avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire -explicatie va rog
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire -explicatie va rog

Situatia este urmatoarea:
sot , sotie 2 copii
sotia moare
sotul se recasatoreste , iar cea de a doua sotie are deja o fiica din alta casatorie. In acest timp sotul dobandeste prin donatie o casa de la fratele sau.
Cea de a doua sotie pleaca de la sot dupa 2 ani ,dar nu divorteaza pana la moarte.
Sotul moare , cea de a doua sotie moare.
Cum se imparte mostenirea?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Erwin , utilizator 12:46, 9 Noiembrie 2006
...eu am crezut ca deja anca diana a vazut ca bunul este bun propriu...deci ma rog...teoria chibritului e inca la mare cautare...
VARIANTA 1. Sotul impreuna cu prima sotie au avut bunuri comune ? Daca da, atunci e obligatoriu ca, intai de toate sa se rezolve succesiunea dupa prima sotie.

VARIANTA 2. Sotul impreuna cu prima sotie nu au avut bunuri comune.
Intai se rezolva succesiunea dupa sot, cotele mostenitorilor fiind urmatoarele : sotia postdecedata mosteneste 1/4 din imobilul primit de defunct de la fratele sau cu titlu de donatie (donatia fiind cu titlu personal, chiar daca e facuta in timpul casatoriei, deci bunul este doar al defunctului), iar copii, fieccare cate 3/8.
Fiica sotiei postdecedate va mosteni cota de ¼ (echivalent cu 2/8) din imobil.
Proprietatea va fi impartita astfel: fiica celei de/a doua sotii va stapani ¼ (echivalent cu 2/8) din imobil, iar cei doi copii ai defunctului, cate 3/8 din imobil.
Partaj placut!
a se citi Z ca 1/4
Hai sa lamurim cateva aspecte:
- ce bunuri detinea sotul anterior celei de-a doua casatorii?
- ce bunuri au dobandit in timpul celei de-a doua casatorii?

Daca singurul bun care formeaza masa succesorala e doar casa acceea primita prin donatie, atunci problema se rezolva simplu. La mostenire intra doar copiii defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Interpretare succesiune roxanaman roxanaman Va rog daca se poate sa ma lamuriti in legatura cu succesiunea facuta in urma decesului ambilor parinti. Fiul este rezultat din prima casatorie a mamei iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)