avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, iubitul meu a primit o casa prin donatie. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, iubitul meu a primit o casa prin donatie. Daca ne ...

Buna ziua, iubitul meu a primit o casa prin donatie. Daca ne casatorim, am inteles ca se poate sa ma treaca si pe mine proprietar in cartea funciara. El mai are o sora. Daca el decedeaza inaintea mea si nu avem copii, are si sora sa drept la casa? Si cata parte?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:35, 28 Aprilie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate, dacă vrea. Iar asta presupune încheierea unui contract de donație între dvs.
Dacă soțul va deceda primul și la acel moment nu veți avea copii, moștenitorii vor fi:
- dvs, în calitate de soție, cu o cota de 1/3
- sora, cu o cota de 1/3
- părinții lui, cu o cota de 1/3.

Doar cu donatie se poate?
Am inteles ca exista si ceva conventie matrimoniala
raluk0207 a scris:

Se poate, dacă vrea. Iar asta presupune încheierea unui contract de donație între dvs.
Dacă soțul va deceda primul și la acel moment nu veți avea copii, moștenitorii vor fi:
- dvs, în calitate de soție, cu o cota de 1/3
- sora, cu o cota de 1/3
- părinții lui, cu o cota de 1/3.

Da. Puteți încheia o convenție matrimoniala de comunitate convențională, prin care transformați bunul din propriu, în comun.
Dar asta, după 1 an de la încheierea căsătoriei.
Convenția matrimoniala nu modifica regulile în materie de moștenire.
De la cine a primit donația?
Ultima modificare: Duminică, 27 Aprilie 2025
raluk0207, utilizator
De la parinti.
Ambii copii au primit cate o casa. La momentul donarii, au dat ceva declaratie notariala ca nu au pretentii unul de la celalalt privind casele respective

raluk0207 a scris:

Da. Puteți încheia o convenție matrimoniala de comunitate convențională, prin care transformați bunul din propriu, în comun.
Dar asta, după 1 an de la încheierea căsătoriei.
Convenția matrimoniala nu modifica regulile în materie de moștenire.
De la cine a primit donația?

2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deci a primit donația de la părinți.
Nu vi se pare moralmente corect ca ceea ce a primit el de la părinții lui sa fie doar a lui? :)
După cum ce veți primi dvs de la părinții dvs va fi doar al dvs.
O sa fiți căsătoriți, o sa locuiți acolo si o sa folosiți imobilul în aceeași măsură.

Alte discuții în legătură

Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune Lyca Lyca Buna ziua, Sunt casatorita de aproape 11 ani. Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)