Buna seara ,
Eu in calitate de chirias al unui imobil ma aflu in nefericita situatia sa fiu data afara de catre propietar dupa o luna de locuit in imobil pe motivul ca nu accepta animale de companie (eu detin o pisica).
Precizez ca am muncit foarte mult in aceasta luna in aceasta casa,am zugravit,reparații termice,reparatii sanitare,igienizare,deratizare,deoarece am constatat foarte multe vicii ascunse ale imobilului care nu ne-au fost spuse,totul din banii propri fara a cere despăgubire.
Dupa toata aceasta munca si dupa ce apartamentul si-a marit substantial valoarea pe piata,proprietarul a decis ca ar fi mai bine sa plecam pentru ca detinem animal si pentru ca oricum avea de gand sa vanda casa. Preciez ca in contract nu exista nici o clauza in mod expres care sa interzica animalele de companie,contractul este pe termen de un an.
Noi (eu si concubinul meu) nu vrem sa parasim imobilul inainte ca daunele noastre sa ne fie platite deoarece nu avem unde sa ne ducem,iar proprietarul nu vrea sa ne despăgubească amiabil avansul oferit si munca pe care am prestat-o in acest imobil.
Ce as putea face pentru a inainta un proces?
cristiana_h
Utilizator 9din 9 utilizatori consideră acest răspuns util
Din punctul meu de vedere si pisica dvs. e un "viciu ascuns". Nu-mi spuneti ca n-ati avut habar cat de reticenti sunt unii proprietari cand vine vorba de animale de companie sau copii mici... Casa lor, regulile lor.
Una peste alta, omul a gasit o scuza (mai mult sau mai putin plauzibila) si, conform contractului, cred ca va poate solicita sa eliberati oricum apartamentul intr-un termen legal. Dupa cum spunea si altcineva, cred ca e vorba de o chirie sub pretul pietei, date fiind conditiile. Pe de alta parte, nu v-a pus nimeni pistolul la cap sa faceti investitii in casa altuia si, atata timp cat nu au fost solicitate si nu v-ati pus de acord in vreun fel, nu vad cum ati putea avea castig de cauza. Cred ca cel mai corect ar fi fost sa aduceti la cunostinta proprietarului toate problemele si sa negociati (faceti dvs si scade din chirie, face el - e obligatia lui sa repare, nu doreste/nu-si permite si atunci luati dvs decizia de a inchide contractul si cautati in alta parte), or dvs. ati preferat sa va mutati cu catel si purcel si sa va apucati de renovat/reparat ca si cum ati fi fost proprietar. E ca si cum dvs. v-ati inchiria casa, iar chiriasul schimba cada cu jacuzzi si plafoniera cu un candelabru fara sa va anunte, iar la final sunteti buna de plata, ca el a investit sa-si creeze conditii.
Proprietarii sunt la fel de imprevizibili ca si chiriasii. Odata te trezesti ca vrea sa vanda si, daca iti acorda timpul de eliberare mentionat in contract, nu prea ai ce sa faci. Si, daca chiar are in plan sa vanda, peste o saptamana -2 va veti trezi cu telefoane peste telefoane, cu vizionari si n runde de straini care se perinda sa vada apartamentul. E un real disconfort. Argumentele dvs. (era de nelocuit - nu v-a obligat nimeni sa il inchiriati) stau in picioare la fel de bine ca si ale lui (si-a luat catel, papa mult, tre' sa vanda proprietatea sa-si permita...).
Va inteleg perfect frustrarea, dar cel mai corect ar fi fost sa ii aduceti la cunostinta toate deficientele inainte de a va apuca de investit si sa va puneti de acord in ceea ce priveste strategia de renovare. Cine investeste in acest fel in calitate de chirias, se asigura ca si-a negociat o chirie buna si un contract pe 3-5 ani. Nu stiu ce suma ati bagat in acel apartament, dar niste carpeli nu vor creste valoarea casei atat de mult. Cei care cumpara astfel de proprietati (cazute), de regula dau jos pana la caramida, nu sunt incantati de o cada reparata.
Ar mai fi si alte lucruri pe care nu le-am inteles (cum ati rezolvat cu furnizorul de energie de exemplu, din postura de chirias), pentru ca ati prezentat doar partea dvs. de poveste.
(Datoriile vechi de la intretinere nu-s in sarcina dvs, dar acelea se vor stinge primele odata ce achitati debitul de luna trecuta. Era bine sa aveti trecute in contract - anexa - proces verbal - toate aceste probleme/detalii).
Data viitoare gasiti un apartament pe placul dvs. din start, acoperiti-va prin contract de situatii neplacute (deja aveti experienta) si... nu uitati sa mentionati pisica.
ipso
Utilizator 4din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Mi-e greu sa cred ca ati luat casa fără sa vedeți ca peretii trebuie zugrăviți, cu cada sparta, etc.
Ați scris în contract ca veți avea pisica? Altfel înseamnă că ați ascuns acest lucru cu bună știință. Nu are rost sa scriu aici câte distrugeri poate face. Va spune unul care a fost pățit și care a trebuit sa scoată din buzunar 2400 euro sa repare distrugerile făcute de o pisica în 5 luni.
Canapea noua în living, saltele distruse, uși zgâriate, inclusiv cea de la întrare, parchet plin de pisat, draperii cu ațele scoase aruncate, mobila plina de zgârieturi. Am fost șocat, nu ma asteptam.
Și cel mai rău este ca nesimțiții spuneau ca este ceva normal "sa se mai uzeze" și ca ce era sa facă, sa omoare pisica? Trebuia "sa-mi asum" dacă am vrut sa închiriez.
Nici eu nu am știut ca vor aduce pisica.
Deci în contract nu el trebuia sa scrie ca nu este de acord cu pisici, câini, porci de guineea, vrăbii sau elefanți. Dvs trebuia sa fiți sincera și dacă era de acord, treceati în contract.
Nu va obligat nimeni sa faceti reparatii intr-un apartament inchiriart . Daca ati observat atatea nereguli , fara nicio .explicatie data proprietarului , reziliati contractul , daca exista unul si plecati in alta parte .Nuse fac reparatii sau alte modificari intr-un apartament inchiriat fara acordul in scris al proprietarului , urmand ca aceste cheltuiele sa se scada din chirie sau eventual din cheltuielile lunara . Preferabil din chirie .
Cheltuieli locative
mccurta
Buna ziua
Am citit discutia aceasta si este mai veche. Am inteles ca s-ar fi shimbat legea (de la data acestor discutii)?
Din cate citesc aici sunt si ... (vezi toată discuția)