avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine mosteneste ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine mosteneste ?

Fratele meu nu a avut copii, iar dupa decesul lui sotia acestuia a instrainat mai multe bunuri comune, de exemplu masina.
Fratii decedatului nu au fost chemati la succesiune si nu stim cum aceasta femeie a putut sa devina unica mostenitoare.
In curtea unde ea locuieste este casa parintesca + o casa facuta de ea si fratele meu. Vreau sa stiu daca noi, fratii decedatului avem drept de mostenire dupa frate si la ce ?
1) la masina
2) la casa lui
3) la casa parinteasca
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 17:47, 12 Februarie 2010
Daca ii lasase ei testament nu mai trebuie chemati alti mostenitori.

Masa succesorala se compune din bunurile care erau ale defunctului (1/2 din bunurile comune+bunurile proprii, de ex. o alta mostenire sau bunuri dinainte de casatorie).
Aceasta se imparte intre mostenitori ( partea sotiei din bunurile comune nu intra in masa succesorala).
Conform prevederilor legale (Legea 319/1944), cand vine in concurs cu colateralii privilegiati (fratii defunctului), sotul supravietuitor are dreptul la o treime (1/3) din mostenire. Aceasta este situatia in cazul mostenirii legale.
Cereti dezbaterea succesiunii in instanta, iar acolo solicitati (pe langa evaluarea masei succesorale) si actele doveditoare ale drepturilor, detinute de sotie.
Din masa succesorala fac parte jumatate din bunurile obtinute de soti in timpul casatoriei, cu exceptia celor care au fost instrainate prin acte intre vii sau pentru cauza de moarte (testamente), acestea din urma insa, neputind depasi rezerva succesorala ce se cuvine clasei de mostenitori din care faceti parte.
Este indicat sa consultati un avocat.
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2010
ContSters36411, utilizator
Deschideti succesiunea dupa frate, verificati daca au fost date declaratii false.Aveti drept de succesiune la toata masa succesorala a defunctului impreuna cu sotia.
Dupa parintii dvs s-a facut succesiunea?
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2010
Ana-Maria Dutescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat mostenitor babusca babusca sotul /sotia beneficiaza de mostenirea bunurilor provenite de la parintii sotiei/sotului decedate, dupa decesul acesteia/acestuia, sau numai copii ... (vezi toată discuția)
Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire mentor45 mentor45 Unul din parinti a decedat,ce acte si cat costa ca toate titlurile de propritate sa fie trecute celuilalt parinte care a ramas in viata. (vezi toată discuția)