avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 'invitatie' la art 55 lit b
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

'invitatie' la art 55 lit b

Va rog frumos sa ma luminati in urmatorul aspect:
-sunt uzuale concedierile, la cerere, pe motive ce nu tin exclusiv de prestatia profesionala in sine, ci de motivatii de ordin personal:barfesti sau nu cu colegele de birou/la un moment dat refuzi overtime-ul/nu le place 'fata ta'/ai prea multa personalitate si bun simt pentru masa de gaste din birou etc .
Nu sunt frustrari sunt fapte reale, dupa care, ca sa "restabileasca echilibrul in echipa"(in loc sa gaseasca metode constructive de managementul conflictelor etc) managerul decide sa 'scape ' de tine..chiar daca activitatea ta este buna si teoretic nu poate intocmi niste note de convocare/abateri etc reale.
in acest caz, angajatul cedeaza presiunilor si semneaza demisia cu acordul partilor, fara a beneficia de somaj.Si ca sa fie si mai diabolici, mai dau si referinte proaste pentru viitorii angajatori.

Cum se poate apara un biet contribuabil cocosat de munca si de rate, care nu poate excela in arta suprema a ipocriziei si barfei ci in cea a profesionalismului , care, in ziua de azi, valoreaza cat o ceapa degerata.
In contextul economic actual, nimeni nu isi mai permite sa renunte cu usurinta la un loc de munca, in conditiile cifrei somajului actual.
Care sunt pasii/metodele pentru a castiga in astfel de situatii.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: enya1978 , utilizator 16:35, 13 Februarie 2010
daca ati semnat si ati fost de acord cu renuntarea la locul de munca fara sa va negociati plecarea cu referinte bune, nu prea vad ce sa mai faceti decat sa va cautati un alt loc de munca, la care sa numai renuntati asa usor.. cu ce va dovediti in eventualitatea in care vreti sa actionati in judecata, constrangerea morala la care ati fost supus? nu existe probe, motiv pentru care nu va mai faceti sange rau si canalizati-va energia in gasirea unui nou loc de munca.. asta trebuie sa fie o lectie de viata... fiti mai rezervat si numai va evidentiati asa cum ati facut-o la fostul loc de munca... peste tot sunt oameni de toate calitatile... ideea este sa va integrati in colectiv si sa-i acceptati si pe ceilalti asa cum sunt.. Multa bafta!
Am trecut printr-o situatie asemanatoare cu a dvs cu multi ani in urma, cu un sef gen dictator, care lua de buna ce-i spunea prima pers, colegi care te sapa, etc...vreo 3 ani am lucrat in asa stres de ajunsesem ca duminica ( ptr ca lunea venea ziua de lucru) sa-mi iasa pete pe fata ( de stres si nervozitate). Ideea este ca daca nu sunteti dorita undeva indif ce ve-ti face tot prost ar iesi ptr dvs. Asa ca ce va recomand eu ( din descrierea dvs sunt sigura ca nu sunteti genul) dar tinand cont si cat de geu sa gaseste in ziua de azi un loc de munca, ar fi sa va "umiliti" ( impropriu) directorului/ sefului dvs ca macar atunci cand plecati sa primiti referinte bune. Daca are moralitate si constiinta si doar stie ca nu a avut ce sa va reproseze privitor la munca dvs ar trebui sa va dea. Incercati si vedeti ca o sa reusiti. ganditi pozitiv si asa se va intampla. Succes!
Multumesc pentru raspuns.Ideea este ca prin aceasta situatie am trecut(eu si inca 2 colegi) in urma cu cateva luni, intre timp mi-am gasit un alt job.
Intrebarea care ma macina este alta:atat timp cat faci tot ce iti sta in putinta, respecti reguli sociale de comportament si educatie....oare nu este o prostie sau o lasitate sa cedezi prin semnarea unei demisii? Nu imi mai doresc sa trec prin o situatie similara, insa nu pot sa nu ma intreb:ce am invata din lectia aceasta?daca se mai intampla, ce pot face, legal vorbind?
Trebuie sa existe si legi care sa protejeze angajatul nu numai angajatorul, chiar daca nu ne-am aliniat cu totul la legislatia europeana, pe dreptul muncii(spun acest lucru intrucat am lucrat si in strainatate iar acolo angajatii erau respectati si protejati).
Va multumesc pentru informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare fortate chivas314159 chivas314159 Salut, Iata problema mea: am lucrat o perioada intr-o companie in care se face overtime la greu. Deseori am fost amenintat sa il efectuez, iar cand am zis ... (vezi toată discuția)
Sanatatea in munca si hartuirea in administratia publica locala mimi1967 mimi1967 Directorul adjunct in directia de urbanism in care lucrez terorizeaza toti angajatii. A fost numit in urma schimbarilor electorale si de atunci se poarta ... (vezi toată discuția)
Stresul la locul de munca Dacă un director de companie își stresează angajații prin atitudine, munca și alte moduri ce poate sa facă angajatul? Mulțumesc! (vezi toată discuția)