avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am citit pe unele site-uri ca o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am citit pe unele site-uri ca o proprietate neglijata ...

Bună ziua! Am citit pe unele site-uri ca o proprietate neglijata sau abandonata timp te 3 ani poate fi înscrisă în cartea funciara sau poate nu am înțeles bine. Va adresez cu respect întrebarea dacă exista o astfel de prevedere legala și , in continuare, care este? Tatăl meu decedat deținea un titlu de proprietate comun pe numele a 5 persoane, frați cu toții, fără succesiune făcută. Toți cei 5 frați sunt decedați, urmașii sunt în număr de 18 în diferite zone ale tarii. Tatăl meu a plătit impozitul pe acest teren SINGUR în fiecare an. Sunt conștient ca succesiunea este dificila, dar eu as dori sa știu cum pot defalca acea proprietate și cum putem întra în posesia actului de proprietate cuvenit suprafeței tatălui meu. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:03, 26 Aprilie 2025
legea 7/1996
art.41
...
(8) În cadrul înregistrării sporadice, persoana interesată poate solicita notarea posesiei în cartea funciară în următoarele cazuri:
a) pentru imobile neînscrise în cartea funciară, în lipsa actelor de proprietate asupra acestora;
.....
(9) În toate cazurile în care s-a notat posesia în cartea funciară potrivit prezentului articol, dreptul de proprietate va putea fi intabulat ulterior, în condițiile art. 13 alin. (7).

(10) Terenurile aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și curtea și grădina din jurul acestora se înscriu în cartea funciară, conform dispozițiilor art. 8 din Decretul-lege nr. 42/1990 privind unele măsuri pentru stimularea țărănimii, cu modificările și completările ulterioare, în lipsa actelor de proprietate și se intabulează dreptul de proprietate asupra acestora în favoarea actualilor deținători ai construcțiilor, în baza certificatului prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, eliberat de unitatea administrativ-teritorială în raza căreia este amplasat imobilul, și a documentației cadastrale.

art.13
....
(7) În toate cazurile în care s-a notat posesia în cartea funciară, dreptul de proprietate va putea fi intabulat ulterior, în următoarele condiții:
a) din oficiu, la împlinirea unui termen de 3 ani de la momentul notării în cartea funciară, dacă nu a fost notat niciun litigiu prin care se contestă înscrierile din cartea funciară. În acest caz, prin derogare de la reglementările referitoare la uzucapiune, dreptul de proprietate se consideră dobândit prin efectul legii și de la data împlinirii acestui termen, fără nicio altă justificare sau procedură;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! tatăl meu a decedat anul trecut ! sunt singurul ... ALEXANDRANICOLETA ALEXANDRANICOLETA Bună ziua! Tatăl meu a decedat anul trecut ! Sunt singurul copil! Am fost la notar sa fac taxa de succesiune cu actele de la primărie adeverința de rol și ... (vezi toată discuția)
Notarea posesiei AlbertCaf AlbertCaf Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, daca o persoana care in afara de un certificat de la Arhivele Statului nu detine alte acte pe un teren ... (vezi toată discuția)
Buna ziua tuturor. as avea o intrebare in legatura cu intabularea ... CrisCristina11 CrisCristina11 Buna ziua tuturor. As avea o intrebare in legatura cu intabularea unui teren. Ma aflu inscris ca si posesor pe cf unui teren intravilan din 2016 impreuna cu ... (vezi toată discuția)