Buna ziua!
Doresc sa mă ajuți cu o informație legat de Instructiunile proprii de SSM specifice locului de munca.Inteleg ca aceste instrucțiuni trebuiesc elaborate de Angajator dar mai exact de catre cine??.De seful/conducatoruul locului de munca?
Unde mai exact scrie in Lege acest aspect.ma intereseaza un articol din lege unde sa scrie ca ,conducatorii locului de munca trebuie sa elaboreze IP SSM specifice locului de munca.
Mulțumesc.
Buna ziua si multumesc pentru răspuns.
Eu sunt lucrator desemnat Ssm si din experiența pe care o am nu am întâlnit nicaieri un sef al locului de munca sa întocmească instructiuni Ssm.Instructiuni tehnice sau proceduri de lucru da...asta am vazut la conducatorii locurilor de munca.
Dar am si eu o intrebare de curiozitate Dumneavoastră sunteti sau ati fost inspector Ssm? Cu tot respectul va spun ca in nici un caz nu cred ca ati lucrat in teren ca si lucrator desemnat Ssm ptr ca nu cunoasteti realitatea din teren.Nici un sef/conducator al locului de munca nu face instrucțiuni Ssm,cel mult proceduri de lucru.Referitor la obligatia Angajatorului sa puna in Roi obligatii sau in fisa postului Da..e normal si asta exista peste tot dar atentie... conducatorii locului de munca au raspunderi privind Ssm inclusiv prin decizia de conducatori ai locului de munca... au raspunderi dar nu ca elaboreaza instructiuni Ssm cel mult colaboreaza ptr intocmirea de instrucțiuni Ssm.La fel si serviciul extern acesta elaboreaza instructiuni ssm??Normal ca Da serviciul extern are competenta de elaborare instructiuni ssm? La fel si lucratorul desemnat elaboreaza instructiuni Ssm conf art 14 lit b si art 15 pct 3 din HG 1425/2006.
Ce bine ar fi sa ma duc si eu la Angajator si să-i zic...ca sefii locului de munca trebuie sa elaboreze IPSSM,dar el sti ce zice?Arata-mi articolul.Si? Eu nu am ce sa-i arat...El stiti ce face imi arata art 14 lit b si art 15 pct 3 si spune ptr asta te-am angajat...pune mana si fa instrucțiuni ssm.Problema mea nu ar fi sa fac instructiuni ssm problema mea este ca Angajatorul vrea sa-i fac proceduri de lucru conform procedurilor interne de elaborare a instructiunilor....este mult mai complicat...El confunda instructiuni ssm cu pricedurile de lucru..
Mulțumesc.
Pentru a ajunge la instrucțiuni mai întăi se identifică și se evaluază riscurile la locul de muncă. Pentru aceasta se constitue echipa de evaluare care de obicei este formată cel puțin din reprezentantul SIP de seful locului de muncă (care probabil stii cel mai bine care sunt riscurile)si medicul de medicina muncii. După ce ați realizat evaluarea și știți ce riscuri aveți la acel loc de muncă se elaborează instrucțiunile SSM. O data ce stiți riscurile elaborarea instrucțiunilor va revine dumneavoastra că doar de asta exista acest compartiment in unitate, nu sa scrie fișe de instruire. Ca pe perioda elaborării instrucțiunilor vă sfătuiți și cu seful locului de muncă care are disponibilitate să vă sprijine e altă poveste ce ține de calitatea umană a celor implicați. Dar obligația elaborării instrucțiunilor vă revine în totalitate și este menționată în art. 14 lit. b) coroborat cu prevederile art. 15 alin (1) pct. 3) din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
ART. 14
Organizarea activităţilor de prevenire şi protecţie este realizată de către angajator, în următoarele moduri:
b) prin desemnarea unuia sau mai multor lucrători pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie;
ART. 15
(1) Activităţile de prevenire şi protecţie desfăşurate prin modalităţile prevăzute la art. 14 în cadrul întreprinderii şi/sau al unităţii sunt următoarele:
3. elaborarea de instrucţiuni proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale unităţii/întreprinderii, precum şi ale locurilor de muncă/posturilor de lucru, şi difuzarea acestora în întreprindere şi/sau unitate numai după ce au fost aprobate de către angajator;
Prin urmare angajatorul a optat să desemneze un lucrător să desfășoare activitățile de prevenire și protecție din unitate (adică dumneavoastră) care aveți obligația să desfășurați activitățile de la art. 15. Dacă ar fi apelat și la un serviciu extern atunci prin fișa postului lucrătorului desemnat și contractul cu SEPP desfășurarea acestor activități putea fi împărțită.
Buna ziua si multumesc mult pentru raspuns.
Exact asta mentionam si eu in răspunsurile de mai sus sper ca acum este clar si ptr dl Specialist SSM care avea o alta abordare.
