avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Dubla Impozitare SUA redevente
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Dubla Impozitare SUA redevente

Buna ziua,

Ma ocup cu dezvoltarea de software pe care il dau spre vanzare unor terti din SUA (servicii electronice). Datorita faptului ca am castiguri din drepturi de autor (redevente) pe teritoriul SUA si in urma tratatului 238/23.12.1974 privind evitarea dublei impuneri ([ link extern ] ...
Incepand cu 1.1.2010 am fost fortat (ca noi toti) sa trec de pe microintreprindere pe platitor de impozit pe profit. As dori sa aflu daca pot deduce acesti 10% care imi sunt opriti in SUA din alta taxa pe care o am de platit aici, cum ar fi impozitul pe profit.
Orice informatie este binevenita si ma va ajuta in formularea unei adrese catre FISC. Raspunsul adresei il voi posta si aici, poate va ajuta si pe altcineva.
Pana atunci, toate cele bune si astept parerea Dvs.

Multumesc,
Mihai
Cel mai recent răspuns: mihai_dmc , utilizator 22:41, 15 Februarie 2010
In speta dvs , ar fi aplicabil urmatorul artticol din codul fiscal:
ART. 31

Credit fiscal

(1) Dacă o persoană juridică română obţine venituri dintr-un stat străin prin intermediul unui sediu permanent sau venituri supuse impozitului cu reţinere la sursă şi veniturile sunt impozitate atât în România cât şi în statul străin, atunci impozitul plătit către statul străin, fie direct, fie indirect prin reţinerea şi virarea de o altă persoană, se deduce din impozitul pe profit ce se determină potrivit prevederilor prezentului titlu.

(2) Deducerea pentru impozitele plătite către un stat străin într-un an fiscal nu poate depăşi impozitul pe profit, calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit prevăzute la art. 17 alin. (1) la profitul impozabil obţinut în statul străin, determinat în conformitate cu regulile prevăzute în prezentul titlu sau la venitul obţinut din statul străin.

(3) Impozitul plătit unui stat străin este dedus, numai dacă persoana juridică română prezintă documentaţia corespunzătoare, conform prevederilor legale, din care să rezulte faptul că impozitul a fost plătit statului străin.

si din norme metodologice :
91. O persoană juridică română care desfăşoară activităţi printr-un sediu permanent într-un alt stat calculează profitul impozabil la nivelul întregii societăţi, potrivit dispoziţiilor capitolului II, titlul II din Codul fiscal. În scopul acordării creditului fiscal aferent unui sediu permanent contribuabilul calculează profitul impozabil şi impozitul pe profit aferente acelui sediu permanent, în conformitate cu reglementările fiscale din România.

92. Documentul pe baza căruia se calculează deducerea din impozitul pe profit datorat în România, potrivit dispoziţiilor acestui articol, este cel care atestă plata, confirmat de autoritatea fiscală străină. În cazul în care documentul pe baza căruia se calculează deducerea din impozitul pe profit datorat în România este prezentat după depunerea la autorităţile fiscale a declaraţiei privind impozitul pe profit, creditul fiscal se acordă pentru anul la care se referă, prin depunerea, în acest sens, a unei declaraţii rectificative.

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
Multumesc pentru raspunsul detaliat. Tin sa specific totusi ca nu am un sediu permanent in statul cu pricina (in caz ca acest lucru schimba ceva) si ca nu stiu exact ce inseamna "documentaţia corespunzătoare" care ar trebui sa ateste ca partenerul meu din SUA a efectuat plata. Tot ce primesc eu este un formular numit 1042-S care, din cate am mai citit pe itnernet, este generat automat de catre IRS cumva si nu contine nici o stampila, nici un cod unic, nimic. Sunt curios daca vor accepta asa ceva sau daca imi vor cere alte documente, dar sper sa nu ceara alte documente pentru ca majoritatea partenerilor mei sunt de calibrul Yahoo!, deci nu dau doi bani pe cererea mea, in cazul in care le cer un alt document :)

Maine formulez adresa catre FISC si revin. Daca aveti alte detalii, le voi primi cu placere si recunostinta.

Multumesc,
Mihai

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punct de lucru italia jonny_6 jonny_6 Buna ziua .Exista posibilitatea ca o firma din Romania sa -si deschida punct de lucru sau sucursala in Italia pentru o activitate de prestari servicii ... (vezi toată discuția)
Taxe firma sua Edwin_Larsen Edwin_Larsen Ce taxe datoreaza statului roman o firma de software inregistrata in SUA care este operata din Romania de un rezident roman? Firma va fi inregistrata in SUA ... (vezi toată discuția)
Impozitare profit sc colonelu colonelu Caz ipotetic : Societatea A e o persoana juridica romana (sa zicem un SRL) Asociat la aceasta societate (sa zicem 75% din partile sociale) e o persoana ... (vezi toată discuția)