avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... se suspenda contractul in timpul concediului prenatal?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

se suspenda contractul in timpul concediului prenatal?

sunt in prenatal in a 52-a zi,iar astazi am primit decizie de suspendare a contractului de munca cu data de 02.02. confarm art 51.lit a,fara a cere si a scrie vreo cerere pt asta.ma afecteaza aceasta suspendare cand intru in maternitate? cui ii mai trimit concediul medical care il am pana in 25 aprilie? ce pot face? va rog sa imi raspundeti....multumesc
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 22:16, 12 Februarie 2010

Deci sub nici o forma nu va poate suspenda CIM pentru crestere copil.
Un telefon la societate cred ca va lamuri problema. Spuneti ca veti reclama abuzul. Sub nici o forpma nu poate sa suspende CIM pentru CIC si trimiteti in continuare concediile la societate pentru a fi platite in termenul legal. Pastrati si copii ale concediilor de maternitate.
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2010
adelaida_07, utilizator
nu am nascut inca as mai acea doar cateva zile,iar cererea mi-a fost ceruta cu o luna in urma. am stiut ca cevfa nu e in regula si am refuzat sa o fac dar acuma sunt cu decizia vizata de la itm cu asta am ramas
am telefonat la societate am anuntat ca luni voi face reclamatie la itm, iar raspunsul a fost foarte frumos....sa ii duc dovezi ca ea nu crede ceea ce zic eu. adica ea a facut ceea ce trebuie iar cu concediul sa il duc la itm cluj de unde sunt si sa ii rog sa ma plateasca
O.U.G. 158/2005
"ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
ART. 24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
ART. 25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate."
Oricum o dati, tot trebuie sa va fie suspendat CIM , de drept, pe perioada concediului de maternitate. Sunati la firma si rezolvati confuzia...se poate sa fi gresit ei, dupa cum a scris si userul @ tudorvaleriu. Important este sa stati in acel concediu de lauzie, de minim 42 zile calendaristice! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu crestere copil florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Pot depune dosarul pentru a primi indemnizatia de concediu crestere copil dupa ce s-au scurs cele 42 de zile,fara a sta cele 126 zile? Cum se ... (vezi toată discuția)
42 zile obligatorii de postnatal florin96 florin96 Va rog sa ma lamuriti si pe mine.Sotia mea vrea sa isi ia concediu prenatal retroactiv incepand cu 7 ianuarie 2009. Vrea sa-si ia cele 84 zile de prenatal dau ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru crestere copil OanaBocancea OanaBocancea Buna ziua, am o nelamurire in legatura co zilele de concediu medical pentru suspendarea unui contract de munca pentru concediu de ingrijire a copilului si ... (vezi toată discuția)