am facut contestatie la o decizie de concediere, am primit si citatie acasa sa ma prezint la data de ....la instanta, insa am discutat cu cativa avocati si nu prea am cum sa castig procesul, de aceea vreau sa renunt la contestatie, cum pot face acest lucru? exista o cerere tip?
daca considerati ca nu puteti castiga desi... puteti cere la primul termen cu acordul angajatorului sa renuntati la actiune iar instanta o va anula...exista riscul sa fiti pus la plata unor cheltuieli de judecata!!!
Nu este necesar acordul angajatorului, care are calitate de parat, daca reclamantul doreste sa renunte la judecata! O va putea face in scris sau oral la primul termen de judecata, in cazul de fata, iar instanta va lua act si va dispune pe cale de consecinta! In ceea ce priveste eventualele cheltuieli de judecata, acestea se vor plati de catre reclamant in masura in care instanta va constata ca au fost facute de catre parat, altfel fiind un litigiu de munca este scutit de taxa de timbru si de timbru judiciar.
Potrivit art.246 C.proc.civ., când „Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, fie verbal în şedinţă, fie prin cerere scrisă. Renunţarea la judecată se constată prin încheiere dată fără drept de apel. Dacă renunţarea s-a făcut după comunicarea cererii de chemare în judecată, instanţa, la cererea pârâtului, obligă pe reclamant la cheltuieli. Când părţile au intrat în dezbaterea fondului, renunţarea nu se poate face decât cu învoirea celeilalte părţi”.
Renunţarea la judecată poate fi făcută oricând în cursul judecăţii, atât în faţa primei instanţe, cât şi în apel sau în recurs . Totuşi, în funcţie de momentul procesual în care intervine renunţarea la judecată, condiţiile în care va opera aceasta sunt diferite. Astfel:
- dacă reclamantul renunţă la judecată între momentul depunerii cererii de chemare în judecată şi momentul comunicării acesteia către pârât, renunţarea va produce efecte depline, fără a fi necesar consimţământul pârâtului şi fără ca reclamantul să fie obligat la plata cheltuielilor de judecată ;
- dacă reclamantul renunţă la judecată după comunicarea cererii de chemare în judecată către pârât, însă înainte de a se intra în dezbaterea fondului, nu este necesar consimţământul pârâtului, dar la solicitarea acestuia instanţa ăl va obliga pe reclamant la plata cheltuielilor de judecată (art.246 alin.3 C.proc.civ.) ;
- dacă s-a intrat în dezbaterea fondului ,renunţarea la judecată nu se poate face decât cu învoirea pârâtului .
Doriti sa renuntati la actiune, atunci fie va prezentati personal in fata instantei si precizati acest lucru, fie depuneti in scris la grefa instantei o cerere in acest sens.
Daca angajatorul intimat va solicita si dovedi cheltuieli de judecata, le veti suporta. ;)