avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna liber de sarcini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna liber de sarcini

Am achizitionat un teren, am facut actele la notar, am asteptat extrasul de carte funciara unde scrie ca terenul este liber de sarcini, dupa care am parcurs etapele pentru obtinerea autorizatiei de constructie locuinta.....Am scos certificatul de urbanism, am realizat proiectul la un arhitect si cand am fost sa scot autorizatia de constructie cei de la primarie mi-au spus ca nu pot sa construiesc nimic, deoarece nu este respectat un PUZ, care spune ca pe terenul meu va trece un drum de categoria a 3 de 11m latime din care 6 m trec pe terenul meu....Intrebarea mea este, cum a fost posibil ca sa cumpar un teren verificat la cartea funciara in care scrie ca este liber de sarcini sa nu poata fi folosit pentru constructia unei case?
Cel mai recent răspuns: barbulescu2 , utilizator 15:21, 13 Februarie 2010
Trebuie să clarificaţi două aspecte:
1.
Sarcinile sunt obligaţii care grevează terenul - fie drepturi reale principale (servituţi, de exemplu), fie drepturi reale accesorii (ipoteca), acestea fiind înscrise în foaia de sarcini a cărţii funciare, pentru a le face opozabile terţilor.

Mai pot exista sarcini care constituie drepturi de creanţă - cum ar fi un contract de închiriere a terenului, care trebuie respectat de către cumpărător dacă rezultă dintr-un act cu dată certă anterior vînzării. În acest caz, menţiunea "liber de sarcini" are menirea de a-l asigura pe cumpărător că nu există astfel de sarcini asupra terenului (iar dacă ulterior se constată că, totuşi, au existat la data încheierii contractului, vînzătorul va răspunde ca fiind de rea credinţă).

Mai pot exista sarcini de natură fiscală (care, de obicei, nu sunt înscrise în CF), dar acestea se menţionează în certificatul de atestare fiscală, act obligatoriu la încheierea unui contract de v/c.
2.
Posibilitatea de a construi pe un teren depinde de categoria de folosinţă/destinaţia terenului, care este stabilit concret în Planul Urbanistic General al localităţii (PUG), pe care trebuia să-l consultaţi înainte de încheierea contractului de v/c.:((
Ar mai fi relevant faptul dacă în certificatul de urbanism vi s-a specificat acel PUZ, că dacă este aşa trebuia să vi se aducă la cunoştinţă şi faptul că nu puteţi construi (la regimul tehnic şi regimul economic din CU). Mai mult, uitaţi-vă în CU ce scrie la rubrica "Prezentul Certificat poate fi utilizat în scopul".............., care dacă este "în scopul obţinerii unei autorizaţii de construire", în acest caz puteţi eventual să-i daţi în judecată pentru a vă despăgubi cu cheltuielile efectuate pentru obţinerea autorizaţiei.
va mai puteti lega si de cel ce v-a vandut terenul care din pct meu de vedere avea vicii ascunse
Multumesc!...Vanzatorul e cineva din familie si va asigur ca a avut intentii bune...problema este ca nimeni...nicio institutie...notar...proiectant..etc, nu mi-a spus ca nu voi putea folosi terenul....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie atepelus atepelus Autorizatia se poate obtine in baza PUG( certificat de urbanism) la terenurile libere de contructii sau este obligatoriu ca zona sa aiba o documentatie ... (vezi toată discuția)
Categorie de folosinta teren ciostudio ciostudio In anul 2008 am cumparat un teren intravilan (jumatatea din curtea vanzatorului, fara nici o constructie amplasata pe suprafata respectiva) in com Puchenii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am un certificat de urbanism pentru construire casa ... mugurel84 mugurel84 Buna ziua. Am un certificat de urbanism pentru construire casa pe un teren impartit in CC, Arabil, Fanete. Teoretic Casa nu se poate construi decat pe ... (vezi toată discuția)