As mai dori sa lamuresc si acest aspect
Legat de elaborarea de IPSSM din experiența stiu ca majoritatea lucratorilor desemnati elaboreaza sau se inspira in elaborarea de IPSSM din vechile NSSM.
Pentru curiozitatea dvs., citit CV meu din contul de consultant. Cred ca experienta mea in domeniu spune totul. Am fost sef de sectie si sef de serviciu ssm in cadrul unui combinat mare, specialist tehnic judiciar in specializarea protectia muncii. Am facut zeci de expertize inclusiv pe AM.
Toate instructiunile proprii, indiferent ca erau tehnice, ssm sau psi le-am intocmit impreuna cu coducatorii locurilor de munca, atunci cand eram in sectie. Cand eram la serv. ssm, vizam instructiunile intocmite de sectii si ne consultam in anumite cazuri.
Personal, nici macar astazi, nu as accepta, sa lucrez dupa instructiuni intocmite de persoane din afara sectiei, indiferent cine ar fi acestea.
In vechile norme de protectia muncii, obligatia de intocmire a instructiunilor proprii era precizata in clar, pentru conducatorii locurilor de munca.
Imi este greu sa cred, ca intr-o firma cu zeci de locuri de munca, responsabilitatea de a intocmi instructiuni proprii poate sa revina membrilor SIPP, oricat de multi ar fi in cadrul serviciului.
Este adevarat ca instructiunile proprii se intocmesc in urma evaluarii riscurilor profesionale, dar cu acest material in fata, membrii SIPP nu au cum sa cunoasca in amanunt locul de munca, indiferent care ar fi acesta.
Planul de prevenire si protectie intocmit in urma evaluarii riscurilor profesionale, care se aproba de catre angajator, in sarcina cui mentioneaza intocmirea/ completarea instructiunilor proprii pe locuri de munca ?
Procedurile de lucru sunt cu totul altceva, nu contin doar parte tehnica de lucru, ci si masuri ssm, psi-su, mediu, legate strict de fluxul de functionare.
Sa ne mentinem fiecare punctul de vedere, iar dvs. ca lucrator ssm, nu va doresc, sa fiti intrebat in instanta de ce ati omis, sa mentionati o anume masura preventiva (nu s-ar fi produs astfel, un eveniment nedorit), care ar fi reiesit din evaluarea riscurilor profesionale la locul de munca ...
Buna ziua si sărbători fericite!
Sunt foarte de acord cu dumneavoastră nici mie nu mi se pare normal ca si lucratorul ssm sa faca instructiuni ssm dar din pacate asta este legea...cand te duci in instanta te judeci pe articole de lege...Ca sa faci instrucțiuni de ssm in baza evalurilor de risc si mie mi se pare foarte anormal...ca sa nu mai spun ca evaluarile de risc sunt vai de ele....Cel mai bine asa cum spuneati si dumneavoastră mi se pare ca si conducatorii locurilor de munca sa întocmească aceste instrucțiuni ssm ptr ca ei au cea mai mare experienta legata de postul respectiv de lucru...si de riscurile si masurile ce trebuiesc luate...conform profilului meseriei....De unde poate un lucrător desemnat sa faca niste instructiuni ssm bune...???doar nu cunoaste el toate meseriile din lume...pe bune.... mi se pare ilogic...Lucratorul desemnat va spun eu ce face...se bazeaza si se inspira din vechile norme de ssm ,ba mai mult le schima doar titlul...din norme ssm in instructiuni de ssm (vechile norme nu se mai aplica) altfel nu are de unde sa stie el asa toate utilajele,riscurile si masurile care trebuiesc luate....Din pacate asta e Legea si trebuie sa o respectam....dar ce sa vezi ca avem si conducatori ai locurilor de munca care sunt foarte slab pregatiti....Nu ne ramane decat sa aplicam tot vechile norme de ssm le transformam in instructiuni ssm si aia e....Va dati seama ca Lucratorul Ssm nu este nici mecanic,nici chimist,nici sudor,nici lacatus,nici electrician,nici tamplar,nici vopsitor...etc...Nu inteleleg de ce s-au scos vechile norme de ssm si nu au adăugat altceva in schimb.....
Complicat...si legea 319/2006 si Hg 1425/2006 ar mai trebui si ele actualizate....cel putin pe partea asta de instrucțiuni....dar ce sa vezi ca instruirea
la locul de munca o face conducatorul locului de munca pe baza materialului primit de la lucratorul desemnat ssm...ciudatel....
Asta e România....din pacate.Numai lucrator desemnat ssm sa nu fii in Romania...mai dai si cu subsemnatul prin instante....
Servicii ssm si psi
Tatu M
Buna ziua, avem in institutie serviciu extern de SSM si PSI si va rog sa ma lamuriti in legatura cu semnaturile de pe Fisele individuale de instruire SSM si ... (vezi toată discuția)