ce vrea...
In fine, daca cineva mai contesta listele de plata, asta este, nu are decat sa conteste - doar in dreptul sau si nu a altora; apoi, dvs. ca administrator trebuie sa va consultati cu presedintele si mai ales cu cenzorul as. prop., adica la cei care trebuie sa rezolve contestatiile proprietarilor.
Faza cu scrisul a ceea ce dpreste prop. sa achite, poate fi buna, doar daca notificarea este facuta catre conducere, asa cum am spus, iar conducerea da o rezolutie in acest sens, adic dvs. ca administrator executati o dispozitie.