NELAMURIREA MEA ESTE URMATOAREA ;
IN CURSUL ZILEI DE IERI AM FOST LA PRIMARIE SI, CA SA FIU MAI OPERATIV,SA NU MAI STAU SA COPIEZ IN SCRIS TOATE INFORMATIILE, DE PE AFISIERELE SFLATE PE ACEL PERETE DIN PRIMARIE, AM SCOS MINI-APARATUL DE FOTOGRAFIAT SI AM FOTOGRAFIAT TOATE ACELE TABELE PREZENTATE ( preturi actuale la metru cub gaze,orarul de functionare la ghisee,etc)JANDARMUL CARE SE AFLA LA POARTA, A SARIT CA ARS SI MI-A SPUS CA NU AM VOIE SA FOTOGRAFIEZ, CU TOATE CA ACELE INFORMATII SUNT DE INTERES PUBLIC, AFISATE LA VEDERE.PIRMARIA NU ESTE NICI UNITATE MILITARA, NICI OBIECTIV STRATEGIC DE INTERES NATIONAL. PERSONAL, CONSIDER LA 65 DE ANI AI MEI, CA SE INCALCA DREPTUL MEU LA LIBERA INFORMATIE , PREVAZUT CLAR IN CONVENTIA DREPTURILOR OMULUI.POT IN ACEST CAZ SA DESCHID UN PROCES IN CONTENCIOS, IMPOTRIVA PRIMARIEI? Va multumesc anticipat
Cu stima Plesea
Si eu cred ca aveti dreptul sa fotografiati afisierele cu informatii de interes public, iar Primaria, nu numai ca nu este "unitate militara", dar este o institutie publica prin definitie. Asta nu inseamna insa ca nu poate detine si informatii chiar clasificate ca secret de serviciu, dar acestea se pastreaza si se utilizeaza conform legii, iar documentele care le contin au regim propriu de depozitare si nu sunt expuse la avizier. Se poate ca institutia sa fi elaborat norme si rezuli interne, dar acestea nu pot incalca drepturile la informare. Cu toate acestea, nu cred ca trebuie sa dati in judecata Primaria in contencios administrativ ci sa formulati mai intai o cerere scrisa catre primar in care sa va manifestati nemultumirea si sa solicitati accesul liber la informatiile publice, conform legii, precum si comunicarea motivului legal in temeiul caruia nu ati fost lasat sa fotografiati.
Dupa primirea raspunsului (pe care trebuie sa-l primiti in 45 de zile), sau dupa trecerea acestui timp puteti reveni sau cere obligarea in instanta a primariei la furnizarea datelor cerute, conform legii.
Atata timp cat nu exista nicio interdicitie si avand in vedere ca primaria este o institutie de interes public,cum de altfel era si afisajele la care faceti referire ,puteti actiona impotriva acesteia in justitie,cu conditia sa va puteti dovedi sustinerile cu probe.
De asemeni puteti formula impotriva jandarmului care v-a interzis plangere penala pentru abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi conf.art.247 c.pen.