avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Dacă mașina este pe numele meu, de ce nu pot scădea ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Dacă mașina este pe numele meu, de ce nu pot scădea amortizarea mașinii la cheltuieli?

Bună ziua. Ma poate ajuta și pe mine cineva cu o informație?Am pfa,cu principala activitate ride sharing. Mașină este pe numele meu înmatriculată, dar doresc sa renunț la acel contract de comodat și sa vând mașină firmei, pt ca altfel eu nu mi pot deduce cheltuieli de amortizare pt mașina. Cum pot proceda va rog? Dacă mașina este pe numele meu, de ce nu pot scădea amortizarea mașinii la cheltuieli? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:11, 21 Aprilie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar bunurile aflate in proprietatea firmei se amortizeaza.

O solutie ar fi sa faceti contract de inchiriere in locul celui de comodat. Avantajul este ca impozitul pe chirii este 10% (fara CASS pana la 6 salarii minime pe an) iar taxele la PFA sunt de minim 19% (10% CASS + 10% impozit din ce ramane dupa ce se scade CASS, adica 90%).

Daca se depasesc 12 salarii minime PFA plateste si contributia pentru pensie (CAS) de 25%.
Ultima modificare: Luni, 21 Aprilie 2025
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul impozit si contributii pensie si sanatate Anastasia gar Anastasia gar Buna ziua, sunt medic colaborator ( un fel de PFi) si sunt si salariata in spital de stat. Pt 2023 am un profit sub 12 salarii brute minime pe economie, dar am ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica - pfa ce tip de contract? amichim amichim Am un apartament unde am inregistrat sediul social al unui PFA care are cod caen 6820. Doresc să închiriez apartamentul pe termen mediu 6-12 luni. 1. ce ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat cret georgeta cret georgeta Buna ziua, As dori, un sfat la urmatoarea problema. Sunt P.F.A. si am incheiat un contract de comodat intre o persoana fizica si PFA, in baza caruia pot deduce ... (vezi toată discuția)