avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie cu salariu, la Stat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie cu salariu, la Stat

Femeie,57 ani(n.1953),salariata,stagiu cotizare 33 ani din care cca.18 grupa 2,
pensie estimata- mai mica decat salariul mediu.
As dori,va rog, sa stiu 1.daca pot beneficia de iesirea imediata la pensie la limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare (deci fara penalizari) in simultan cu continuarea activitatii in acelasi loc de munca,la Stat(cu acordul partilor.) 2.cum se concretizeaza aceasta, se intrerupe activitatea, apoi reangajare, examen?...hmm...3.Va rog sa apreciati daca varianta de la punctul 1 are sanse suficiente sa ramana valabila si dupa aplicarea noii Legi a Pensiilor.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:30, 12 Martie 2010
sch a scris:
Va rog sa-mi spuneti daca, inafara de reducerea varstei standard de pensionare, anii lucrati in grupa 2 (actualmente cond.deosebite) se regasesc in stagiu de contributie adaugat sau/si ca punctaj in calculul pensiei.
Daca da, va rog sa-mi precizati echivalentul pt.19 ani lucrati 100% in gr. 2, eventual actul normativ in vigoare si perspectiva acestui considerent in viitoarea Lege a pensiilor-cit e stipulat deocamdata-. Va multumesc.

Interventie moderator

Va rog sa postati toate intrebarile in legatura cu stagiul dvs. si cu varsta standard de pensionare in cadrul acestui topic.

Gasiti raspunsuri la intrebarile dvs. accesand linkul de mai jos.
www.avocatnet.ro/content/for...

Gabriela Pintea
Am lucrat in grupa 2 de munca,un nr.A de ani. Dupa 2001, in "conditii deosebite",un nr.B de ani . Am adunat anii(A+B) si asa au rezultat 19.Cred ca am gresit la formularea ca am vechime19 ani grupa 2 .
TOTUSI, va rog, cum aplic reducerea virstei standard de pensionare.Pe tabelul de la gr.2-pt A+B ani,pe tabel de cond.deosebite-pt. A+B ani , sau separat pt. fiecare.
Multumesc.
Se aduna anii lucrati in grupa II cu cei lucrati in conditii deosebite si se aplica reducerea prevazuta la art. 42 din Legea nr. 19/2000. La acest articol fac trimitere doua prevederi din Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 19/2000, respectiv pct. 44 si pct. 44 ind. 1 din cap. B, sectiunea VIII. Cele doua prevederi reglementeaza reducerea varstei standard de pensionare pentru activitatea desfasurata in grupe de munca si in conditii deosebite.

Pentru 19 ani lucrati in grupa II de munca + conditii deosebite, reducerea varstei standard de pensionare este de 4 ani.

Stagiului realizat de dvs. i se adauga cate 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa II de munca. Pentru anii lucrati in conditii deosebite nu se adauga nimic stagiului realizat. De asemenea, pentru anii lucrati in grupa II de munca veti primi un punctaj suplimentar, conform OUG nr. 209/2008.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc mult ; apreciez profesionalismul raspunsului D-vs. fata de toti utilizatorii si va felicit .
Ref.iesirea la pensie pt. limita de virsta si intentia mea de continuate a activitatii, agreata deocamadata de Institutie , angajatorul spune ca imi va incheia CIM actual (_probabil la primirea deciziei de pensionare ), si imi va face altul nou, pe perioada determinata...ca asa procedeaza ei.
Pe de alta parte , am inteles ca
...5. Fiind vorba de pensie pentru limita de varsta nu e nevoie sa va inceteze contractul individual de munca si sa vi se intocmeasca altul ci veti lucra in baza aceluiasi contract.
Intrebarea si nedumerirea mea sint , cum e bine, sint valabile oricare din variante ,ca de ales nu cred ca am de ales. Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? maryya02 maryya02 sunt nascut pe 15 ian. 1953 cu o vechime de 39 ani de munca dintre care 21 ani si 6 luni lucrati in grupa a doua'. as dori sa stiu cand pot iesi la pensie. va ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata? Doina Elena Doina Elena Nascut in data de 31.08.1951 - barbat vechime totala in munca 39 ani si 6 luni din care: - 2 ani 11 luni 14 zile in grupa a II-a - 85% - 19 ani 3 luni 16 ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? petea petea Sunt nascut pe 23-01-1953 Am 36 ani vechime in munca, din care 31 ani si 8 luni, in grupa a II a de munca. Cand pot iesi la pensie? Cu cat se reduce exact ... (vezi toată discuția)